Otthon / Szórakozás

3 dolog, amit a szemszíned árul el rólad

3 dolog, amit a szemszíned árul el rólad

Mindig óvatosan kell bánni azokkal a kutatásokkal, amelyek egyetlen tulajdonságot kiragadva próbálnak elmondani valamit az emberiség egy igen nagy csoportjáról. De még ha tudjuk is, hogy az alábbiakat nagyon sok körülmény befolyásolja, érdekes lehet elolvasni, hogy a te szemszíneddel bíró emberek általánosságban hogyan bírják például a szülési fájdalmakat.

„Nem bírom az alkoholt”

Árulkodhat a szemszíned arról, hogy mennyire bírod jól az alkoholt? Meglepő, de egy tanulmány szerint – legalábbis bizonyos szintig – igen! A vizsgálat során a résztvevők között két faktort vizsgáltak: a szemszínt és az alkoholtűrő képességet, és a kutatók ebben igyekeztek valamilyen összefüggést felfedezni. Az első körben 10.860 fehér férfi – egyébként fogvatartottak – vett részt a vizsgálatban, a második szakaszban pedig 1862 fehér nőtől is gyűjtöttek adatokat.

Mindkét mintában azt találták, hogy azok, akiknek a szemszíne világosabb, nagyobb az alkoholtűrő képessége, míg azok, akiknek barna a szeme, kevesebbet kellett inniuk ahhoz, hogy a toxikáció jegyei mutatkozzanak rajtuk – magyarán, hogy becsípjenek. Ezek az eredmények összhangban állnak azokkal a korábbi eredményekkel, melyek szerint a sötét szemű emberek nagyobb érzékenységet mutatnak bizonyos fizikai behatások és egyes gyógyszerek iránt, mint kék szemű társaik.

A kutatók szerint ezzel magyarázható az is, hogy az alkoholfüggők körében gyakoribb a kék szemszín: a barna szeműek alacsonyabb tűrőképessége ugyanis megakadályozza őket abban, hogy annyi alkoholt igyanak, amennyitől már kialakulhat az addikció – mindez természetesen csak általánosságban igaz, és számos más tényező is befolyásolhatja azt, hogy az egyén hogyan reagál az alkoholra, illetve hogy függő lesz-e belőle.

„Szeretem a kék szemű nőket”

Legalábbis, ha kék szemű férfiről van szó. Mert bár a párválasztást nyilvánvalóan rengeteg tényező befolyásolja, egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy valahol a szemszín is faktorok között van, még ha nem is feltétlenül tudatosan. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kék szemű férfiak – általánosságban – nagyobb érdeklődést tanúsítanak a szintén kék szemű nők iránt.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat evolúciós és genetikai eredetű: a szemszínünket a szüleinktől örökölt allélok határozzák meg, melyekből egyet az édesanyánktól, egyet az édesapánktól kapunk, és kékek vagy barnák lehetnek, mivel a többi szemszín (zöld, sárga, szürke) tulajdonképpen ezeknek a színeknek az árnyalatai. Ha mindkét allél barna, akkor értelemszerűen az egyed szemszíne is barna lesz, ha pedig mindkettő kék, akkor a szemszín is kék.

Azonban, ha az egyik allél barna, a másik kék, akkor a domináns barna szín érvényesül. Így lehetséges, hogy két barna szemű szülőnek, ugyan viszonylag kis valószínűséggel, de lehet kék szemű gyermeke, abban az esetben, ha mindkettőjük egy barna és egy két allélt örökölt, és mindketten a kék allélt örökítik tovább.

A kék szemű emberek esetében azonban bizonyos, hogy mindkét allél kék – hiszen máskülönben nem lehetne kék a szemük – és így továbbörökíteni is csak ezt tudják, mindez pedig azt jelenti, hogy egy kék szemű férfi könnyedén meg tudja állapítani, ha egy kék szemű nő gyermeke mégsem tőle van, pusztán a szemszínéből is. Hogy ez a bizonyosság elegendő lenne a párválasztási preferenciához? Ha csak egészen kis részben is, de mégis úgy tűnik, hogy igen.

„Jól bírom a fájdalmat”

A fájdalomtűrés képességét korhoz, nemhez és hajszínhez is kötötték már, így nem meglepő, hogy a kutatók a szemszínnel kapcsolatban is igyekeztek összefüggéseket felfedezni, amit úgy tűnik, meg is találtak. Egy vizsgálatban szülőanyák vettek részt, akiket sötét és világos szemű csoportra osztottak.

Azt találták, hogy azok, akiknek a szemszíne világosabb, jobban viselték a fájdalmat és kisebb arányban szenvedtek a szülés utáni szorongástól és depressziótól. Azok viszont, akiknek a szemszíne sötétebb, ugyan erősebb fájdalmat tapasztaltak, de jobban reagáltak a fájdalomcsökkentő gyógyszerekre és epidurális érzéstelenítésre – azaz nagyobb megkönnyebbülést jelentettek nekik ezek a gyógyszerek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást