Otthon / Szórakozás

Érdekességek a szivárványról, amit kevesen tudnak

Érdekességek a szivárványról, amit kevesen tudnak

Optikai jelenség, amit a pára vagy esőcseppek hoznak létre. A fény prizmaszerűen megtörik, és az szemmel láthatóvá teszi a fényt létrehozó színeket. Az ív külső része vörös a belső ibolya. Létezik dupla szivárvány is, melynél az egyik szivárvány halványabb és fordított színekkel látható. Repülőgépből nézve a szivárvány kör alakú. Létezik tűzszivárvány is, ilyenkor a fény jégkristályokon törik meg.

Mi a fény, és mi a szín?

A fény egy hullám. A hullám két csúcsa közötti távolság a hullámhossz, melynek hosszúságát a szem különbözőképpen látja: színek formájában. A rövidebb hullámhosszt kéknek, ibolyának, a hosszabb hullámhosszt vörösnek látjuk.
A fény spektrumának nevezzük azt, amikor a fény színeinek sorrendje a rövidebb hullámhossztól a hosszabbikig változik. Az ultraibolya fény és a röntgensugarak hullámhossza rövidebb, az infravörös és rádióhullámok hossza hosszabb, mint az ibolyaszínű fényé, ezért nem látjuk őket.

Miért kupola formájú a szivárvány?

Az addig tiszta sor, hogy kell hozzá napfény és vízpára – mindenki csinált már szivárványt slaggal a nyári napsütésben. Azért látjuk kupolaszerűnek, mert a vízcseppbe behatoló és az onnan kilépő fénysugarak által bezárt szög 40-42 fok között vannak. Minden színnek meg van a maga helye, azaz fokban leírható helye.
Emiatt állandó a szivárvány színeinek sorrendje, kívülről befelé: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya. A dupla szivárványnál ez a sorrend azért fordított, mert az eredeti szivárvány tükröződik vissza, a fokok is megváltoznak, 50-52 fokos szöget zárnak be.

Szivárvány a kultúrában

A vallásokban igen népszerű a szivárvány, a Biblia is említést tesz róla, a vízözön kapcsán – ezt egyes vallások úgy nevezik: szivárványszövetség, ami Isten és az ember között jött létre. A mitológiában is jelen van.
A skandináv mitológiában egy szivárványhíd köti össze a földi és az égi világot, melyen a valkürök viszik át a lelkeket. A japán mitológia szerint az első istenek a szivárványon keresztül jöttek a földre. Az ausztrálok szerint a Szivárványkígyó teremtette a világot.

A szivárvány és a feng shui

A szivárványt létrehozó kristályok a feng shui alapvető eszközei közé tartoznak. A feng shui 3000 éves múltra vezethető vissza, a régi emberek már használták a szivárvány energiafokozó hatását. Harmonizációra és energetizálásra különböző méretű kristályokat használnak, melyek éle tompa, a feng shui elvei szerint.
Természetesen, aki hisz benne, annak megoldást nyújt a problémáira, ám az ablakba lógatva nagyon kellemes hatást tud kelteni a szobában az, amikor az összes szín rávetül az élettérre.

A szivárvány titka

A színek a fény gyermekei. Ettől jobban megfogalmazni a szivárvány szellemiségét nem lehet. Utal, mint a mitológiára, a mesére, a vallásra és hitre. A szivárvány összeköt és szétválaszt, de nem csak összeköt dolgokat, égieket és földieket, vagy akár két pontot a látókörünkben, nem csak szétválasztja a fény színeit, hanem az egyik legharmonikusabb dolog is.
Ívének tökéletessége, színeinek esztétikája miatt. A színeknek mindig is nagy hatása volt, van, lesz az emberre, az emberi lélekre, hisz minden szín szimbolikus üzenetet is hordoz.

A természet csodája

Gyerekkorom egyik leglelkesebb cselekedete az volt, amikor szivárványt gyártottam. A szivárvány egy olyan természeti jelenség, aminek hatására mindenki önkéntelenül elmosolyodik.
Ha pedig ezt a jelenséget létre tudjuk hozni, akkor ez azt jelenti, hogy mindenki arcára mosolyt tudunk varázsolni…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást