Ez is a menstruáció tünete? 4 különös panasz, amiről sosem gondolnád, hogy a ciklusod okozza

Ez is a menstruáció tünete? 4 különös panasz, amiről sosem gondolnád, hogy a ciklusod okozza

Címlap / Életmód / Egészség / Ez is a menstruáció tünete? 4 különös panasz, amiről sosem gondolnád, hogy a ciklusod okozza

Puffadás, görcsök és persze olthatatlan vágy a csokoládé iránt. Vannak tünetek, amelyek idővel mindenki számára ismerőssé válnak, akiknek ciklusuk is van. De tudtad, hogy az alábbi tüneteket is okozhatja a menstruációd? Mi nem sejtettük, minden esetre most sok olyan jelenségre kaptunk választ, ami előtt eddig értetlenül álltunk…

Gyorsabban fogy el a levegőd

Még csak a felénél tartasz a szokásos futókörödnek, de máris úgy érzed, kifogytál a levegőből? Nem az történt, hogy ekkora hatással lett volna az a két kocka csoki, amit tegnap megengedtél magadnak, inkább a hormonjaid lehetnek a ludasok.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent cikk szerint a ciklus vége felé, vagyis közvetlenül az előtt, hogy a menstruációd megkezdődne, gyorsabban kimerülhetsz és hamarabb fogyhat el a levegőd sport közben.

Jó hír viszont, hogy nagyjából az ovulációddal egy időben végzett sport során viszont valószínűleg sokkal könnyebben kapsz levegőt, mint máskor.

Hirtelen lelkesedés az életmódváltásra

Ez nem kimondottan panasz, inkább előny lehet belőle, ha ügyesen használod. A menstruációs ciklusod, illetve az ezzel járó hormonváltozások ugyanis befolyásolhatják azt, hogy mekkora lelkesedéssel vagy akaraterővel tudod belevetni magadat valamibe.

A ciklusod első felében, vagyis a menstruációd utáni hetekben nagyobb eséllyel csábulsz el valami iránt, ami kívánsz, a második felében viszont könnyebben állsz ellent a kísértésnek.

Ha egy ideje például már gondolkodsz azon, hogy letedd a cigit, akkor érdemes lehet ebben az időszakban kezdeni.

Mire ismét a könnyebben elcsábuló korszakba érsz, már túl is leszel a dolog nehezén!

Lassabban regenerálódsz sport után

Sehogy sem akar halványodni az a kék folt a lábadon, vagy edzés után még napokig sajognak az izmaid, pedig rendesen bemelegítettél és nyújtottál is?

Ha egy héten belül várod a menstruációdat, akkor a tüneteket jó eséllyel a PMS-re foghatod – egy tanulmány szerint ugyanis azoknak a nőknek, akiket körülbelül egy hét választ el a menstruációjuk megkezdésétől, lassabban regenerálódnak ebben az időszakban az izmaik.

Ugyanakkor a tanulmány szerint ez nem igaz azokra a nőkre, akik hormonális fogamzásgátlót szednek – őket a tabletta megkíméli ettől a tünettől, és ebben az időszakban is ugyanolyan gyorsan regenerálódnak, mint bármikor máskor.

Előtör a vadászösztönöd, és húst ennél hússal

Talán egyébként nem is vagy az a kimondottan nagy húsevő, a hónap bizonyos napjain mégis rád törhet az igény arra, hogy húst egyél hússal, és még csak nem is a máskor preferált könnyű csirkemellet vagy grillezett halat óhajtod, hanem pörköltet, steaket, nehéz, vörös húsokat ennél.

Csak nyugalom, ez sem annak a jele, hogy farkasemberré fogsz változni, egyszerűen csak a menstruációd közeledtét jelezheti akár ebben a formában is a szervezeted. A vörös hús ugyanis remek vasforrás, amiből sokat veszítesz a menstruáció alatt – írja az American Journal of Epidemiology-ban közölt tanulmány, mely azt is megemlíti, hogy általában azokat a nőket viselik meg leginkább a különféle menstruációs panaszok, akiknek egyébként is alacsonyabb a vasszintjük. Ezért, ha sokszor kívánod a vörös húsokat és rosszul viseled a ciklusodat is, érdemes lehet felkeresni egy orvost, és egy gyors vérvizsgálattal ellenőriztetni a vasadat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást