Ezekre figyelj, ha babaszobát rendezel be

Ezekre figyelj, ha babaszobát rendezel be

Címlap / Otthon / Dekor / Ezekre figyelj, ha babaszobát rendezel be

Mire megszületik a gyermek, a babaszobának már készen kell várnia őt, hogy élete első napjait a lehető legnyugodtabb és legkellemesebb környezetben tölthesse. A berendezés során természetesen a praktikum a legfontosabb szempont, de mire érdemes figyelned, ha valóban hangulatos birodalmat szeretnél varázsolni neki?

Középpontban: a kiságykérdés

A csecsemők kezdetben a nap java részét alvással töltik. Ahogy egyre cseperednek, az ébrenléti idő is szépen növekszik, de a minőségi pihenés az egészséges fejlődésük szempontjából elengedhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy hol helyezkedik el a csöppség ágya vagy bölcsője, és milyen körülményeket biztosítunk az alváshoz.

Külső falhoz semmiképpen sem ajánlatos tenni az ágyat, hiszen télen túl hideg lehet, a nyári forróságban pedig nem feltétlenül tud kellőképpen lehűlni éjszakára.

Lehetőleg kerüljön távol az elektromos berendezésektől is a kicsi fekhelye!

A kevesebb néha több

Sokan abba a hibába esnek, hogy temérdek játékot, plüssállatot vesznek a gyerkőcnek.

Érdemes inkább végiggondolni, valóban szüksége lesz-e rá, és jó-e neki, ha ennyi inger veszi körül egyszerre – ijesztő lehet a baba számára az ilyen zsúfolt környezet, hiszen az agya még nem elég fejlett hozzá, hogy befogadja ezt a sok ingert.

Az első hat hétben ráadásul az újszülött csak kb. 20 centiméteres távolságban lát tisztán, érdemes tehát a fokozatosság elvét követni, és a pici idegrendszeri fejlődéséhez alkalmazkodva folyamatosan díszítgetni, alakítgatni a szoba kinézetét.

Biztonság és praktikum

Nehéz úgy berendezni egy babaszobát, hogy biztonságos, gyakorlatias, szép és ízlésünket tükröző legyen,  és még az anyagi lehetőségeinkbe is beleférjen.

A praktikumot viszont sose írja felül az esztétikai szempont! Bármilyen hívogató is az a habos-babos fehér szőnyegecske, ha nem mosható… Számolni kell vele, hogy egy gyerek egészen pici korától óhatatlanul is koszol, viszont (különösen az újszülött) környezetét makulátlanul kell tartani.

A bútorok éles sarkára már most érdemes tompítót venni, nehogy a kapaszkodó, totyogó gyermek megsértse magát.

Színek, fények csak diszkréten

Ma már nem festenek minden fiúszobát kékre, lányos birodalmat pedig rózsaszínre.

Az erős színek helyett tanácsos pasztell árnyalatok közül választani, és színesebb kiegészítőkkel varázsolni vidámabbá a babaszoba hangulatát, de igazság szerint egy fekete fal(rész) is tud finom maradni, ha kellőképpen átgondolt a koncepció, és az összhatás nem lesz tolakodó vagy komor.

Mindenesetre a rikító végeredmény sem színben, sem pedig fényben nem szerencsés választás – gondoskodj olyan lámpáról, ami felkapcsolva kellemes hangulatfényt áraszt, megőrizve éjjel is a babád nyugalmát.

Dekorációk

A baba születése után nagyon gyakori vendég leszel a kisszobában, úgyhogy nem utolsó szempont, hogy te is jól érezd magad ott. Csempéssz be néhány olyan dekorációt, ami kedves a számodra!

DIY szobadíszek például úgy teremtenek sajátos hangulatot, hogy közben a pénztárcádat is kímélik. Tegyél ki néhány képet a falra, vagy csinálj egy egész gallery wallt! A különböző képkeretekbe kerülhet a család tagjainak tenyérlenyomata, vagy belesimíthatsz méretre vágott csomagolópapírt is – variáld a kedvedre a mintákat, színeket!

Ha viszonylag alacsony költségvetés áll rendelkezésedre, válassz egyszerű bútorokat, és dobd fel látványos kiegészítőkkel. Szalvétatechnikával készíthetsz dekoratív tárolódobozokat is, amikbe csak bele kell dobálni a felhalmozódó limlomokat.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!