7 dolog, amit a szemed elárul az egészségedről

7 dolog, amit a szemed elárul az egészségedről

Címlap / Életmód / Egészség / 7 dolog, amit a szemed elárul az egészségedről

Lelkünk mellett az egészségi állapotunkról is számtalan dolog kiderülhet egy alapos szemvizsgálattal. Lássuk, mikről árulkodhat az egyik legfontosabb érzékszervünk!

A-vitamin-hiány

Ha úgy érzed, a szemed teljesen kiszáradt, akkor valószínűleg nem termelődik elegendő könny a szervezetedben, ez pedig egyes orvosi kutatások szerint az A-vitamin hiányához köthető. Mindenképp egyeztess a szemorvosoddal is a témában, de egy A-vitamin-kúra biztosan nem árthat.

Eltömődött könnycsatornák

Ha úgy érzed, hogy sokkal többször könnyezel és sírsz, mint szoktál, pedig semmilyen trauma nem ért és ezek nem is a boldogság könnyei, akkor talán érdemes megnézetned a szemeidet, ugyanis a gyakori könnyezés az eltömődött könnycsatornák következménye is lehet.

Az eltömődés következtében a könnynek nincs módja elszivárogni, viszont fokozottan nő a gyulladás és a fertőzés veszélye, ami már komolyabb következményekkel járhat.  

Fertőzés

Ha gyakran viselsz kontaktlencsét szemüveg helyett, nagyobb esélyed van a fertőzésekre, így mindig fokozottan figyelj a lencsék tisztaságára és arra is, hogy megmosott kézzel nyúlj a szemedbe. Ha égő, viszkető érzést tapasztalsz a szemeidben, az első dolgod legyen, hogy kiveszed a lencséket és orvoshoz fordulsz, mielőtt súlyosbodna a fertőzés.

Diabétesz

Ha homályosan látsz, az általában annak a jele, hogy romlott a szemed és erősebb szemüvegre vagy kontaktlencsére lenne szükséged.

Más egészségügyi oka is lehet azonban, ha homályos a látásod: míg időskorban a szürkehályog is okozhat ilyen tüneteket, addig fiatalabbaknál akár a cukorbetegség egyik jele is lehet.

Egy 2014-es tanulmány szerint a cukorbetegek több mint 70%-ánál állapítottak meg homályos látást. Ha tehát úgy érzed, hogy romlott a szemed, mindig egy orvossal nézesd meg magad, ahelyett, hogy egyszerűen bemennél egy üzletbe és erősebb szemüveget választaná.

Magas koleszterinszint és vérnyomás

Ha a szaruhártyád szélén szürkés, opálos gyűrűt, vagy halvány, de látható fehéres elszíneződést észlelsz, akkor érdemes ellenőriztetned a koleszterinszinted, ez ugyanis annak is lehet a jele, hogy ez az érték nálad magasabb a szokásosnál.

Keresd fel az orvosodat, aki már egy vérvételből meg tudja állapítani, hogy szükséged van-e gyógyszerre, esetleg életmódváltásra.

A magas vérnyomás jelei is megmutatkozhatnak a szemen, ezek azonban számodra láthatatlanok, ám az orvos egy egyszerű vizsgálattal is felfedezi őket.

Allergia

Ha a szemed száraz, és a körülötte lévő bőr is nagyon fáradt, elgyötört, lehet, hogy túl gyakran dörzsölöd a szemeidet, ami a szemhéjak meglazulásához vezethet. Ilyenkor ahelyett, hogy a bőrt kezdenéd el ápolni, előbb próbáld meg kideríteni, mi okozhatja a viszketést, hiszen könnyen lehet, hogy valamilyen allergia áll a háttérben.

Túl stresszes vagy

A stressz sokféleképpen megmutatkozhat – egyik jele lehet például a rángatózó, ugráló szemhéj. Bár ez szerencsére inkább csak kellemetlenséget okoz és nem is szokott sokáig tartani, biztos jele annak, hogy ideje egy kicsit lazítani és több időt szánni a pihenésre, mielőtt más fizikai tüneteket is okozna nálad a túlhajszoltság.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást