Így érheted el, hogy valóban örömmel töltsön el a munkád

Így érheted el, hogy valóban örömmel töltsön el a munkád

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így érheted el, hogy valóban örömmel töltsön el a munkád

Időnként akkor is belefáradhatsz a munkádba, ha egyébként imádod azt, amit csinálsz. Ám ilyenkor elegendő lehet, ha tartasz egy kis szünetet, kérsz pár nap szabit, vagy csak megiszol egy bögre kávét. Na de mit tehetsz akkor, ha ennél jóval többre, sokkal nagyobb motivációra van szükséged?

Válaszd azt, amit szeretsz

Persze, mondani könnyű! Hiszen sok esetben sajnos tényleg nem választás, hanem szükség kérdése, aktuálisan hol és mit dolgozol. Azonban viszont csak tőled függ, hosszútávon hova jutsz el!

Ha semmit sem teszel az ügy érdekében – még annyit se, hogy rendszeresen megnézd az új hirdetéseket, vagy nyitott szemmel és füllel járj – akkor éveket húzhatsz le egy katasztrofális munkahelyen.

A pénzre mindenkinek szüksége van, de a változtatás lehetősége is ott áll előtted is. A kérdés már csak az, hajlandó vagy-e tanulni, lépéseket tenni azért, hogy álmaid munkahelyén dolgozhass vagy továbbra is vársz, hátha „lesz valahogy”?

Mérlegeld, mit érhetsz el

Ahhoz, hogy motiválttá válhass egy adott projektben, vagy akár egy konkrét munkakörben, ki kell derítened, milyen eredményeket érhetsz el vele (ezek persze lehetnek nagyok, de egészen kicsik is).

Egy feladat, ami jól mutat a CV-dben? Egy cél, amivel bizonyíthatsz magadnak, így az önbizalmadra is jó hatással lesz?

Csak a te hozzáállásodon múlik, hogy mit hozol ki a rád váró feladatokból, és hogyan formálod őket stresszforrásból inspirációvá!

Jutalmazd meg magadat

Természetesen nem csak másoktól várhatod az elismerést és a jutalmat, magadat is bátran meglepheted. Ezzel egyúttal a motivál is, hiszen ha már előre tudod, mit érsz el a projekt, feladat végén, akkor sokkal gördülékenyebben látsz majd neki a teendőknek.

A jutalmazás mértéke természetesen nem csak attól függ, mekkora sikert érsz el, hanem attól is, mit engedhetsz meg magadnak, de a lényeg, hogy időnként igenis adj teret a csábításnak! Akár annyit, hogy hétvégén lustálkodsz, és elnapolod a takarítást, vagy valamelyik délután eszel egy süteményt a barátnőddel, esetleg megrendeled azt a könyvet, amit kinéztél magadnak…

Tipp: A várva várt meglepetésre utaló infót, képet pedig tedd jól látható helyre! Így egész nap lelkesítheted magadat.

Dolgozz hatékonyabban

A legtöbb munkakör nem teljesen kötött, ezért némileg variálhatsz a feladataid lebonyolítását illetően. Ez tehát azt jelenti, hogy kialakíthatsz egy olyan munkastílust, környezetet, ami megkönnyíti a teendőid elvégzését.

Így kényelmes, örömteli és még rövidebb is lehet az aktív munkaidőd, tehát sokkal nagyobb élvezettel fog eltölteni az egyébként kötelező feladataid elvégzése. Amennyiben tényleg semmi lehetőséged sincs arra, hogy változtass a ritmuson, próbáld meg a szüneteket, illetve a munka előtti-utáni időt átalakítani! Bár furcsának tűnhet, de az is sokat számít, hogyan kelsz ki az ágyból, reggelizel-e, vagy munkaidő után mi az első teendőd.

Változtass a felfogásodon

Ha végképp semmivel sem tudod magadat bátorítani, akkor ideje a nézőpontodon és a gondolkodásmódodon változtatnod. Mit is jelent ez?

Először is fontos, hogy ne arra koncentrálj, ami rossz, és ami hiányzik (és ezt nem csak a munkahelyeden ajánlatos megfogadnod)! Ha nagyon balul sülnek el a dolgaid, akkor ideje arra koncentrálnod, ami eleve adott, amit már idáig elértél. Lehet, hogy jelenleg nem neked van a legtökéletesebb munkád, vagy főnököd, de legalább van hol dolgoznod! Sokan már ezért is rengeteg mindent feladnának, és szíves örömest cserélnének veled, ha tehetnék.

Szóval ne feledd: minden csak nézőpont és döntés kérdése! Az is, ha örömmel tölt-e a munkád, és az is, ha nem…

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!