Szórakozás / Otthon

5 februári világnap, amiről tudnod kell

Vannak hónapok, amelyek csak úgy hemzsegnek a világnapoktól, míg máskor pedig úgy kell összeszedegetni néhányat, amit bemutathatunk. Februárban utóbbi helyzet állt elő, mintha szabadságot vettek volna ki a világnap-alkotók. De találtunk öt olyat, amiről tényleg érdemes tudnod!

A szerzetesek világnapja

Február 2-án, azaz Gyertyaszentelő Boldogasszony napján tartják azoknak a világnapját, akik úgy döntöttek, hogy a társadalomtól elszigetelődve szakrális célokra áldozzák az életüket.

Az ünnepet II. János Pál pápa jelölte ki 1997-ben, s az egyházon belüli megemlékezésen kívül a fő cél, hogy mi, „világi” emberek is hiteles képet kapjunk a szerzetesek titokzatosnak tűnő életéről.

A legtöbb vallásban egyébként kialakult hasonló létforma – történészek szerint már az őskortól kezdve beszélhetünk ilyesmiről –, a nyugati kultúra azonban Szent Benedek V-VI. századi munkásságától kezdve tartja számon a szerzetességet.

Érdekesség, hogy a magyar katolikus egyház több mint nyolcvan szerzetesrendjének többsége női.

A rejtvényfejtők világnapja

A február 3-án ünnepelt keresztrejtvény egyszerre jelent szellemi kihívást és tartalmas kikapcsolódást.

Kutatások bizonyítják, hogy akik rendszeresen fejtenek ilyet, akár évtizedekkel hamarabb megalapozhatják az időskori mentális hanyatlás elkerülését.

Olvastad már?  Ma van az illetlenség világnapja: ezek a legdurvább udvariatlanságok, amik tényleg megestek velünk

Amellett, hogy a klasszikus újságokon kívül már az interneten is számos rejtvényt találsz, már okostelefon-alkalmazások közül is válogathatsz, amelyek akár szabad ötperceidben is agytornát biztosítanak.

Ráadásul nemcsak a saját örömödre töltheted ki a kockákat, hanem pályázatokon indulva akár nyerhetsz is vele!

A hazai Füles magazin első száma egyébként 1967. február 3-án jelent meg. 

Rákellenes világnap

A Nemzetközi Rákellenes Összefogás (International Union Against Cancer, UICC) a 2000 februárjában tartott párizsi kongresszusán hirdette ki, hogy február 4-e a rákellenes küzdelem világnapja.

Tény, hogy a világszerte egyik vezető halálokot jelentő betegség minél hatékonyabb kezeléséhez és megelőzéséhez országokon átívelő együttműködésre van szükség, amelyhez több tudományterület szakértői is érdemben hozzá tudnak járulni.

A természettudományi kutatásokon kívül ugyanis például a pszichológiának vagy a táplálkozástannak is jelentős szerepe van a témában.

Ha teheted, olvasd és hallgasd az érintettek beszámolóit – orvosokét, betegekét, ápolókét –, hiszen rengeteg továbbgondolásra érdemes információhoz juthatsz.

Betegek világnapja

Az előző után kijelenthetjük, hogy február nem a legvidámabb világnapok hónapja, de mivel az élet sem kizárólag fekete vagy fehér, nem kell keserű szájízzel fogadnod: február 4-e a betegek világnapja.

Olvastad már?  Egy hűsítő nyári program - Barlangok Világnapja 2019

A szerzetesek ünnepéhez hasonlóan ezt is II. János Pál pápa kezdeményezte a kilencvenes években, annak reményében, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését”.

A legfontosabb, hogy megértsd: a távolságtartó szánakozásnál sokkal többet tehetsz a beteg emberekért – és ehhez nem feltétlenül szükséges egészségügyi dolgozónak lenni!

Az idegenvezetők világnapja

A február 21-i világnap alapötlete egybeesik napjaink egyik legnagyobb divatjával, noha 1985-ben fogalmazták meg.

Ilyenkor az idegenvezetők saját szülőföldjüket mutatják be honfitársaiknak, mégpedig ingyen.

Az elképzelés nagyjából egy évtizeddel ezelőttig még nem örvendett túl nagy népszerűségnek, aztán elkezdtek megjelenni az ellenszolgáltatás nélküli sétatúra-programok a világ nagyvárosaiban a lelkes fiatalok jóvoltából.

Akár otthon leszel tehát a világnapon, akár éppen turistáskodsz valahol, fedezd fel a környéket egy helyi bennfentes szemével – hidd el, egészen másfajta élmény lesz!

Márciusban az első tavaszi válogatással jövünk, maradj velünk!