Szórakozás / Otthon

Ezek voltak a legnépszerűbb nevek 50 éve – És ezek most

A keresztnévadási szokások változnak, ezt mindannyian érezzük. Pontos, statisztikai igényességű kimutatást készíteni azonban erről gyakorlatilag lehetetlen, az alábbi, becsült adatok mégis érdekes különbségekre mutatnak rá.

Nehéz lenne pontos statisztikát készíteni

Már a Ladó-féle utónévkönyv is bőséges kínálattal szolgált, de természetesen az adható keresztnevek száma azóta bővült, és ma is folyamatosan bővül.

Azt, hogy egy évben melyik keresztnevet adják legtöbbször, még meg lehet becsülni, bár ehhez is átfogó adatbázisra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy megtudjuk, melyik keresztnévvel élnek a legtöbben idehaza, a születési és a halálozási statisztikákra is szükség lenne – és ekkor még mindig felvetődnének módszertani kérdések, például mi legyen azokkal, akiknek több keresztneve van, vagy akik nem Magyarország területén élnek, de itt kapták a nevüket, esetleg fordítva, akik nem magyar állampolgárok, de magyar nemzetiségűek, stb.

Szerencsére ez nem egy tudományos disszertáció, csak az érdekesség kedvéért hasonlítjuk össze a névadási szokásokat, így megengedhetjük magunknak, hogy a részletkérdéseket figyelmen kívül hagyjuk. És akkor most jöjjenek az érdekességek!

50 éve ezek voltak a legnépszerűbbek

A Wikipédia keresztnevek gyakoriságát bemutató szócikke is becsült adatokkal dolgozik, de ezek szerint 1967-ben a legnépszerűbb nevek (tehát amit abban az évben, első névként a legtöbb gyerek kapott) lányok körében az alábbiak voltak: Éva, Mária, Ildikó, Katalin, Erika, Erzsébet, Zsuzsanna, Andrea, Judit, Ágnes, Ilona, Anikó, Edit, Gabriella, Tünde.

Olvastad már?  7 varázslatos magyar táj, amit tavasszal látni kell

Ugyanez a fiú gyermekek körében: László, Zoltán, István, József, János, Attila, Sándor, Tibor, Ferenc, Zsolt, Gábor, Csaba, Tamás, Péter, Imre.

Ezek a legnépszerűbbek napjainkban

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének Utónévkeresője megmutatja azokat a neveket, amelyek az újszülöttek körében a leggyakoribbak.

Nyilvánvalóan az adatok nem teljesen naprakészek, de ha nem csak az első tízben szereplő nevekre, hanem az első tízben szereplő, és egyre gyakoribbá váló nevekre szűrünk, akkor azért lehet elképzelésünk róla, hogy mik is azok az utónevek, amelyek a trendeket uralják.

Az adatok alapján a lány gyermekek közül a legtöbben az alábbi neveket kapják mostanában: Boglárka, Csenge, Dóra, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Nóra, Zsófia.

Ugyanez a fiúk körében: Ádám, Balázs, Bence, Dániel, Dávid, Dominik, Gergő, Levente, Máté.

Az adatbázis egyébként arra is lehetőséget kínál, hogy a legritkább nevekre rákeressünk, de itt valóban igazi kuriózumok is akadnak, ráadásul vannak olyan nevek is, amelyek 50 éve nem is léteztek.

Mi lett a régi nevekkel?

Az adatbázisban egyes nevekre is rákereshetünk, így láthatóvá válik, hogy ezek napjainkban mennyire népszerűek. Az 50 éve listavezető Éva például a napjainkban adott keresztnevek között már az „elég ritka” besorolásba esik, és ritkábbá is válik, de ugyanez a helyzet a Máriával is, az Ildikó pedig már a „nagyon ritka” besorolás alá esik.

Olvastad már?  Két hazai szellemkastély, hátborzongató történetekkel

Érdekes módon, bár a László is ritkábbá válik, és már nincs az első tízben, még mindig a „rendkívül gyakori” mezőnybe sorolható, aminek oka egyrészt lehet a régi nevek ismét népszerűvé válása, de akár az is, hogy talán az apukák jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyermekük örökölje a nevüket.

Ugyanilyen adatokat mutat a Zoltán és az István népszerűsége is, és ez nem is változik egészen a Tiborig, ami ma már csak „közepesen gyakori”. A Péter név egyébként, ha nem csak a növekvő népszerűségű nevekre szűrünk, ma is az első tízben szerepel, változatlan gyakoriságot mutatva. Úgy látszik, a fiúnevek mintha kicsit lassabban változnának.