Család / Életmód

Ezekkel a hétköznapi dolgokkal törjük össze a gyermekünk önbizalmát

Ezekkel a hétköznapi dolgokkal törjük össze a gyermekünk önbizalmát

A túlzott aggódástól vagy az irreális elvárásoktól gyermekünknek csökkenhet az önbecsülése, észrevétlenül is elveszítheti önbizalmát, amely számtalan módon megmutatkozhat. Észreveheted rajta, hogy túlságosan visszahúzódó lesz, nem beszélget és nem barátkozik másokkal, inkább elvonul és csendben egyedül játszik. Hogy ezt ne történjen meg, most megnézzük, mi az, amit érdemes elkerülnöd a gyermeknevelés során, ha azt szeretnéd, hogy legyen önbizalma a kicsinek!

Túlságosan aggódsz érte

Érthető, hogy aggódsz érte, ám az senkinek nem segít, ha minden percben azon izgulsz, vajon nem történik-e valami baja iskolába menet vagy éppen a nyári táborban. Tudnod kell, hogy hamarosan önállóvá válik, ezért meg kell tapasztalnia azt is, milyen egyedül lenni.

Túl kell esnie egy-két csalódáson és akár az is előfordulhat, hogy játék közben meghorzsolja a lábát vagy megsérül.

Ez hozzátartozik a gyermekkorhoz. Ha a kisfiad vagy a kislányod azt látja tőled, hogy túlságosan aggódsz érte és emiatt nem engeded el őt a barátaival játszani, akkor rosszul fogja érezni magát a bőrében és az önértékelése is romlani fog.

Nem bátorítod eléggé

Ki akar próbálni egy új sportágat vagy hobbit, de te bizonytalan vagy abban, hogy menne-e neki? Hagyd, hogy kipróbálja! Ha azt érzi, hogy nem kap elég támogatást tőled, kételkedni fog önmagában és azt hiheti, valóban nem elég jó az adott dologhoz.

Küzdjétek le együtt a félénkségét, ha nem mer odamenni egy kislányhoz, aki tetszik neki, vagy fél beszélgetni a felnőttekkel, segíts neki, bátorítsd és tudasd vele, hogy történjék bármi, te mindig mellette állsz.

Figyeld meg, mi az, amihez tehetsége van és ne félj őt támogatni. Ha tehetséges focista vagy úszó, légy rá büszke, tegyél meg érte mindent, vidd el versenyekre, szurkolj érte, hadd legyen büszke a teljesítményére, csak így fog nőni az önbizalma.

Megjegyzéseket teszel a saját külsődre

Ha azt látja és hallja a gyermeked, hogy nem vagy elégedett önmagaddal, folyton szapulod a külsődet, állandóan panaszkodsz, hogy megint felszedtél egy-két plusz kilót, akkor előbb-utóbb ő is csak a hibákat fogja keresni önmagában.

Mutass neki pozitív énképet, tanítsd meg arra, hogy értékelje azt, amije van.

Ne csak a külsőségek számítsanak, érd el azt, hogy értékelni tudja a belső tulajdonságokat. Tudasd vele, hogy az egészség és a boldogság a legfontosabb és nem az számít, ki hogyan néz ki.

Irreális elvárásokat támasztasz vele szemben

Igazán büszke lehetsz arra, ha a gyermeked jó jegyeket hoz haza az iskolából, ám akkor sincs tragédia, ha nem ő az osztály legjobb tanulója.

Nem szabad irreális elvárásokat támasztanod vele szemben, nem követelheted tőle azt, hogy minden osztályzata ötös legyen.

Ha azt látja, nem tud megfelelni neked, akkor egy idő után feladja, nem is próbálkozik többé és az önbizalma a béka feneke alá süllyed.

Próbálj inkább a pozitívumokra koncentrálni, ha jól megy neki egy sportág, bátorítsd, ha pedig folyamatosan rosszul teljesít az iskolában, próbáljatok megoldást találni, vidd el őt különtanárhoz vagy tölts vele több időt, segíts neki a tanulásban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást