Életmód / Egészség

Meglepő dolgok történnek a testeddel, ha evés után rögtön szundizol egyet

Jelentkezhet a gyomorégés

Amikor eszel, a testedben megkezdődik az ételek megemésztése, amelynek során a gyomrodban lévő savak működésbe lépnek. Amikor épp ülsz vagy állsz, a gravitáció segítségedre van, hiszen ezek a folyadékok gond nélkül haladnak tovább lefelé. Ha viszont rögtön vízszintesbe helyezed magad a kanapén, a sav a gyomrod érzékeny részeit is elérheti, ami sajnos kellemetlen, égő érzéshez vezet.

Amennyiben evés után gyakran jelentkezik ez a probléma nálad, könnyen lehet, hogy a fekvő póz az elsődleges probléma.

Ugyanez egyébként este is igaz, ha vacsora után hamar ágybabújsz!

A jó alvás ellensége

Ha a szundi előtt viszonylag sokat ettél, alvás közben továbbra is emészteni próbálja ezt a gyomrod. Sokan nem is sejtik, hogy ez az apró részlet milyen erős hatással van az alvás minőségére, és arra, hogy mennyire kelsz utána kipihenten. Amikor a tested még ilyenkor is dolgozik, sokkal éberebb maradsz, ezért nem tudsz mélyebb álomba szenderülni, és gyakran fel is ébredhetsz közben. Persze ez attól is függ, hogy mit ettél: ha könnyű ebédet választottál, kisebb eséllyel okoz alvásbeli gondokat, de egy nehezebb, fűszeres fogás szinte garantáltan! 

Ne lepődj meg a rémálmokon

Ahogy írtuk is, az emésztés miatt nem fogsz tudni igazán mély álomba merülni, így pedig leginkább a REM-fázisban ragadsz meg. Ez az a ciklus, amikor sor kerül az álmokra, így evés után sokkal élénkebbé válnak ezek a képek. Olyannyira, hogy a rémálmok is gyakoribbak lesznek; ezért van az, hogy ha este teli hassal bújsz be az ágyba, szinte egész éjjel rosszakat álmodsz. 

Deagreez/istockphoto.com

A mellékhelyiség gyakori látogatója

Ha evés után lefekszel aludni egy kicsit, nem kizárt, hogy hamarosan arra kelsz majd, hogy nagyon kell pisilned. Erről az ételben lévő koffein, valamint a kaja vízhajtó hatása tehet, ezen összetevők pedig általában a desszertekben, teákban is megtalálhatók. Ha tudod, hogy mindenképp le akarsz feküdni az étkezés után rövid idővel, próbálj meg olyan fogásokat választani, amelyek könnyűek, és viszonylag kevés vízhajtó hatású összetevőt tartalmaznak.

Amiről a mérleg árulkodik

Nem titok, hogy az étkezésed és a mozgás hiánya együttesen szerepet játszanak a hízásban. Épp ezért nem mindegy, hogy ha ebédet vagy vacsorát eszel, ezt követően mit csinálsz.

Amikor az evés után rögtön lefekszel egy kicsit pihenni, esetleg aludni, a testednek nem adod meg a kellő időt a kalóriák elégetésére.

Egy-egy alkalom még nem probléma, de ha ez gyakran így történik, a mérlegen észreveheted a következményét.

Akkor mikor aludhatok?

A szakértők szerint fontos megadni a testednek a kellő időt az emésztésre, ezért mindegy, hogy ebéd vagy vacsora után akarsz aludni, a legideálisabb, ha 3 órát vársz ezzel. Persze ha délután jön rád az álmosság, nem biztos, hogy szívesen kivárod ezt az időtartamot, ami időnként nem gond, de azért hetente több alkalommal inkább ne kerüljön rá sor! Ebben az esetben számos lehetőséged van arra, hogy egy kicsit energikusabb legyél: a cukormentes desszertek, sok folyadék, vagy a hideg vizes arcmosás mind segítségedre lehetnek!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást