Életmód / Egészség

Energia, immunitás, egészség: Nátha- és fáradtságstop mézzel

Ha télen általában egyik megfázásból a másikba csöppensz, akkor jobb, ha már most S.O.S, felkészíted a szervezetedet a zimankóra. Az immunrendszeredre ráfér egy kis tuning, és ha ezt természetes dolgokkal szeretnéd megtenni, akkor a legjobb erre a méz, a propolisz vagy a méhpempő!

Több oka is van annak, hogy a betegségek miért támadják meg a szervezetedet sokkal könnyebben a téli időszakban. Egyrészt ilyenkor a fertőzés is több (például az influenzaszezon is ekkor van), illetve a kórokozók szaporodásának a hőingadozás is kedvez – van olyan, hogy akár 10-15 fokos hőingadozás is lehet egy napon belül, arról nem is beszélve, amikor a meleg lakásból kilépsz a hidegbe vagy megizzadsz a meleg cuccaidban és úgy mész ki.

Emellett a fűtés miatt száraz a levegő az otthonodban és az irodádban, és a kiszáradt nyálkahártyán könnyebben tapadnak meg a baktériumok, vírusok is. Ha ezen felül még stresszes is az életed, keveset alszol, akkor még jobban legyengíted a szervezetedet, és plusz segítségre lesz szüksége, hogy ellenálljon a betegségeknek. Különböző méhészeti termékek vannak, amivel változatosan erősítheted a szervezetedet.

Méz:

A legegyszerűbben beszerezhető és leginkább elterjedt méhészeti termék. Rengetegféle méz közül választhatsz, és az immunerősítő hatása mellett az is nagyon jó tulajdonsága, hogy rengeteg energiát ad. Lassan felszívódó szénhidrát, tehát ha a reggeli müzlidet, teádat mézzel készíted, biztosan elég energiád lesz egészen délig. A nyers méz energizál, gyulladáscsökkentő és baktériumölő is.

Olvastad már?  Puffad a hasad? Természetes haslapító módszerek következnek

Tiszta méhpempő:

Ez a méhkaptár legértékesebb terméke, koncentráltan van benne minden, amire az immunrendszerednek szüksége van. Magas a vitamintartalma (főleg B- és C-vitaminból van benne rengeteg), gazdag ásványi anyagokban.

Van benne 10 HDA sav, ami véd a rákos betegségektől és acetilkolin is, ami serkenti az agyműködést. Így a nehéz szellemi munka, vizsgák, határidős munkák, tárgyalások előtt segít a koncentrációban és gyors gondolkodásban.

Nyers virágpor:

A legjobb növényi fehérjeforrás.

Megőrzi a begyűjtött virágok aktív hatóanyagait, azaz minden benne van koncentráltan azokból az anyagokból, amiktől mondjuk gyógyít egy növény, vagy ha akármilyen pozitív hatása van, az a porban is biztosan benne van.

Propolisz:

Más néven méhszurok, amit a méhek azért gyűjtenek és tapasztanak a méhkas nyílásaira, hogy megvédjék a kast a baktériumoktól. Tehát ez az anyag erős baktériumölő, mert serkenti az antitestek képződését. Megfigyelték, hogy a méhek egészen nagy réseket is betömnek ezzel az anyaggal, sőt nedves környezetben szinte bevonatot készítenek belőle a kas falára, hogy ezzel megóvják a kast és a mézet a penészedéstől, hiszen gombaellenes hatóanyagai is vannak.

Olvastad már?  Egészséges, lila, és megmentheti a földet: az ube az új kedvenc zöldséged lesz

Ezeket a termékeket mind variálhatod, szedheted egyszerre is, de legjobb mondjuk egy többhetes, 1-2 hónapos kúrát tartanod, amikor egyszerre 2-3 terméket is használsz. Napokon belül érezni fogod, hogy több energiád van, nem vagy annyira fáradékony (mondjuk a reggeli kávéd után nem azon jár egész nap az eszed, mikor ihatnád már meg végre a következőt). Azzal biztosan nem tévedhetsz, ha a cukrot a konyhádban kiváltod mézzel, úgyis rengeteg téli, ünnepi süteménynek, forró italnak ez az egyik isteni, illatos hozzávalója.

Mit szólnál egy jó nagy adag mézes kalácshoz, mézes kakaóval uzsonnára, vagy egy kis mézben pácolt sült húshoz vacsorára?