Döbbenet! Nem kell neki a Nobel-díj

Döbbenet! Nem kell neki a Nobel-díj

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Döbbenet! Nem kell neki a Nobel-díj

Amikor felkapcsoljuk a villanyt, vagy vasalunk, amikor rádiót hallgatunk, meg sem fordul a fejünkben az, hogy sok, más egyébbel együtt ezt Nikola Tesla-nak köszönhetjük. Magyar vonatkozása is van a dolognak, ugyanis ez a lángelme egy ideig Magyarországon élt, 1881-ben költözött Pomázra.

A fejben tervező tudós

Tesla egy véletlen folytán lett tudós, ám abból a legjobb. Képes volt arra, hogy fejben megtervezze, elkészítse találmányát, átlássa azt, és javítsa. Csak ezután került a működő terv megvalósításra. Tesla, bár számos találmánya volt, csak azokat valósította meg, melyre kész volt az emberiség. Megalkotta az üzemanyag nélküli autót, de a teleportáláson is dolgozott. Állítólag sikerült is saját magát teleportálnia.

A világ energiája

Tesla fejében megfogant egy gondolat, melynek megvalósítását el is kezdte. Egy olyan rendszert talált ki, mely a Föld elektromos hálózatát használva, ellátta volna az egész bolygót energiával, vezeték nélkül. A Föld különböző pontjaira egy-egy különleges épületet, szerkezetet tervezett, melyből csak egy épült meg, az USA-ban. Ezt a szerkezetet egyszer be is indították, mely nagy fényeffektekkel működni kezdett. Később, az első világháború idején az amerikai kormány leromboltatta az épületet, mert félt, hogy háborús, tömegpusztító célokra fogja valaki felhasználni.

Tesla tehetsége

A nagy ötletei előtt Tesla, húsz napi megfeszített munka után idegösszeomlást kapott, ezután pedig furcsa „képességei” lettek. Sokkal jobb lett tapintása, hallása, érzékszervei sokkal fogékonyabbak lettek.

Ezután születtek nagy találmányai. Ilyen volt a váltóáramú dinamó és motor, mely egy séta alkalmával jutott eszébe. Ezt ott, azonnal lerajzolta a porba.

Csak néhány a zseniális találmányaiból: nagyfrekvenciájú nagyfeszültségű elektromos generátor, automatikus szabályozású ívfénylámpa, robbanómotorok gyújtási rendszere, vagy sokak kedvence, a távirányítás. 

Tesla meggyőző ereje

Emellett tehetsége volt ahhoz is, hogy lenyűgözze, meggyőzze az embereket. Vita támadt közte és Edison között, az ügyben, hogy Tesla szerint a váltóáram hatékonyabb, mint az egyenáram.

Edison minden fórumot felhasznált, hogy bebizonyítsa azt: a váltóáram életveszélyes. Tesla ekkor egy Tesla tekercshez hasonló eszközzel hatalmas energiát hozott létre, mely villámok formájában cikázott. Ezek között sétált át teljes nyugalommal. Számos hasonló, látványos kísérlettel nyűgözte le az embereket, miközben igazát bizonyította.

Tesla szerint az elismerés…

Tesla úgy gondolta, hogy nem a Nobel-díj az ami számára elismerés, hanem az, ha találmányai az emberiséget szolgálják. Emiatt nem vette át a Nobel-díjat sem. Tesla a Brit Királyi Intézet, a New York-i Tudományos Akadémia, a Szerb Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Ám aminek legjobban örülne, az az, hogy 1960-ban Párizsban teslának nevezték el a mágneses indukció SI- mértékegységét, melynek jele: T. Nevét egy cég is őrzi, mely elektromos autókat gyárt. Ez a Tesla Motors.

Tesla és a furcsaságok

1947-ben sugárfegyvert állított elő, szerencsére ennek használata, gyártása nem lett valóság. Állítólag a húszas években megteremtette a teleportálás feltételeit, sőt, azt mondják, hogy ő maga képes is volt a teleportációra. Ez azért nagy dolog, mert a teleportálás lényege, hogy egy testet egyik helyen „atomjaira” szednek, majd egy másik, meghatározott helyen újból összeraknak, mintha mi sem történt volna. Élő szervezettel pedig ez egy lehetetlen feladatnak tűnik. Találmányainak nagy része a feledés homályába került, mert leégett az az épület, melyben azok fellelhetők voltak.

Tesla szerb volt, sok egyéb hiedelemmel ellentétben. Lehetősége a nagy „gondolatokra” Amerikában adódott, ám hiába volt lángelme, hiába volt elhivatott, lelkes, és világot jobbító, nem tanultunk tőle semmit. Zsenialitásának alamizsnájából élünk, pedig sokkal többek is lehetnénk általa, ha megbecsülte volna őt az emberiség. Tesla magányosan és szegényen halt meg, ám a világra kincseket hagyott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást