5+1 meglepő érdekesség a szivárványról

5+1 meglepő érdekesség a szivárványról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 meglepő érdekesség a szivárványról

Létezik dupla szivárvány is, melynél az egyik szivárvány halványabb és fordított színekkel látható. Repülőgépből nézve a szivárvány kör alakú. Létezik tűzszivárvány is, ilyenkor a fény jégkristályokon törik meg.

1/6 Mi a fény, és mi a szín?

A fény egy hullám. A hullám két csúcsa közötti távolság a hullámhossz, melynek hosszúságát a szem különbözőképpen látja: színek formájában.

A rövidebb hullámhosszt kéknek, ibolyának, a hosszabb hullámhosszt vörösnek látjuk.

A fény spektrumának nevezzük azt, amikor a fény színeinek sorrendje a rövidebb hullámhossztól a hosszabbikig változik.

Az ultraibolya fény és a röntgensugarak hullámhossza rövidebb, az infravörös és rádióhullámok hossza hosszabb, mint az ibolyaszínű fényé, ezért nem látjuk őket.

2/6 Miért kupola formájú a szivárvány?

Az addig tiszta sor, hogy kell hozzá napfény és vízpára – mindenki csinált már szivárványt slaggal a nyári napsütésben. Azért látjuk kupolaszerűnek, mert a vízcseppbe behatoló és az onnan kilépő fénysugarak által bezárt szög 40-42 fok között vannak. Minden színnek meg van a maga helye, azaz fokban leírható helye.

Emiatt állandó a szivárvány színeinek sorrendje, kívülről befelé: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya. A dupla szivárványnál ez a sorrend azért fordított, mert az eredeti szivárvány tükröződik vissza, a fokok is megváltoznak, 50-52 fokos szöget zárnak be.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást