Extravagáns és garantáltan egyedi, ez a boucle

Extravagáns és garantáltan egyedi, ez a boucle

Címlap / Otthon / Dekor / Extravagáns és garantáltan egyedi, ez a boucle

Ha azt mondom, hogy van egy anyag, amely olyan időtálló megjelenést képes biztosítani az otthonodnak és az egyes bútordaraboknak, amit kár lenne nem kihasználni, akkor biztosan azonnal rá is vágod, hogy ez bizony nem más, mint a boucle. És igazad van! Ez az esztétikus, elegáns és vitathatatlanul különleges anyag az egyedisége ellenére is magával ragadó puhaságot és kényelmet garantál. Ma már sokféle bútor felületét díszíti. (x)

Izgalmassá teszi az egyébként semleges bútorokat

A DODO ülőbútorok oldalán is találsz boucle szövettel kárpitozott modelleket. Az utóbbi években a leggyakrabban elegáns, modern kanapék és puha, íves karosszékek, fotelek kárpitanyagaként tűnt fel. Nagy választékban beszerezhető, s a bútortervezők és -készítők fantáziáját is erősen megmozgatta.

Van belőle monokromatikus és színes, de mintás és minta nélküli is. Vannak vékonyabb és vastagabb változatai, így aztán rengetegféle elgondoláshoz remekül passzolhat.

A boucle szövet kiválóan alkalmas arra, hogy vele az otthonodban vizuálisan izgalmasabbá, figyelemfelkeltőbbé tedd a tereket, és ott meleg és hívogató enteriőrt hozz létre.

Amiben “igazán összegömbölyödhet”

Ez a bongyor anyag egy általában közepes súlyú gyapjúszövet, amelynek jellegzetes hurkos felülete van. A szó francia eredetű, és a „hurok”, „göndörített”, „gyűrűs” vagy „göndörség” szavakkal lehet visszaadni a jelentését. A szövetben magában található hurkok miatt hívják így, ez utalhat egy sor hurkolt szálból készült fonalra, illetve az abból készült szövetre is. Persze készítenek boucle-t nehezebb gyapjúszövetből is. Nem csak a bútoripar, hanem a ruhaipar is előszeretettel használja ezt a rendkívül különleges textúrával rendelkező matériát.

Kezdetben erősen sodrott, durva gyapjúból font fonalból készült. Az 1940-es években az USA-ban nagyon elterjedt.

Ekkor álmodta meg Eero Saarinen az azóta ikonikussá vált széket, az Eero Wombot, amelyben mindenki úgy „igazán összegömbölyödhetett”. Ehhez puha boucle szövetet is felhasznált. A Coco Chanel divatház használta szintén a múlt század közepén először ruhák készítésére.

Hangulatos, egyedi és nagyon izgalmas

Az egyenetlennek tűnő boucle anyag nagyon izgalmas mejelenést kölcsönöz a bútoroknak is. Igazán tartós és masszív, remekül ellenáll a nedvességnek. Nagyon jól nyúlik, kiválóan tudod az ilyen felületű bútorokkal lágyítani a modern stílus letisztult, olykor kissé nyers és kemény vonalait. Nagyon sok esetben igazi luxusérzetet keltenek ezek az elemek a térben. Akár már kisebb felületen is magukra tudják vonni a tekinteteket. Olykor extravagáns, már-már bohém jellegükkel azonnal áthangolják a tereket. 

A boucle szövet garantáltan nem tömegtermék. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, valószínűleg meg fogja határozni a következő évek lakberendezési trendjeit. Érdemes hát nyitott szemmel járni és lecsapni egy-egy szép és kényelmes darabra.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!