5+1 látásmód, ami rossz hatással van a mentális egészségedre

5+1 látásmód, ami rossz hatással van a mentális egészségedre

Címlap / Életmód / 5+1 látásmód, ami rossz hatással van a mentális egészségedre

„Mindent vagy semmit” látásmód

Ez a szemlélet az, aminek látszik: valami vagy jó vagy rossz, minden fekete vagy fehér, siker vagy kudarc. Ha így látjuk a dolgokat, csak a saját életünket nehezítjük meg, hiszen azzal, hogy mindennek csak a jó vagy a rossz oldalát látjuk, hatalmas nyomást helyezünk magunkra, teljesen feleslegesen. Vannak szürke területek és ugyan klisé, de igaz, hogy minden rosszban van valami jó is, csak ezt észre is kell venni. 

Túlzott általánosítás

Ez arra utal, mikor valami történik veled az életben és onnantól kezdve biztos vagy benne, hogy ez ezentúl mindig így fog megismétlődni. Attól még, hogy egyszer csalódtál egy kollégában, barátban vagy szeretőben, még nem jelenti az, hogy ez a jövőben is így lesz. Ha bezárkózol egy negatív impulzus után és sosem adsz második esélyt, hátráltatod magad abban, hogy teljes életet élj. 

pawel szvmanski/unsplash.com

Mentális szűrő

A mentális szűrő azt jelenti, mikor egy múltbéli élményből csak a rosszra emlékszel.

Minden pozitívumot kiszűrsz és csak a negatívon kattogsz. Hajlamosak vagyunk arra, hogy utólag az elkövetett hibáinkat, kudarcainkat és következményeket felnagyítsuk és teljesen elfeledkezzünk arról amit jól csináltunk, vagy ami pozitív hozadéka volt a történteknek.

Különösen ártalmas, ha ugyan eszünkbe jut pár pozitív dolog is, de meggyőződésünk, hogy az csak azért történt, mert szerencsénk volt és nekünk semmi érdemünk nincs benne. A mentális szűrő azért is káros, mert túl szigorúak vagyunk magunkhoz, teljesen feleslegesen. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást