Életmód / Táplálkozás

Ettől az 5 ételtől könnyen pattanásos vagy ráncos lehet a bőröd

A pattanásos, vagy idő előtt megereszkedett bőr sok ember életét keseríti meg és rengeteg minden okozhatja: por, szmog, allergiás reakciók és természetesen az étkezés. Az ugyanis, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, sokkal nagyobb hatással van a bőrünkre, mint azt sokan gondolják. Lehet akármilyen alapos az arctisztító rutinunk, vagy használhatjuk a legdrágább krémeket, bőrünk csúnya maradhat, ha értendünk nem megfelelő.

Ha hajlamos vagy az aknéra, vagy már megjelentek arcodon az első ráncocskák, az alábbi öt ételt próbál meg kerülni, vagy legalábbis nagyon ritkán fogyasztani.

A tejtermékek eltömítik pórusaidat

Szüleink egész gyerekkorunkban erőltették ránk a tejet, mondván erősíti a csontokat és ez így is van, de sajnos a bőrünknek már nem tesz ilyen jót.

A tejtermékek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amik serkentik a faggyútermelést, a túl sok faggyú pedig eltömítheti a pórusokat, ezzel pattanásokat okozva.

Meglepő, de a túró, sajt és tejföl előtt a leginkább „pattanásfokozó” a sovány tej.

Ha nem tudunk lemondani a tejről, a szója-, rizs- vagy a mandulatej lehet a megoldás.

A sós ételek ráncosodáshoz vezetnek

A sótól nem pattanásos lesz a bőrünk, hanem dehidrált, ugyanis kivonja belőle a nedvességet.

Ha jól megsózod a vacsorát, és másnap kissé duzzadt arccal ébredsz, ne csodálkozz: főleg a szemeknél észrevehető ez, ahol a bőr a legvékonyabb.

Ha nem tudod feladni a sót, ne aggódj, van megoldás.

Természetesen a rendszeres és alapos vízfogyasztás mellett az omega-3 szírsavak ellensúlyozzák a legjobban a só kiszárító hatását.

Ilyen étel például a lazac, ami nem csak belülről hidratál, de még gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A cukor öregít

Azt mindenki tudja, hogy a cukros ételek nem tesznek jót sem vércukorszintnek, sem a derékbőségnek, de sajnos akármilyen finomak is a nyalánkságok, még a bőrre is károsak.

A magas cukor tartalmú ételek ugyanis olyan hatással vannak a bőrre, ami a benne levő kollagént „megdermeszti”.

Az így megkötött kollagén – ami éppen bőrünk rugalmasságáért felel – viszont így nem képes megfelelően ellátni feladatát.

Ha tehát azon vacillálsz, hogy vegyél-e még egy sütit a tálból, gondolj a ráncokra, amit ez okozhat.

Ha édesszájú vagy és nem vagy képes lemondani a cukros finomságokról, akkor próbáld őket gyümölcsökkel helyettesíteni, amik természetes cukrot tartalmaznak és antioxidánsokat, amik az öregedés ellen harcolnak.

A burgonyapehely ártalmas

Ki ne szeretne úgy filmet nézni, hogy közben ízletes csipszet majszol?

Sajnos ez is egy olyan étkezési szokás, ahol nagy árat fizetünk egy kis élvezetért, a burgonyapehely ugyanis több fronton üzen hadat arcbőrünknek.

A legtöbb fajta ugyanis tele van sóval, amiről az előbbiek során megtudtuk, hogy múmiává aszal minket, illetve a krumplicsipsz a finomított szénhidrát kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy könnyen kipattogzik tőle a bőr.

Ha legközelebb bedobsz egy zacskó csipszet a kosaradba, mert megkívántad a legújabb ízesítésű burgonyapelyhet, akkor jusson eszedbe, hogy arcbőröd hálaimát remeg, ha inkább visszateszed.

Vörös húsok pro és kontra

A vörös húsok fogyasztása megosztja az embereket, de tény, hogy több jót tesz szervezetünknek, mint rosszat.

Tele van proteinnel, amire szükségünk van a mindennapi élethez, de nagyobb mennyiségben nem tesz jót a bőrnek, ugyanis sok benne a karnitin, ami hajlamos megkeményíteni a véredények falait, ezzel idő előtti öregedést okozva.

Ezenkívül a vörös hús a tesztoszteronszintünket is megemeli, ami szintén pattanásos bőrhöz és eltömített pórusokhoz vezethet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW