Életmód / Család

7 dolog, ami befolyásolja a fogamzóképességed

„Egy nő két dologért lehet mindenre képes: hogy legyen gyereke, vagy hogy ne legyen” – tartja a mondás. Akár mostanában töröd a fejed családbővítésen, akár csak hosszú évek múlva tudod magad anyaszerepben elképzelni, nem árt tisztában lenned vele, milyen életmódbeli döntések befolyásolják rövid- és hosszú távon a termékenységed.

Védekezés nélküli szex

Árt! A chlamydia-fertőzés tünetek hiányában gyakran sokáig kezeletlenül marad, de tulajdonképpen szinte mindegyik nemi úton terjedő betegség kórokozói felkúszhatnak a petefészkedig, ahol aztán hátráltatják a petesejtek termelését vagy kilökődését.

A kanadai orvosok nemrég „szuperkankót” azonosítottak, amely nem reagál a jelenleg forgalomban lévő antibiotikumokra.

Úgyhogy ha legközelebb elkap a hév, jusson eszedbe, hogy nem csak a saját életedről döntesz…

Dohányzás

Árt! Minden egyes slukkal megrövidíted a petesejtjeid élettartamát.

Kutatások bizonyítják, hogy a cigarettázó nőknél négy évvel(!) korábban jelentkezik a menopauza, teherbe esés esetén pedig sokkal nagyobb arányban fordul elő náluk vetélés.

Az sem ritka, hogy a babájuk normálisnál alacsonyabb súllyal születik.

Ha valaha is szeretnél tehát csemetét, ideje leszokni! A passzív dohányzás gyerekekre gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk…

Súlyprobléma

Árt! A hormonok, amelyek a petesejtek termelését irányítják, zsírszövetekhez kapcsolódnak. Amennyiben túl alacsony a testzsírszázalékod, és a testtömegindexed nem éri el a 18,5-es értéket, előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz ovulációd, azaz peteérésed.

A túl sok zsír, tehát a 29-esnél magasabb BMI pedig inzulin-túltermeléshez vezethet, ami szintén hazavágja az ösztrogén-háztartást. Az egészséges testsúly elérése ennek fényében messze nem csupán esztétikai küldetés!

Rossz táplálkozás

Árt! A Harvard Egyetem tudorai kimutatták, hogy a következő négy étkezési szabály betartása minden más tényezőtől függetlenül javítja a fogamzóképességet.

1. Egyél teljes kiőrlésű gabonát fehér helyett!

2. Kerüld a transzzsírokat!

3. Használj egyszeresen telítetlen zsírsavakat a sütéshez, úgymint olívaolajat!

4. A növényi fehérjékre, például a hüvelyesekre és a magvakra fektesd a hangsúlyt az állati eredetűek helyett!

Koffein

Nem nagy ügy… A megszokott sovány lattéd nem fogja tönkretenni a fogamzóképességed. A Bostoni Egyetem legfrissebb eredményei alapján napi 1-3 csésze kávénak megfelelő koffeinmennyiség semmilyen mértékben sem befolyásolja a teherbeesés esélyét.

Sőt, a koffeines tea rajongóihoz még egy kicsit korábban is kopogtat a gólya, mint másokhoz.

Szakértők feltételezése szerint azonban a koffein közvetett módon kapcsolatban állhat a vetéléssel, így nem árt beszélned az orvosoddal a veszélyről.

Abortusz

Nos, erre is azt kellene írnunk, hogy „nem nagy ügy” a termékenységed szempontjából, de mivel érzelmileg nagy súlyú beavatkozásról van szó, nem visz rá minket a lélek erre a megfogalmazásra.

A régi időkben tényleg óriási volt a műhibák esélye, manapság viszont már egy szakképzett nőgyógyász által, klinikai körülmények között végzett abortusz egészségügyi szempontból olyannyira biztonságosnak tekinthető, hogy csak ritkán van hatással a későbbi termékenységre.

Stressz

Nem nagy ügy? A BMJ, azaz a British Medical Journal egyik friss kutatása szerint – amely korábbi értekezések eredményeit elemezte újra a stressz és a várandósság kapcsolatára vonatkozóan – nincs közvetlen összefüggés a nők érzelmi állapota és a fogamzáshoz szükséges próbálkozási idő hossza között.

Ennek tudatában kijelenthető ugyan, hogy a feszültség nem befolyásolja érdemben a fogamzóképességet, mi viszont fenntartjuk a jogot, hogy egy kicsit szkeptikusak legyünk a témában…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást