Hobbi / Otthon

6 fantasztikus ötlet, amit rönkből készíthetsz a kertedben

6 fantasztikus ötlet, amit rönkből készíthetsz a kertedben

Rendszeres erdőjáróként gyakran látunk csodálatos dolgokat és inspiráló formákat a természetben. Néhány göcsörtös ágról, vagy egy szép kőről is izgalmas lehetőségek juthatnak az eszünkbe, ha teret engedünk a fantáziáinknak. A te kertedben is árválkodik néhány kisebb-nagyobb rönk? Ha meglátod ezeket a fantasztikus ötleteket, még a szomszédoktól is begyűjtöd majd a régen félretett törzseket!

Madáritató

Már a tavalyi évben raktunk ki a rovaroknak, méheknek itatót, idén pedig elkészült a madárfürdőnk is: feltűnt, hogy egyre több az énekesmadár a kertünkben, ráadásul fészket is raktak a lépcsőnk alá.

Szerencsére, ahogy a méhecske itatóhoz, úgy a madaraknak szánt fürdőhelyhez sem kell semmi különleges hozzávaló.

Előbbinél lényeges, hogy a vízben kisebb-nagyobb kövek legyenek, így a méhek akkor is ki tudnak mászni, ha esetleg belecsúsznának ivás közben.

Madarak esetében ez nem lényeges szempont, de a szél ellen nem árt, ha van némi nehezék az itatóban.

 

Kerti világítás

A rönkökben nagyon jól mutatnak a napelemes lámpák, amik a dekorációs funkciójuk mellett még az éjszakába nyúló kerti parti hangulatát is megalapozhatják.

Az elkészítéséhez lyukakat kell fúrnod a rönkökbe, majd ezekbe kell tenned a lámpákat – már meg is vagy!

Ha nincs kedved, vagy lehetőséged fúrni, keresgélhetsz eleve lyukacsos rönkök között, esetleg lecserélheted a napelemes lámpákat mécsessel töltött befőttes üvegekre.

 

Kerti székek

Az erdészek gyakran hagynak nagyobb rönköket a tűzrakó helyeknél annak érdekében, hogy a turisták kényelmesen helyet foglalhassanak.

Nos, egy-egy kirándulás alkalmával valóban jó választásnak tűnnek ezek a rönkök, de otthoni használatra nem árt, ha egy kicsit komfortosabbá varázsolod őket.

Erre a célra alkalmasak a különböző párnák, de akár készíthetsz is puha rátéteket, amiket rögzíthetsz a rönkök tetejére.

 

Tündérház

A miniatűr kertek, a tündérkertek nagyon népszerűek manapság, de nem csak a lakásban kaphatnak helyet különböző kaspókban, akváriumokban: a kertben is csodálatosan mutatnak!

Sokan vásárolnak kész kiegészítőket, elsősorban kerámiából, majd ezeket rendezik el a szabadtéren, de akár a teljes tündérkert készülhet a természetben fellelhető alapanyagokból.

A rönk csodálatos alap lehet, hiszen nagyszerűen beleillik a kerti környezetbe, és minden évszakban másfajta hangulatot fog árasztani.

 

Kaspók

A kisebb-nagyobb rönkök egyaránt alkalmasak arra, hogy kaspóként szolgáljanak – ehhez megint csak annyi a teendőd, hogy vagy eleve lyukacsos rönköket választasz, vagy kifúrod a belsejüket.

Az üreges rönkök gyakran teljesen lyukasak, ezért nem alkalmasak arra, hogy a lakásban helyezd el őket, de csodálatosan mutatnak a kertben, a már meglévő virágok mellett is, ahol nem gond, ha alul kicsit kifolyik belőlük a víz, vagy a föld.

Ha benti dekorációt tervezel, akkor érdemes a fúrt változatok mellett voksolnod, valamint kevésbé vízigényes növényeket, pl. pozsgásokat, kaktuszokat felhasználnod.

 

Kisasztal

Akár beltéren, akár a kertben voksolsz a rönkből készült asztalokra, nem foghatsz mellé velük: csodálatos és egyedi bútorok készülhetnek a méretes fadarabokból.

Ha sikerül vízszintesre vágott, méretes rönkhöz jutnod, akkor az akár önmagában is képezheti az asztalt: elég csak csiszolni, kezelni a fát, de a kivitelezést illetően tényleg csak a fantáziád szabhat határt, pl. vágathatsz egy üveglapot a rönkre, így könnyen megnövelheted a hasznos felületét.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást