A depresszió 10 apró jele, amit csak nagyon kevesen vesznek észre

A depresszió 10 apró jele, amit csak nagyon kevesen vesznek észre

Címlap / Életmód / Lélek / A depresszió 10 apró jele, amit csak nagyon kevesen vesznek észre

1/10 Hirtelen változások

A depresszió nem feltétlenül jelenti azt, hogy 0-24-ben rossz kedved van. Sokszor úgy mutatkozik meg, hogy egyik pillanatban még vidám vagy és nevetsz, majd egyetlen másodperc alatt átvált a hangulatod szomorúvá.

Magad sem tudod, mi történt, de 180°-os változás zajlik le benned, és egyszerűen nem találod az egyensúlyt a két érzés között.

2/10 Unalmas percek

Egyszerűen nem tudod, mivel köthetnéd le magad, mert minden nagyon unalmasnak hangzik. Hiába voltak egykor olyan hobbijaid, amik jó érzéssel töltöttek el, most egyet sem tudnál mondani, amit szívesen csinálnál.

A filmnézés, kirándulás, rajzolás mind fárasztónak hangzik, ezért csak fekszel a kanapén, és az internetet bújod egész hétvégén.

3/10 Kevés alvás

Fáradt vagy, ez nem is kérdés, de valamiért az ágyban fekve már nem tudsz álomba merülni. Éjjelente folyton felébredsz, és nem is tudod, mikor keltél fel utoljára kipihenten.

Sőt, azt sem, mikor volt legutóbb olyan éjszakád, amikor ne ébredtél volna fel legalább egyszer-kétszer. A gondolatok folyamatosan cikáznak a fejedben, és nem tudod őket kikapcsolni.

4/10 Lemondott programok

Amikor lebeszélsz egy találkát a barátnőddel, még lelkes vagy, de amikor eljön a nagy nap, teljesen elmegy a kedved. Emiatt az utóbbi időben egyre gyakrabban mondod le az előre megbeszélt programokat, mert nincs erőd kimozdulni otthonról.

Te magad is észleled, hogy sokkal szorongósabb lettél, és eltávolodsz a szociális eseményektől, de mégsem bírod magad rávenni, hogy elmenj rájuk.

5/10 Hosszú távon

Régen tele voltál nagy tervekkel, de most egyet sem tudnál kiemelni ezek közül. Úgy érzed, nem tudsz hosszú távban gondolkodni, előre kitervelni dolgokat, mert fogalmad sincs, mi lesz a jövőben.

Lefixálni egy nyaralást már fél évvel előbb? Ugyan! Kitalálni, mit csinálj jövőre az egyetem befejezése után? Egy percig sem bírsz gondolkodni azon, ami nem az adott nappal kapcsolatos.

6/10 Mérges vagy

Az emberek tévesen azt hiszik, a depresszió egyenlő a szomorúsággal, de ennél azért szélesebb az érzelmi skála. Sőt, valójában nagyon gyakran nem is szomorú, hanem dühös vagy, és a legkisebb apróságok is képesek az őrületbe kergetni.

Irritálnak más emberek, a dolgok, amiket mondanak, és a többiek csak értetlenül állnak azon gondolkodva, hogy miért lettél ilyen lobbanékony.

7/10 Testi fájdalom

A lelki gondok sokszor testi fájdalomként is megmutatkoznak. Azt érezheted, hogy fáj a tested, esetleg a vállad, vagy lényegében bármelyik testrészed, de mindez ok nélkül történik.

Még az orvos is azt mondja, hogy próbálj meg pihenni, mert fizikai tünetek nincsenek. Érthető, hiszen valójában a lelkeddel vannak gondok!

8/10 Rendetlenség

A depresszió egyik jele, hogy nem vagy képes rendet tartani magad körül, sőt, a külsőd sem különösebben érdekel.

A szobádban már régóta kupi van, néha pedig úgy mész el reggel otthonról, hogy meg sem fésülködtél, és a ruháidat sem mostad ki már egy ideje. Össze-vissza étkezel, és van, hogy napokig nem fogyasztasz egészségesebb kaját.

9/10 Feledékeny vagy

Hiába van jó memóriád, mostanában valahogy semmi sem jut eszedbe. Ha megbeszélsz valakivel egy találkozót, teljesen elfelejted, ahogy azt is, miért mentél be a boltba, vagy mi volt az a film, amit délelőtt még meg akartál nézni.

Arról nem is beszélve, hogy a tegnapi napodat is nehezedre esik részletesen felidézni.

10/10 Fogyás vagy hízás

Mindenkinél máshogy jelenik meg ez a probléma, de az biztos, hogy aki depresszióval küzd, valamelyiket megtapasztalja.

Lehet, hogy ennek hatására egyáltalán nincs étvágyad, és szép lassan, fokozatosan leadod a kilókat (amiket nem feltétlenül akartál). Vagy épp ellenkezőleg, a gondjaidat az evésbe temeted, és nem bírsz ellenállni az ételeknek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást