7 ecet típus és felhasználása

7 ecet típus és felhasználása

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ecet típus és felhasználása

Az ecetet az emberiség több ezer éve használja. Egy erjesztéssel előállított szerről van szó, amit fajtájától függően különböző célokra használnak.

Fehér ecet

A desztillált alkohol oxidálásával nyerik a fehér ecetet. Ezt legtöbbször tisztításra vagy kulináris célokra használják.

Felhasználása:

1. Eltávolítja a rozsdát a fémekről.
2. Vízzel keverve és a hajat ezzel leöblítve természetes fényt ad a hajnak.
3. Folttisztító tulajdonsága van a textileken is.
4. A rozsdamentes acélból készült tárgyakat sprézd be ecettel és egy puha törlővel töröld szárazra. Csillogó fénye lesz ettől a fémnek.
5. Sprézz ecetet azokra a fémtárgyakra, amelyek süllyedéseiben/repedéseiben összegyűlt a piszok, majd egy fogkefével tisztítsd fényesre.
6. Az ollók éleit töröld le egy puha ecetes ronggyal. Ugyanezt elvégezheted szemöldökcsipeszre vagy körömvágóra is.
7. A fa és bőr bútorokat újjáéleszteheted ha egy kis ecetet permetezel egy puha rongyra és ezzel törölgeted végig.
8. Az ezüstékszereidet áztatsd 2 órán keresztül a következő keverékbe: 2 teáskanál szódabikarbóna, 20ml ecet. Ez után öblítsd le és egy puha ronggyal töröld ragyogóvá. Olyanok lesznek, mint új korukban.
9. A kerámiákról eltávolítja az ásványlerakódásokat és ragyogóvá varázsolja őket.
10. Fertőtlenítőnek is kiváló, hatékony a kádak és mosogatók tisztítására.
11. A kellemetlen illatú izzadság szagát semlegesíti. Fürdés után sprézz a harod alá egy kis ecetet és hagyd megszáradni.
12. A herpesz fájdalmát enyhíti. Egy ecetes vattalabdát kend be a herpeszt naponta háromszor.
13. Amikor úgy érzed, hogy megfáztál és légutaid eldugultak, párolj ecetes forró gőzben, ez azonnal segít.
14. Egy puha ecetes ronggyal törölgesd meg a szemüveget. Az ecetes módszer működik a TV és számítógép képernyőjével is.
15. Töltsünk meg egy tálat hígitatlan ecettel, majd áztatsd a kezeidet és lábaidat ebben. A kemény bőrt ezzel puhíthatod fel.

Almaecet

Almaborból vagy almaecetből készül. Szépségápolásban is fel lehet használni.

Felhasználása:

1. Nyílt vérzések megállítására és a bőr tonifikálására is kiváló.
2. Szinte bármilyen növényi betegséget gyógyít, egyszerűen be kell fújni almaecettel a növény felületét.
3. Pattanások elmulasztására is használják. Kend be vele a pattanásos bőrfelületet. Vigyázz, mert a szemre veszélyes.
4. Csodálatos megoldás korpásodás ellen. Kondícionáló helyett is kiváló.
5. Hatalmas orvosság a szemölcsök ellen.
6. Adj hozzá fürdővizedhez két csésze almabor ecetet, az izomfájdalmakat megnyugtatja.
7. Használd az almaecetet szájvíz helyett. Keverj össze egy evőkanál almaborecetet, fél evőkanál sót egy pohár langyos vízhez. Ezzel öblítsd ki a szádat, semlegesíti a szagokat. Torokfájás ellen ugyanezzel a keverékkel gargalizálj.
8. Az bőrön megjelenő öregedési foltokat naponta kétszer kend be almaecettel. Egy hónapon belül elhalványulnak.
9. Keverjünk össze két evőkanál ecetet és két evőkanál cukrot, majd öntsük hozzá a virágok vizéhez. Ez meghosszabbítja a virágok élettartamát, több ideig frissek maradnak a vázában.
10. A macska vizéhez adjunk hozzá 5ml almaecetet, ettől fényesebb lesz a szőre és egészségének sem árt. Ráadásul megvédi őt a bolhák és kullancsok ellen is.

Borecet

Vörös vagy fehérborból készítik. Közép-európában és a mediterrán országokban széles körben használják.

Felhasználása:

1. Kihozza a legtöbb gyümölcs édes ízét, mint például az eperét vagy a dinnyéét.
2. A borecet íze csökkenti az ételekhez szükséges só mennyiségét.
3. Egyensúlyban tartja az ízeket az ételekben anélkül, hogy zsír (olaj) hozzáadására lenne szükség.

Rizs ecet

Kapható piros, fehér és fekete változatban, a rizs típusától függően. Széles körben használják Japánban és Kínában, leginkább salátaöntetekhez.

Felhasználása:
1. Általában a rizses ételekhez használják, hogy intenzívebbé tegyék a rizs ízét.
2. Jó ízt ad a züöldség és gyümölcs salátáknak.

Gyümölcsecet

Különböző gyümölcsök erjesztésével készül. A legelterjedtebb gyümölcsecetek az almából, paradicsomból, málnából és birsalmából készültek.

Felhasználása:

1. Gyakran használják gyümölcssaláták ízesítéséhez.
2. Salátaöntetekhez is felhasználják.
3. Finom húspác készül belőle.
4. Különleges ízt ad a salátáknak és főtt zöldségeknek

Maláta ecet

Sörárpábó állítják elő a maláta ecetet.

Felhasználása:
1. Különleges ízt ad a halaknak és csipszeknek.
2. Savanyúságokhoz is használják.

Balzsamecet

Főtt szőlőből állítják elő. Főként az olasz konyhára jellemző, de egyre elterjedtebbé vált az egész világon.

Felhasználása:
1. Salátaöntetekhez és mártásokhoz használják.
2. Különleges ízt ad a főtt húsoknak.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!