5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell / 2. oldal

Barcs-Belcsapuszta – Kremsier-kastély

Érthetetlen és fájdalmas, miért hagyják magára és adják át a pusztulásnak ezt a gyönyörű kastélyt, mely évtizedek óta áll magányosan, és vár a megmentő csodára. Aki ránéz, könnyen elképzelheti egykori fényét és pompáját.

Az épület 1880 körül épült eklektikus (neoreneszánsz) stílusban. Ma sajnos már hiányzik a tetőszerkezet, az összes nyílászáró, a műemléknek nyilvánított létesítmény pedig jelenleg magántulajdonban van.

Geszt – Tisza kastély

A két miniszterelnököt is (Tisza Kálmán és Tisza István) kitermelő család szerepe igen jelentős volt a falu életében. Érdekesség, hogy Tisza Domokos görög és poétikai oktatását pedig Arany János folytatta 1851-ben, akinek kedvelt tartózkodási helye volt az épület.

A kastélyt ifj. Tisza László és felesége, grófnő Teleki Katalin kezdték el építtetni, mely a Grassalkovich stílusú kastélyok mintáját követi (például ilyen még: Gödöllő, Pécel).

A kastélyt a II. világháború után kifosztották, a könyvtári könyveket máglyán égették el. Rengeteg funkciót kapott az évek során, ma iskola üzemel benne, de igencsak rászorul egy felújításra. A kastélyhoz 27 hektár park tartozik, mely része a Körös-Maros Nemzeti Parknak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást