Kikapcsolódás / Otthon / Utazás

10 európai úti cél, ami még nem került fel a turisták radarjára

10 európai úti cél, ami még nem került fel a turisták radarjára

Vannak amolyan „kötelező” úti célok, amelyek mindannyiunk bakancslistáján ott szerepelnek, amelyekre úgy gondolunk, hogy a „helyek, amelyeket egyszer az életben biztosan látnunk kell”. És vannak azok, amelyek kevésbé ismertek, kevésbé népszerűek és éppen ezért érdemes felfedeznünk őket mielőbb, még azelőtt, hogy felkerülne a többi turista radarjára is.

Göreme, Törökország

Törökország egyik legizgalmasabb vidéke nem feltétlenül elsőként ugrik be a nyaralás tervezésekor, pedig a Göreme Nemzeti Park területe rengeteg látnivalót rejteget.

Az ország déli részén, Kappadókiában található világörökségi területen az életmód teljes mértékben alkalmazkodott a környék természeti adottságaihoz, ennek köszönhetőek a Göreme-völgy sziklába vájt épületei.

A tündérkéményeknek is nevezett építmények a szél és a víz vulkáni tufára gyakorolt hatása alakította, az itt élők pedig barlanglakásokat vájtak ki a 4. századtól kezdve, amelyek közül némelyikben ma szálloda üzemel.

 

Torun, Lengyelország

Lengyelországból Krakkó és Varsó szinte minden utazó számára ismert, a Visztula partján elterülő Torun azonban szintén megér egy utat.

Az ugyancsak UNESCO világörökségi belváros telis-tele van gótikus remekművekkel, amelyek igazi mesebeli hangulatot kölcsönöznek a kisvárosnak, amely a csillagász Kopernikusz szülővárosa is volt.

 

Manarola, Olaszország

A Ligur-tenger partján fekvő olasz kisvárosban a világ egyik legszebbnek tartott tengerparti sétányán andaloghatunk, ráadásul a városka neve a világ legszínesebb városainak listáján is előkelő helyen szerepelhet.

A Cinque Terre öt falujának egyike igazán festői látvány, a kopár sziklafal, az azúrkék tenger és a tarka házak tökéletes egyvelege.

 

Ikaria, Görögország

Az ország egyik rejtett csodájaként is emlegetik Ikaria szigetét, amely nevét a legenda szerint a közelben vízbe zuhanó Ikaroszról kapta és ahol a lakosok közül feltűnően sokan érik meg a 100. születésnapjukat is.

A szigeten találhatunk hófehér kaviccsal borított strandot, érintetlen hegyi falvakat és csodás kiránduló utakat, így egészen biztosan mindenki megtalálja a neki való programot.

 

Hallstatt, Ausztria

A Hallstatt-tó partján elterülő kisváros igazi kis gyöngyszem, amelynek aprócska főterét az ország egyik legszebbjeként tartják számon.

A közelben található a világ egyik legrégebbi sóbányája is, amely izgalmas túrázás lehetőséget nyújt.

 

Alesund, Norvégia

A gyönyörű norvég kikötővárosa több kisebb szigeten terül el, amelyeket hegyek vesznek körül.

Az Aksala-hegyet megmászva csodálatos kilátásban lehet részünk az egész városra, a környező hegyekre, fjordokra és a végtelen tengerre.

A természeti szépségeken túl egységes stílusban épült szecessziós belvárosa is megér egy kellemes sétát.

 

Piran, Szlovénia

Mikor közeli, tengerparti nyaralásra vágyunk, általában Horvátország jut eszünkbe elsőre, pedig a szlovén tengerpart legalább annyi csodát rejt, köztük például Piran városát.

A városka maga Olaszországot idézi szűk utcácskáival, kiépített tengerpartja azonban Horvátországot juttatja eszünkbe.

A kis város kétnyelvű, a szlovén mellett az olasz is hivatalos nyelv.

 

Lille, Franciaország

A belga határhoz közel eső francia kisváros eredetileg iparváros volt, de ma már kulturális központtá nőtte ki magát, ahol élénk diákélet zajlik.

Bár egyre több turistát vonz, még sem tartozik a felkapottnak számító desztinációk közé, pedig Párizsból már egy órás vonatúttal megközelíthető és érdemes is szánni egy-két napot rá, bebarangolni a belvárost, megcsodálni a katedrálist.

 

Malmö, Svédország

Trendi éttermek, különleges építészet és tengerpart is vár minket Svédország harmadik legnépesebb városában, amely tökéletes célpont, ha egy kis slow utazásra, igazi lassulásra vágyunk.

A kisváros tiszta és nyugodt, az emberek elképesztően kedvesek, a hangulat pedig Brooklyn hipszternegyedét idézi.

Ha több napunk is van, átugorhatunk Koppenhágába is, hiszen csupán az Öresund-szoros választja el egymástól a két várost, így a hídon átkelve hamar Dániában lehetünk.

 

Maastricht, Hollandia

Hollandia legöregebb városa, amelyet éppen ezért történelme, de megkapó hangulata miatt is érdemes meglátogatni.

Csodás terek és templomok, kultúra és számtalan művészeti program csábít minket a gyalog is kényelmesen bejárható városban – a teljes nyugalomról nem is beszélve.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást