8 étel, amely bizonyítottan rosszat tesz  a mentális egészségnek

8 étel, amely bizonyítottan rosszat tesz  a mentális egészségnek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 étel, amely bizonyítottan rosszat tesz  a mentális egészségnek

Amerikai orvosi egyetemek kutatói jutottak arra a következtetésre, hogy a feldolgozott élelmiszerek nagyban hozzájárulnak a rossz mentális állapot kialakulásához. Nem mindegy azonban, milyen mértékben feldolgozott élelmiszerekről beszélünk. Léteznek úgynevezett ultrafeldolgozott táplálékok, amelyeket különféle élelmiszer-ipari eljárással készítenek, alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes értékű összetevőket. Gyakran még az alapvető tápanyagok is hiányoznak belőlük.

Ellenben bővelkednek aromákban, színezékekben és adalékanyagokban, tehát minden olyan összetevőben, amely a küllemet teszi vonzóvá, illetve minél tovább eltarthatvó válik általa a termék. Ezek a kényelmi élelmiszerek nem nagyon hasonlítanak az eredeti táplálékforrásra, amelyből készültek, viszont könnyen elkészíthetőek vagy akár azonnal fogyaszthatóak. Gyakran még olcsóbbak is más élelmiszereknél.

Az idő és pénz ára

Időt és pénzt spórol tehát az, aki megvásárolja ezeket az ultrafeldolgozott élelmiszereket, így meg is van a magyarázat a népszerűségükre. Az Egyesült Államokban értékesített előrecsomagolt élelmiszerek több, mint 70%-a minősül ultrafeldolgozott tápláléknak. Az emberek által elfogyasztott össztáplálék közel 60%-át teszik ki ezek az élelmiszerek.

A kutatások azt is vizsgálták egy országos reprezentatív felmérés során, hogy melyek voltak a kategórián belül leggyakrabban fogyasztott termékek. Ez alapján máris megvan a nyolc tiltólistás étel, amelyet érdemes kerülnünk. Íme: cukros üdítők, feldolgozott húskészítmények, előrecsomagolt snackek, csomagolt sütemények, gyorsfagyasztott hasábburgonya, reggeli gabonapelyhek, kekszek, csomagolt kenyérfélék.

Pavel Danilyuk/pexels.com

Az ultrafeldolgozott ételek és a mentális egészség kapcsolata

A kutatók adatokat gyűjtöttek a válaszadók mentális egészségével kapcsolatban is. Azt találták, hogy azok az emberek, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, szignifikánsan nagyobb arányban szenvedtek enyhe depressziótól, szorongástól és gyakrabban éltek meg rossz napokat, amikor lelkileg nem voltak a topon.

Korábban már találtak bizonyítékot arra, hogy ezekben az élelmiszerekben használt adalékanyagok, például a mesterséges édesítőszerek és emulgeálószerek összefüggésbe hozhatók különböző agyi elváltozásokkal, a szervezetben kialakuló fokozott gyulladással és az anyagcsere megváltozásával.

Más kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy akiknek étrendjéből hiányoznak az alapvető tápanyagok és nagy mennyiségben fogyasztanak magas cukortartalmú ételeket, azoknál lényegesen nagyobb a kockázata a depresszió és a szorongásos tünetek megjelenésének.

Ellenpéldaként a mediterrán típusú táplálkozást hozzák fel a tudósok, ugyanis akiknek gyakran kerül a tányérjukra olyan természetes tápanyagokban gazdag élelem, mint a hal, tenger gyümölcsei, olívaolaj, hüvelyesek és diófélék, sokkal kiegyensúlyozottabb mentális egészségnek örvendenek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást