Otthon / Szórakozás

Döbbenetes tények az ikerkutatásról

Döbbenetes tények az ikerkutatásról

Minden 333 szülésből egy ikerszülés. Az egypetéjű ikrek aránya a világ más-más helyein azonos. Magyarországon 90 ezer ikerpár él. Az ikerkutatás új tudomány, ami, úgy tűnik, bebizonyította, hogy az ikrek élete a születésük pillanatától meg van határozva, azaz, egy a sorsuk.

Kik az ikrek?

Az egypetéjű ikrek azok, akik külsőleg majdnem teljesen ugyanolyanok, akiket nehéz megkülönböztetni egymástól. A megtermékenyítés során egy petesejt és egy hímivarsejt van jelen, mely a megtermékenyítés után az osztódott sejt zigóta állapotában kettéválik, így két embrió fejlődik ki, melyek genetikai állománya megegyezik, így nemük is egyező.
Kétpetéjű ikrek azok, akik egy időben fejlődnek anyjuk méhében, ám anyjuk két különböző petesejtjéből fejlődnek ki, így genetikai állományuk különböző.

Test és lélek

Az egypetéjű ikrek egyszerre lesznek betegek – alkati típusú betegségek esetén, mint például a rák, reuma, vesebaj. Még akkor is, ha távol vannak egymástól, jellemzően ugyanazokat az életsémákat élik meg, ugyanabban az időszakban.
Olyan ez, mintha ugyanaz az ember lenne, csak két példányban. Számos példa van arra, hogy az ikrek ugyanazt élik meg, távol egymástól, vagy lesznek betegek, ok-okozati összefüggés nélkül. Ezek az esetek sok kérdést vetnek fel…

Miért fontos az ikerkutatás

Az ikerkutatás központja Londonban van. 11 ezer ikerpárt vizsgáltak, kortól függetlenül. Súlyukat, magasságukat, vérnyomásukat, laboratóriumi leleteiket, csontsűrűségüket, memóriájukat vizsgálják, hasonlítják össze.
Azt vizsgálják, hogy a különböző életkörülmények mennyire befolyásolják, változtatják meg az azonos genetikai állománnyal rendelkező emberek alkati típusú betegségeit, azok kimenetelét. Így, pontosabb adatokat kaphat a tudomány arról, hogy a környezeti hatásoknak milyen mértékű hatása van a betegségek kialakulására – azaz az öröklődés vagy a környezeti hatás a dominánsabb.

Az elveszettiker-jelenség

Becslések szerint minden nyolcadik terhesség ikerterhességnek indul, ám a fejlődés korai szakaszában az egyik iker nem fejlődik tovább, és felszívódik, vagy egy úgynevezett dermoid cisztába ágyazódik az embrionális szövet. Létezik egy olyan jelenség, amikor a megszületett gyerek úgymond ,,keresi a másik felét”.
Olyan emberi kapcsolatra vágyik, amit magzati korában megtapasztalt, egyfajta összeolvadás érzésre. Erre a jelenségre a Hellinger-terápia hívta fel a figyelmet, ugyanis, ezek az emberek komoly lelki problémákkal küszködnek, folyamatosan betegek.

Egyéniség, vagy copy-paste?

Nem ritka, hogy az egypetéjű ikrek egyszerre kötnek házasságot, egyszerre szülnek, génjeikben hordozott betegségük egyszerre jelentkezik, vagy akár egyszerre halnak meg két különböző helyen. Az embereket összezavarja a jelenség, hogy léteznek olyan emberek, akikből és akikben ,,több” van.
Ha egy emberre gondolunk, arra gondolunk, hogy az különbözik a többi embertől, egyedüli, megismételhetetlen példány. Nehéz elfogadnunk, hogy – ahogy az ikreknél – nálunk is kisebb súlya van a tudatosságnak, mint a tudatalattinak.

Az élettan szerint…

Minél részletesebben nézzük az emberi test működését, annál inkább rájövünk, hogy mennyi mindenben vagyunk azonosak embertársainkkal. Arra is rájövünk, hogy minden ember ugyanazon séma szerint épül fel szerkezetileg, működésileg.
Ez azt feltételezi, hogy a pszichés működésünk is hasonló. Alapvetően ugyanazokat a reakciókat mutatjuk a külvilág felé, ami azt mutatja, hogy a természet sokkal nagyobb hatással van ránk, mint azt szeretnénk gondolni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást