5 dolog, amit minden apukának el kellene mondania a lányának

5 dolog, amit minden apukának el kellene mondania a lányának

Címlap / Életmód / Család / 5 dolog, amit minden apukának el kellene mondania a lányának

Az apával való kapcsolat milyensége iszonyúan fontos a kislányok szempontjából. Azt már bizonyára tudod, hogy a kislányod majd az apukájának a mintájára választ magának párt, tehát elsősorban az lesz számára mérvadó, ahogyan veled viselkedik a kedvesed. Éppen ezért, ha kicsit feszélyezett, nem igazán tudja, mit és hogyan mondjon a gyermekének, akkor neked kell kicsit segítened a háttérben. Például azzal, hogy felhívod a figyelmét az alábbi gondolatokra.

„Hálás vagyok, hogy az apukád lehetek”

Szülőnek lenni csodálatos feladat, még ha nem is éppen könnyű. Rengeteg áldozatot hozunk az apróságokért, legyen szó munkáról, vagy éppen anyagiakról, türelemről. De mégis, amikor megkapjuk a puszinkat, az ölelésünket és azt a feltétlen szeretetet, ami árad a gyermekekből, minden nehézség szertefoszlik.

A gyermekek egészséges fejlődése szempontjából létfontosságú, hogy érezzék a szeretetet, de nem árt időnként elmondani, szavakba önteni, mit érzünk. Egy-egy jól célzott mondat egész életükben a fülükben cseng majd, és így ők is megtanulják, milyen jó dolog hallani, kimondani, amit érzünk.

Ha pedig mindezt a saját apukájuktól tapasztalják, aki esetleg nem éppen arról híres, hogy lépten-nyomon kijelenti, mennyire tele a szíve szeretettel, még értékesebb az egész.

„Gyönyörű vagy kívül-belül”

Messze nem csak az édesapák, hanem úgy általában a társadalom követi el azt a hibát, hogy a kislányokat szinte csak kívülről dicsérik. „De szép a hajad, milyen csinos vagy, nagyon jól áll ez a ruha”, és így tovább.

Nincs gond ezekkel a bókokkal sőt, teljesen egyértelmű, hogy a gyerekeknek is jól esik a dicséret, és szükségük is van rá.

Azonban a kislányok esetében különösen fontos, hogy ne csak a külsejükre koncentráljanak a kedves szavak, mert ezzel óhatatlanul is elültetjük bennük, hogy elsődlegesen a külsejük számít.

Sajnos tény és való, olyan világban élünk, amiben igencsak mérvadó, hogyan nézünk ki.

De te is biztosan látod, hogy a kislányod milyen különleges és értékes személyiség.

Ezt ne felejtsd el kihangsúlyozni!

 

„Mi a véleményed?”

Rengeteg felesleges vita, veszekedés elkerülhető lenne a hétköznapok során, ha a szülők önálló identitásként kezelnék a gyermekeket. Ez különösen sokat tud segíteni a dac- és kamaszkorszak idején, amikor a gyermekek egyébként is próbálgatják a határaikat, szárnyaikat.

Tény és való, hogy a szülőké a felelősség, ők döntenek, és nyilván nem arról van szó, hogy mindenben engedni kell (sőt). De a legtöbb vita azzal is elrendezhető, ha megkérdezzük a gyerekektől, mi a véleményük, mit szeretnének, és adott esetben felajánlunk nekik egy kompromisszumot.

Egy-egy ilyen kérdés számos kisebb-nagyon problémára is rávilágíthat és megakadályozhatja, hogy elfojtott érzelmekkel, gondolatokkal kelljen küszködnie a kicsiknek.

„Velem mindent megbeszélhetsz”

Az apa-lánya kapcsolat sokaknál azért nem olyan felhőtlen, mert az apák nem éreztetik azt, hogy minden kérdésre, beszélgetésre nyitottak.

A megfelelő viszonynak a kiépítése már gyerekkorban elkezdődik, mégpedig azzal, hogy leülünk játszani a gyerekünkkel, és odafigyelünk rá, ha mond valamit. Ez sokszor nehezére esik az édesapáknak, hiszen amikor hazaérnek a munkából, akkor kis eséllyel van kedvük játék-teát főzni, vagy éppen Barbie-babát fésülgetni.

Sajnos vagy nem sajnos, a későbbi jó kapcsolat megalapozása ezzel kezdődik. Ha kislánykorában odafigyelsz a számára fontos dolgokra, akkor tudni fogja, hogy veled mindent megbeszélhet.

Főleg, ha ezt el is mondod neki néhányszor!

„Nagyon féltelek, de bízom benned!”

Természetes, hogy a világon minden kincsnél jobban félted a gyermekedet, és erre az egészre rátesz egy lapáttal, ha kislányod született. Ilyenkor minden apa elbizonytalanodik, hiszen férfiként tökéletesen tudják, hogyan gondolkodik az „erősebbik nem”, és azt is, milyen veszélyek várnak egy lányra, nőre, amikor kikerül a nagybetűs életbe.

Biztos te is mindentől óvni akarod, de ez nem lehetséges, az állandó tiltás pedig csak veszekedéseket és bizalmatlanságot szül.

Jó, ha már egészen kiskora óta megpróbálod felépíteni, stabil alapokra állítani a köztetek levő bizalmat, ez segít ugyanis majd a későbbiek során.

Felvértezheted a tudásoddal, ismereteiddel és minden tőled telhetőt megtehetsz, hogy fizikálisan és mentálisan is megvédhesse magát. De mégis az a fontos, hogy érezze és hallja: bízol benne.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást