Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt

Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt

Címlap / Életmód / Egészség / Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt / 2. oldal

A második kutatás, amiről az International Journal of Environmental Research and Public Health tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, szintén ilyen alacsony résztvevőszámmal készült. 14 egészséges nőt és férfit vetettek alá hasonló kutatásnak, csak az N95-ös maszk helyett nekik háromrétegű szövetmaszkot kellett viselniük. A fiziológiai mérésekben az égvilágon semmiféle különbséget nem vettek észre a kutatók. Szintén meg kell jegyezni: a két kutatás sem éri el a tudományos mértékben megfelelő alanyszámot.

Az eredmények

Ilyenkor az egyetlen probléma az lehet, hogy a maszk viselése nehézlégzést okozhat, méghozzá azért, mert tudatosul miatta a légzés. Ez nem fizikai, hanem mentális jelenség, és semmi köze a fizikumhoz. Ami a fizikát illeti, még a legerősebb maszk is mindössze 1-2 százalékos széndioxid-szint változást okozott, ami egészségügyi szempontból nem értékelhető.

A konklúzió tehát leginkább az, hogy szoktassuk magunkat a maszkos edzéshez, hogy pszichológiai szempontból se legyen probléma vele. A fizikai megterhelés miatt egyáltalán nem lesz semmiféle egészségügyi problémánk.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást