Egészséges táplálkozás és fogyás a hűtőszekrény újratöltésével

Egészséges táplálkozás és fogyás a hűtőszekrény újratöltésével

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egészséges táplálkozás és fogyás a hűtőszekrény újratöltésével

A hűtőszekrényt tekintjük fogyókúránk ellenségének, de mi van ha épp ennek az ellenkezője igaz, és a legjobb barátunk? Lássuk, melyek az alap élelmiszerek amelyekkel egészségesebbekké és karcsúbbakká válhatunk!

Miért fontos, hogy mi van a hűtőben?

Mert azok vagyunk, amit megeszünk, vagyis amivel feltöltjük a hűtőnket! Válaszd ki tudatosan azt, amit megeszel.
Természetesen nemcsak zöldségből és gyümölcsből kell állnia az éléskamrának, de minden amit kiválasztasz legyen egészséges, nem feldolgozott, tartósított, zsíros és ne tartalmazzon hozzáadott cukrokat. Kezdd azzal, hogy kiürítesz mindent, kitörölgetsz és kezdődhet a feltöltés! Lássuk milyen alapélelmiszerek kerüljenek a hűtő polcaira.

Sajt

A lágy sajtok általában zsírosabbak, ezért inkább szerezz be kemény vagy félkemény sajtokat, mint a Cheddar, Ementáli, Pannónia vagy Parmezán sajt. A sajtok egyébként fontos fehérje és kálcium források, ezért mindig tartsunk belőlük. Finom salátákhoz adva, tésztákhoz reszelve, vagy hidegtálakhoz adva.

Tojás

Tojás fontos része az egészséges táplálkozásnak. Tároljuk az alsó polcon vagy az ajtón. Mindig tároljuk dobozban, ami elnyeli a szagokat – így sokkal higiénikusabb.
Fogyasszuk salátákhoz, tojásos reggelikhez vagy vacsorákhoz. Figyeljünk arra, hogy napi három tojásnál ne együnk többet, mert emeli a koleszterinszintet.

Vaj

A margarint cseréld le valódi vajra, de ezzel bánj takarékosan. A vajat tartsd lefedve egy edényben.
Margarinból csak a „transz-zsírmentes” változatot vásárold. A vajat használhatod például fehér húsok sütéséhez, friss kenyérre kenve vagy süteményekhez adagolva.

Alapzöldségek

Évszaktól függően mindig szerezz be legalább 2-3 -féle szezonális zöldséget, amiből bármikor összeüthetsz egy finom salátát. Egy zöldsaláta fej mindig legyen otthon, e mellett lehet még paprika, uborka, káposzta, répa, retek, zöldhagyma és sok más egyéb.
Télen limitált a választék, ilyenkor beszerezhetünk kelbimbót, céklát, brokkolit, sütőtököt. A zöldségeket tartsuk dobozban az alsó szinten.

Joghurt és tej

Tejből ha lehetőségünk van, szerezzünk be házit. Ha fogyókúrázunk, egyszerűen szedjük le felfőzés után a tejszínt a tetejéről, tegyük ki külön edénykébe és öntsük párunk kávéjához reggelente. Ha nincs lehetőségünk házi tejre, akkor a bolti alacsony zsírtartalmú is megfelelő.
Mindig tartsunk otthon natúr joghurtokat, lehetőleg kis kiszerelésben. Ezek nagyszerűen egy könnyű reggelihez banánnal és mézzel vegyítve, müzlivel, de salátaönteteknek is tökéletesek. A leveseket is inkább joghurttal savanyítsuk, ne tejföllel.

Natúr gyümölcslé

Ha van turmixgéped, készíts rendszeresen 100%-os gyümölcsleveket. Ha nincs, szerezz be hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100%-os gyümölcsleveket.
Így ha megkívánsz egy édes italt, nem cukros szénsavas üdítőt fogsz felhajtani, hanem „csupa-egészség” levet.

Víz

Mindig jó tartani egy palack sima ásványvizet a hideg hűtőben, így ha hirtelen hűsítő italra vágyunk, legyen mihez nyúlni. Vegyíthetjük a gyümölcslével, így könnyű, különleges italunk lehet.

Maradékok

A főtt ételt mindig tároljuk lefedve, hogy elkerüljük a hűtő és az étel szagosodását. A legideálisabb, ha lefedhető műanyag tároló dobozokban tartjuk, amelyet aztán könnyedén a mikróba tehetünk.

Gyümölcsök

Jó, ha mindig van a hűtőben legalább 2 -féle gyümölcsünk. Legyen az egyik a banán, főként mert egészséges nassolni való és ideális reggeli. A másik lehet egy finom szezonális gyümölcs, mint az alma, narancs, szilva, dinnye, cseresznye és így tovább. A gyümölcsöket tartsuk az alsó szinten, dobozban.

Olajak

Az olajakat legtöbben nem tartják hűtőben, pedig a hűtőben megelőzhetjük az olaj oxidálódását. A szokásos napraforgó olajat lecserélhetjük olíva, repce és szezámolajra, amelyek nagyon finomak és egészségesek salátákhoz, húsokhoz és egyáltalán bármilyen ételhez.
Az olajak a hideg hatására zavarossá válnak, de szobahőmérsékleten kitisztulnak. Tartsuk ezeket a hűtőszekrény ajtaján.

Édes nassolni valók

A már említett banán mellett érdemes mindig egy kis fagylaltot tartani a fagyasztóban. A legjobb, ha mi készítjük el igazi tejszínből, de az üzletekben kaphatók közt is akadnak nem túl cukrozott, igazi vaníliát vagy gyümölcsöt tartalmazó változatok is.
Házi csokis-mentás fagylalt recept.A magok is egészséges nasik (mogyoró, pisztácia, mandula, dió), ráadásul tele vannak antioxidánsokkal. Az olaj tartalmuk miatt ne aggódj, többnyire egyszeresen telítetlen zsírokból állnak. A hűtőszekrény megőrzi a diófélék frissességét. Tároljuk ezeket is dobozban, hogy ne vegyék át a szagokat.

Teljes kiőrlésű gabonák

Ellentétben a finomított lisztből készült élelmiszerekkel, a teljes kiőrlésű kenyeret, rizst, zabpelyhet érdemes hűtőben tartani mert a gabonák magjai szobahőmérsékleten oxidálódhatnak az olajokhoz hasonlóan.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!