Egészségtelenek a vega ételek? A legnagyobb hátrányok

Egészségtelenek a vega ételek? A legnagyobb hátrányok

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egészségtelenek a vega ételek? A legnagyobb hátrányok

Enni vagy nem enni? A húsra irányuló kérdés sokakban felmerül, és nem létezik olyan jó vagy rossz válasz, ami mindenkire vonatkozik. Ha fontolgatod, hogy kevesebb húst kellene enned, nem árt megismerned a vegetáriánus étrend altípusait, valamint az előnyöket és a hátrányokat.

Flexitáriánus

Félig vega étrend igenis létezik! Így hívják ugyanis azokat, akik a növényi eredetű táplálékokat részesítik előnyben, de korlátozott mennyiségben és gyakorisággal állati eredetűeket is fogyasztanak.
A vörös- és a fehér húson kívül természetesen a hal is belefér, sőt: utóbbi akár napi rendszerességű is lehet. A „korlátozott mennyiség” mindenkinek mást jelent. Ha a korábbiakhoz képest visszaszorítod a húsevést, már ide tartozol. Sokan az egészséges táplálkozás szinonimájaként értelmezik a flexitáriánizmust.

Lakto-ovo vegetáriánus

Itt a táplálkozás alapján a növényi eredetű ételek – tehát főleg a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék mellett – a tej, a tejtermékek és a tojás képezik.
A kalcium és a D-vitamin bevitele többnyire biztosított. A lakto-ovo vegák már egyáltalán nem esznek halat és húst, ezért „klasszikus” vegetáriánusnak számítanak a most következő kategóriák híveivel együtt.

Lakto-vegetáriánus

Egyetlen dologban tér el a lakto-ovótól: a tojás a megengedett élelmiszerek listája helyett a tiltottakén szerepel, tehát nem szabad enni belőle.
Mivel a tojás igen fontos fehérje, vitamin- és ásványianyag-forrás, az étrend összeállításakor gondolni kell ezek más forrásból történő fedezésére. A hüvelyes kiváló alternatívát jelentenek erre.

Vegán

Ez a legszigorúbb és legnehezebben betartható, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendő altípus. Lényege, hogy csakis növényi eredetű táplálékok fogyasztása megengedett, a következőké azonban tilos: hús, hal, tej, tojás, sajt, méz.
A szemléletmód részeként szokás az állati eredetű termékek kerülése nemcsak a konyhában, hanem az élet más területein is, például öltözködésnél és a kozmetikai termékek kiválasztásakor.

Előnyök

Minden emésztési folyamat energiafelhasználással jár, tehát valamilyen szinten „lefoglalja” a szervezetet. Sokan panaszkodnak emésztési gondokra, illetve kellemetlen teltségérzetre.
Előfordulhat, hogy az ő testük kevesebb húst vagy tejet igényel, de érdemes kivizsgálni a dolgot, mert akár glutén-, laktóz- vagy tejfehérje-intolerancia is állhat a tünetek hátterében. A növényi eredetű ételek könnyebben emészthetőek, általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, valamint segítenek az ideális testsúly megtartásában.

Hátrányok

Amennyiben egy vagy több táplálékforrást száműzöl az étrendedből, mindig fennáll a hiánybetegség kialakulásának veszélye. Gyerekeknek, tinédzsereknek, várandós és szoptató kismamáknak, időseknek és sportversenyzőknek orvosilag nem ajánlott a vegetáriánus étrend – a flexitáriánus azonban igen.
Omega-3 zsírsavakból, B12- és D-vitaminból, valamint kalciumból és vasból általában kevesebb kerül a vegák szervezetébe, amit pótolni kell.

Az egészséges étrend

Bár az egyéni igények miatt nehéz mindenki számára tökéletesen egészséges étrendet meghatározni, kijelenthető, hogy a fehér húsok, a halfélék heti hat napon, mértékkel történő fogyasztása sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és zsírszegény tejtermék mellett gondoskodik a kirobbanó formáról és a betegségek jelentős részének elkerüléséről.
Amennyiben kétségeid támadnak az étrendedet illetően, érdemes felkeresned a háziorvosodat vagy egy szakképzett dietetikust. Ők biztosan segítenek a számodra legideálisabb döntés meghozatalában!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást