Az egyedülálló embereknek más a szaga, mint a kapcsolatban élőknek

Az egyedülálló embereknek más a szaga, mint a kapcsolatban élőknek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az egyedülálló embereknek más a szaga, mint a kapcsolatban élőknek

XIV. Lajos francia király megszállottja volt az illatoknak. Vágott virágok díszítették Versailles minden szobáját, a bútorokat és a szökőkutakat parfümökkel szórták be, csakúgy, mint a palotába belépő látogatókat. Függetlenül attól, hogy hogy ennek oka az illatok szeretete vagy a személyi higiéné hiányának elfedése volt, Lajos szeretett az illatokkal játszani.

Testszagunk részleteket tárhat fel egészségünkről, például a betegségek jelenlétéről (a kolera például édes és erősen cukros illatú, mint a romlott alma). „Információkat fedhet fel a szagunk az étrendünkről is” – mondja Mehmet Mahmut, az ausztráliai Macquarie Egyetem szaglás- és szagpszichológusa.

„Van néhány tanulmány, amely ellentmond egymásnak, de a csoportom úgy találta, hogy minél több húst fogyaszt valaki, annál kellemesebb az illata.”

A férfiak a nők testszagát kellemesebbnek és vonzóbbnak találják a menstruációs ciklus follikuláris szakaszában, amikor a nők a legtermékenyebbek, a legkevésbé kellemesnek és vonzónak a menstruáció alatt. Ez hasznos lehetett őseink számára a jó reprodukciós jelöltek felderítésében – vetik fel a tanulmány szerzői. A férfiak tesztoszteronszintje szintén javíthatja az illatukat.

shironosov/istockphoto.com

Bár étrendünktől és egészségünktől függően változhat, sok mindent, ami illatunkat egyedivé teszi, genetikánk határozza meg. A testszagunk elég specifikus, a szaglásunk pedig elég pontos ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek például egypetéjű ikrek izzadt pólóit összepárosítani egy csapat idegen pólója közül.

„Ez azért fontos, mert megmutatja, hogy a gének befolyásolják az illatunkat” – mondja Agnieszka Sorokowska, pszichológus és az emberi szaglás szakértője a lengyelországi Wroclawi Egyetemen.

„Vagyis elképzelhető, hogy képesek vagyunk genetikai információkat begyűjteni más emberekről az által, hogy megszagoljuk őket.”

Olyan kozmetikumokat választunk, amelyek megfelelnek genetikailag meghatározott szagpreferenciáinknak. Sorokowska és munkatársai megmutatták, hogy az illatanyag-választás alapján lehet értékelni valakinek a személyiségét is. 

De hasznosak-e számunkra a testszagokból nyert információk?

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Bánóczy Árpád
  2021.12.13., 20:35

  Kedves Schuster Borka!

  Az embereknek nem szaga, hanem szaguk van.
  Ezt egy, magát újságírónak tartó magyarnak illik tudni.
  Hagyja el ezt a budapesti helytelen fogalmazást, látogasson el vidékre és tanulja meg a magyar nyelvet.
  Az embernek szaga van, ellenben az embereknek szaguk van.

  Tisztelettel:
  Bánóczy Árpad

  Válasz

Írj egy hozzászólást