Egészség / Életmód

Fázik a lábad? 5 természetes módszer, amit bevethetsz a melegebb végtagokért

Fázik a lábad? 5 természetes módszer, amit bevethetsz a melegebb végtagokért

Vastag zokni, kötött kesztyű – na de még otthon, a kanapén is? Ha az időjárástól függetlenül is mindig jegesek a végtagjaid, egyrészt érdemes ellenőriztetni a vérkeringésedet az orvosoddal, másrészt a tünetek kezelésére az alábbi természetes módszereket is bevetheted!

Talpra!

A kellemetlen hideget többnyire a rossz keringés okozza, aminek pedig a legegyszerűbb kezelési módja a mozgás.

Lábaidon a séta segíthet – akár a lakásban is járkálhatsz egy kicsit – , a kezeiden pedig néhány ujjgyakorlat, amit a karjaidat lefelé tartva végzel.

Általában a jó keringés megőrzéséhez napi legalább fél-egy óra séta szükséges, ezért ennyit mindenképpen iktass be a napjaidba, akár kisebb szünetekkel is.

Arra is figyelj, hogy ne hordj olyan ruhadarabot – szűk szárú zoknit, feszes felsőt vagy kesztyűt – ami elszorítja a lábaidat a térded alatt, vagy a karodat a csuklód és a könyököd között.

Pezsdítő masszázs

Egy finom masszázs gyorsan beindítja a keringést, és átmelegíti a végtagokat, ráadásul akár magadnak is elvégezheted a lábfejeidet masszírozva, vagy a két kézfejedet egymáshoz dörgölve.

Ha valamilyen masszázsolajat is használnál, válassz fahéjas, mentás vagy borsmentás, esetleg rozmaringos változatokat, mert ezek is fokozzák a vérbőséget, és segítik a keringést – de ne vidd túlzásba a használatukat, mert úgy irritációt okozhatnak. Kis mennyiség is hatásos lesz!

Kellemes forróság

A hideg-meleg váltós zuhany is pezsdíti a vérkeringést, de ha a nap végén biztos nagyon jól fog esni, ha meleg vízbe áztatod a kezeidet vagy a lábaidat.

Kezdj langyos vízzel, és apránként engedj hozzá forró vizet, míg valóban meleg nem lesz – arra azért vigyázz, nehogy leforrázd magadat.

A víznek végül nagyon melegnek, de nem kellemetlenül forrónak kell lennie. Lazíts így összesen 15-20 percet, és érezni fogod a változást.

Egy forró csodatea

Ha fázol, egy csésze forró teán pihentetni a tenyeredet már önmagában is kellemes dolog.

Ha ehhez valamilyen keringést javító teát választasz, akkor pedig hosszú távon is jót teszel magadnak.

A vadgesztenye, a vörös szőlő vagy éppen a rozmaring tea mind elősegítik az egészséges keringést, így nem csak a visszeres betegségek kezelésében, de a hideg végtagok felmelegítésében is nagy segítségedre lesznek.

Ne legyél önmagad ellensége!

Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy jobb, ha bizonyos dolgokat nem teszel, így nem leszel a saját keringésed ellensége.

Jó, ha nem viselsz túl szűk ruhákat, feszes farmerokat, mert ezek is elszoríthatják a keringésedet.

Továbbá próbálj meg odafigyelni arra, hogy ne keresztezd mindig a lábaidat, és a karjaidat is tartsd a lehető legtöbbször a természetes pozícióban.

Ha számítógépen, vagy íróasztal mellett dolgozol, akkor is állj fel óránként legalább tíz percre, és nyújtózz ki, hogy szabadon zuboghasson a vér az ereidben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást