8 érdekesség a macskákról

8 érdekesség a macskákról

Címlap / Életmód / Család / 8 érdekesség a macskákról

A macskák valódi egyéniségek. Képesek együtt élni az emberrel, de mellette megőrzik függetlenségüket és önállóságukat. Íme, 8 érdekes tény a bársonytalpúakról!

A macskák felismerik gazdájuk autójának hangját

De mégis hogyan? A cicák rendkívül kifinomult hallással rendelkeznek, aminek segítségével képesek érzékelni az emberi fül számára nem hallható magas frekvenciájú hangokat.
Így történhet meg, hogy már azelőtt tudják, hogy hamarosan hazaérkezik a gazdi, mielőtt mi meghallanánk az autó motorjának hangját.

Szent állatként tisztelték őket

Az ókori Egyiptomban szent állatként tisztelték a macskákat és nagy becsben tartották őket. Erre utal, hogy régészeti ásatások során találtak olyan koporsókat, amiben a gazda mellett a cica is ott feküdt bebalzsamozva. Szinte minden háznál tartottak macskát, a kártevő rágcsálók megfékezése ellen. Aki megkínozta vagy bántotta őket, annak levágták a kezét.
Amelyik háznál pedig elpusztult a macska, az ott lakók tiszteletük jeleként leborotválták a szemöldöküket. Mi sem bizonyítja jobban az egyiptomiak macskák iránti tiszteletét, hogy a legenda szerint Kanbüszész perzsa király úgy nyerte meg ellenük a csatát, hogy élő cicákat kötött a katonái pallosára. Sajnos a középkorban már nem övezte ekkora tisztelet a macskákat. A boszorkányok szövetségeseinek tartották őket, így sokukat égették el máglyán.

A fekete macska nem hoz balszerencsét

Tévedés azt hinni, hogy a fekete macskák balszerencsét jelentenek. A kutatások ugyanis kiderítették, hogy a fekete színű példányok egy, a szőrszínüket meghatározó génnek köszönhetően védve vannak a baktériumoktól és vírusoktól.
Így egészségesebbek is más színű társaiknál. Szóval itt az idő, hogy végérvényesen leszámoljunk a fekete macskát övező baljós tévhitekkel!

Az ezerarcú nyávogás

A cicusok rengetegféleképpen tudnak nyávogni, amikkel mind-mind mást szeretnének kifejezésre juttatni. Ha éhesek, akkor folyamatosan nyávognak és dorombolnak.
Amikor a területüket védelmezik az idegen betolakodókkal szemben, akkor morognak és sziszegnek. A trillázó nyávogás pedig az üdvözlés jele, míg a gügyögésszerű hangokkal baráti érzelmeiket adják tudtunkra.

Tilos kiabálni!

A macskákra egyáltalán nem hatnak a hangos szavak és a különböző agresszív megnyilvánulások. Vagyis mellőzzük a kiabálást és a verést velük szemben, mert semmit nem érünk el vele, nem mellesleg pedig csúnya viselkedésforma is a bársonytalpúakkal szemben.
Tehát ha rosszaságon kapjuk kis kedvencüket, ne támadjunk rá, hanem tegyünk valami olyan dolgot, amitől megijed, például spricceljünk rá vizet. Ezután garantáltan nem fogja többet elkövetni az adott csínytevést, ugyanis össze fogja kapcsolni a rossz tettét a kellemetlen élménnyel.

Mire jó a cica bajusza?

Csak dísz és valójában semmi funkciója, gondolhatnánk. Ám ez egyáltalán nem így van! A macsek bajusza az idegrendszeréhez kapcsolódva valóságos radarként működik.
Segíti a tájékozódásban, a helyváltoztatásban, a sötétben való közlekedésben és a zsákmányállat feltérképezésében. Mindemellett hasznos információkat is szolgáltat a környezetéről.

Talpraesés

Roppant érdekes dolog, hogy bármilyen magasságból mindig talpára esik a cica. Semmi bonyolult technikája nincs, csupán annyi a titka, hogy a belső fülének egyensúlyérzékelő szerve automatikusan vízszintes testhelyzetbe állítja.
Így történhet meg, hogy a zuhanást még a hátára fordulva kezdi meg, de a földet érést már biztonságosan, a talpára érkezve teszi meg.

Hogyan dorombol a macska?

Valóságos rejtély az emberek számára, hogy miként képes a macsek kiadni magából a doromboló hangokat. Sajnos ez a dolog még máig nem tisztázott teljesen, ám azt biztosan lehet tudni, hogy ilyenkor nyugodt állapotban van, éppen a világgal való békéjét és harmóniáját adja a külvilág tudtára.
De betegség esetén is dorombolással próbálja javítani a hangulatát. Egyes elméletek szerint a doromboló hang a macska gégéjében keletkezik, a kilégzéskor és belégzéskor bekövetkező hangszálmegfeszítés, -és elernyesztés révén. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást