Egészen máshogy nézel ki a tükörben, mint a fotókon – De melyiken vagy „szebb”?

Egészen máshogy nézel ki a tükörben, mint a fotókon – De melyiken vagy „szebb”?

Címlap / Stílus / Test / Egészen máshogy nézel ki a tükörben, mint a fotókon – De melyiken vagy „szebb”?

Megesett már veled is, hogy a tükörképedet nézve elégedetten konstatáltad, hogy „igen, ez most az én napom lesz”? Mert nem csak a frizurád és a sminked sikerült tökéletesen, de a teljes összkép is jól néz ki. Ha viszont ezen a ponton megpróbálnál készíteni pár fotót magadról, hiába pózolnál be pontosan úgy, ahogy a tükörképednél is tetted, a végeredmény mégis másképp nézne ki. Magad sem tudod megmondani, hogy miért, de előnytelenebb lenne a fénykép.

Az oka nem a fények vagy a telefonod kamerájának minőségében keresendő – bár utóbbi valamilyen szinten szerepet játszik benne -, hanem attól, hogy valójában amit a tükörben látsz, (sajnos) nem a valóság. Ez a tárgy ugyanis a valódi arcod, tested tükrözött mását mutatja, így bár te megszoktad az arányaidat, annak épp az ellenkezőjét látják az ismerőseid, ha rád pillantanak. Jól bizonyítja ezt az alábbi fotó is, ahol a lány arca egészen másképp néz ki az eredeti fotón, és megint máshogy a tükrözötten (amit ő amúgy a tükörbe nézve lát). 

Több oka is van annak, miért a tükrözött másunkat látjuk szebbnek. Az egyik legjelentősebb, hogy az emberek szebbnek tartják azt, amit sokszor látnak, és amihez hozzászoktak már.

Például lehet, hogy a te életedben is volt már olyan férfi, aki az első találkozás alkalmával nem igazán tetszett külsőleg, de ahogy megismerted őt, és egyre gyakrabban találkoztatok, az arcát is sokkal helyesebbnek láttad, és nem értetted, miért nem vetted ezt észre azonnal. Nos, ezért! Így tekintve, hogy a tükörképünket többször látjuk napi szinten, mint a rólunk készült fényképeket, ehhez vagyunk hozzászokva. 

A kamera minősége

Persze azért az sem mindegy ilyenkor, hogy milyen kamerával készül rólad a fotó. Teljesen más kép készül egy mobiltelefonnal, és megint másmilyen egy profi fényképezővel. Ugyanis attól függően, hogy a lencse mennyire torzít, egészen más arc tekinthet rád vissza – azaz ez sem mindig mutatja a valóságot. Van, amikor egy nem megfelelő kamerájú telefon még hosszabbá, nyúltabbá teszi a fejformádat, pedig a valóság egyáltalán nem így néz ki.

Arról nem is beszélve, hogy egy fényképen sokszor könnyebben észrevesszük a szépséghibáinkat. Hiszen amikor a tükörbe nézel, folyamatosan mozogsz, és egy kicsit elmosódottabban látod az apróbb ráncokat, foltokat.

De amikor egy fényképet vizsgálsz, az mozdulatlan, így olyan dolgokat is észrevehetsz magadon, amiket amúgy biztosan nem. Jó hír, hogy ebből kifolyólag szerencsére a való életben másoknak sem tűnnek fel ezek a hibák!

Szóval, a kérdés adott: vajon a kettő közül melyik a valósabb? A fotó vagy a tükör? Az igazság az, hogy egy kicsit mindkettő, és közben egyik sem. Egy jó minőségű, lapos tükör szinte teljesen jó képet fest rólad, annyi különbséggel, hogy annak tükrözött mása a valós. Állíts magad mellé valakit, és nézd meg őt is a tükörben; amennyire másnak látod őt benne, annyira vagy te is másmilyen a valóságban! Esetleg érdemes kipróbálnod azt, hogy beállsz elé, és lefotózod a visszatükröződött arcképedet. Ezt a telefonod szerkesztőjével tükrözd meg, és már láthatod is, megközelítőleg hogy nézel ki a hétköznapokban.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!