Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt

Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt

Címlap / Életmód / Egészség / Edzés közben is maszk! Így befolyásolja a teljesítményt

Az a tudományos eredmények alapján egyértelmű, hogy a maszkhasználat egy egészséges ember szervezetével nem tesz semmi rosszat. A kényelmetlen érzés, a párásodás, az esetleges bőrirritáció mind orvosolható a megfelelő maszkkal és a bőrápolással. Az egész napos maszkhordástól csak azoknak kell ódzkodniuk, akik valamilyen légzőszervi betegséggel küzdenek, ami már egyébként is megnehezíti számukra azt, hogy elég oxigén jusson a szervezetükbe. De még számukra sem kifejezetten káros, sokkal inkább csak még inkább kényelmetlen a maszk hordása. 

Arra azonban, hogy sportolás közben milyen hatással van a maszk az emberre, nagyon kevés kutatás készült eddig. A soron következő kettő most amellett teszi le a voksát, hogy egyáltalán nem baj, ha maszkot hordunk sport közben, nem fog csökkenni a teljesítményünk.

A kutatások

Az első kutatás, amiről tanulmány a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports tudományos folyóiratban jelent meg, 16 felnőtt, egészséges férfit vizsgált, miközben szobabiciklizett. Megfigyelték az alanyok vérnyomását, szívverését, légzését, oxigénfelvételét és azt, hogy milyen hamar fáradtak el. Mindegyik résztvevő háromszor végezte el az edzést, először maszk nélkül, majd orvosi maszkban, végül az egyik legjobb minőségű N95-ös maszkban.

Az egyetlen említenivaló változás az volt, hogy az N95-ös maszkok esetében egy kicsit megnövekedett a szén-dioxid mennyisége a kilégzésnél. Valójában ez sem rontott semmit a teljesítményen, és egészségügyi kockázata sem volt. A kutatók azt javasolták, hogy edzés közben maradjon fenn a maszk. A legjobb megoldás az, ha ilyenkor valami könnyedebbet választunk, nem az N95-ös változatot. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kutatás nagyon alacsony résztvevőszámmal készült, így még nem lehet belőle semmilyen messzemenő következtetést levonni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást