Szerelem / Párkapcsolat

Az érzelmi félrelépésnek egészen más okai vannak, mint a fizikainak

Nem akar a partnere irányítása alá kerülni

Vannak emberek, akik egyszerűen nem bírják feladni a szabadságvágyukat, és úgy gondolják, az életüket csakis és kizárólag ők irányíthatják. Amikor szerelembe esnek valakivel, az erre való igényük némileg alábbhagy, egy kapcsolatban pedig ideig-óráig hajlandóak a kompromisszumok kötésére. Azonban miután a rózsaszín köd múlni kezd, ezzel fordítottan arányosan nő az igényük arra, hogy visszaszerezzük az irányítást. Általában ehhez valamilyen elköteleződéstől való félelem is társul: úgy vélik, egy kapcsolatban elveszítik önmagukat és saját akaratukat is.

Rövidesen a kapcsolaton kívül próbálnak valamilyen kötődést kialakítani egy olyan személlyel, akinek semmiféle irányító hatása nincs rájuk nézve.

Ebből érzelmileg táplálkoznak, akár úgy is, hogy semmiféle fizikai kontaktust nem alakítanak ki. Elhitetik magukkal, hogy ő nem lépnek félre. Csakhogy miközben érzelmileg egy másik személyhez közel kerülnek, saját partnerüktől egyre távolabb sodródnak.

Elégedetlen a kapcsolattal

Ha két ember évek óta egy párt alkot, a rózsaszín köd helyét átveszi a szeretet és a biztonság. Csodálatos, ha mindkét fél tudja, hogyan tartsa életben a lángot ezt követően is, ám megesik, hogy a gyerekvállalás, a munka, a stressz hatására ez már csak sokadrangúvá válik. Előtérbe kerülnek a konfliktusok és a gyakori viták, amelyek aztán elégedetlenséget váltanak ki a felekből.

Olvastad már?  Így élj együtt rendezetten egy rendetlen személlyel

Úgy kezdik érezni, hogy a párjuk megváltozott, és „átverte” őket, hiszen a kapcsolat elején még egészen más személyiség volt.

Az életnek része a változás, de vannak, akik ezt nem tudják elfogadni, és nem hajlandóak tenni azért, hogy jobb legyen a helyzet. Ilyenkor a kapcsolaton kívül keresgélnek, és az elégedetlen személy életébe belép egy harmadik fél. Az új ismerős szórakoztató, nem aggodalmaskodik, és akivel egyáltalán nem vitatkoznak, ami érthető is, hiszen nem alkotnak egy párt. Többnyire ez egy kolléga vagy egy barát, aki rövid időn belül nagyobb szerepet kap az életében. Hozzá kezd el kötődni, a közös beszélgetésekből és élményekből gyűjt erőt, és rövid idő után azt veheti észre magán, hogy gyengéd érzései támadtak.

cottonbro/pexels.com

A fizikai pillanatok hiánya

A szex nagyon fontos része a kapcsolatoknak, de nem csak ebben merülnek ki az intim pillanatok. Az ölelések, csókok, sőt, akár egy figyelmes beszélgetés, miközben egymáshoz közel ültök mind ezt az érzetet erősítik. Amikor ez eltűnik egy kapcsolatból, az a fél, akinek nagyobb igénye van az intimitásra, elkezd a kapcsolaton kívül keresni valakit, akire támaszkodhat. Ez nem is mindig szándékosan történik, hiszen már az is elindíthatja a folyamatot, hogy egy barát beszélgetés közben nagyon odafigyel rá, felveszi vele a szemkontaktust, esetleg megérinti a vállát.

Olvastad már?  Eláruljuk, hogy mi vár rád tavasszal a szerelemben, csillagjegyed szerint

Mivel számára bántó, hogy otthon ezt a törődést nem kapja meg a párjától, ráadásul az önbizalmát és egóját is sérti a szex folyamatos hiánya, így ha nem is történik közte és a harmadik fél között fizikai kontaktus, akkor is vágyakozni kezd egy másik személy odaadására.

Nincs érzéke a határok megteremtéséhez

Életünk minden terén meg kell húznunk a határokat: egészen máshogy beszélsz a barátnőddel, mint a főnököddel, és megint máshogy viselkedsz a szüleid társaságában, mint a párod családjával. Azonban vannak emberek, akik sehogy sem találják meg az arany középutat, és folyamatosan áttáncolnak a képzeletben meghúzott határokon. Általában ők azok, akik a függőségekre is hajlamosabbak, nehezen mondanak nemet egy cigarettára, és a saját ösztöneiket sem tudják kezelni.

Amikor valaki dicséretet mond egy ilyen személynek, az agyában rögvest bekapcsolnak a boldogsághormonok, hiszen ez az elismerés kifejezetten jó érzést nyújt számára.

A kimondatlan egyezség egy kapcsolatban viszont úgy szól, hogy ezt a fajta örömet csakis a párodtól szabad megkapnod. Másoknak érzelmileg nem adhatod át magad, így egyszerűen csak megköszönni szabad a kedvességet. Ám aki nem tudja a saját határait fenntartani, elkezd kötődni ahhoz, aki barátságos vele, és mivel ez a felállás új és ismeretlen számára, előbb-utóbb érzelmileg jobban vonzódni kezd hozzá, mint a saját párjához.