Nem segít a délutáni szundi! Egy tanulmány alapján káros lehet

Nem segít a délutáni szundi! Egy tanulmány alapján káros lehet

Címlap / Életmód / Egészség / Nem segít a délutáni szundi! Egy tanulmány alapján káros lehet

Nem tudom, hogy a tavaszi fáradtság nyom, vagy úgy általában a világban zajló dolgok, de szinte bármikor el tudnék aludni. Egy mostani tanulmány szerint viszont nem túl jó ötlet kiegészíteni az éjszakai pihenésünket…

… legalábbis semmiképpen egy hosszú szundival. Nekem erre persze egyébként sem lenne lehetőségem, mert délutánonként együtt töltöm az időt a kislányommal. Jó néhány évvel ezelőtt viszont nem volt ritka, hogy délután szundítottam egyet. Mindig nagyon korán keltem, hogy hamar végezzek a munkával, utána gyors házimunka és főzés, így délután jutott idő magamra. Erre szükségem is volt, mert hétvégente a vendéglátásban dolgoztam, ami alaposan felborította a megszokott bioritmusomat. 

Kinek van igaza?

Ellentmondásos kutatásokat publikáltak az alvásról az elmúlt években. Egyes kutatások szerint a szundikálás számos előnnyel járhat a memória növelésétől kezdve, az éberségen át az alváshiány pótlásáig. Más kutatások azt sugallják, ha napközben szundítasz egyet, akkor nehezebben tudsz elaludni éjszaka. Pan és csapata összefüggést talált a szunyókálás, az éjszakai alvás és a lehetséges káros mellékhatások között. 

Az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán bemutatott tanulmányt a kínai Guangzhou Orvostudományi Egyetem szakértői készítették Dr. Zhe Pan vezetésével. Általánosam elfogadott tény, hogy a szundikálás javítja a teljesítményt és ellensúlyozza az alváshiány negatív következményeit.

Ám a most publikált vizsgálat megkérdőjelezi ezeket a széles körben elterjedt véleményeket.

Pan és csapata 20 tanulmányt elemeztek, amelyekben összesen 313 651 ember vett részt. Ebben a kutatásban a résztvevők 39% -a állította, hogy szundított egyet a nap folyamán. Az összehasonlító elemzésből kiderült, hogy a 60 percnél hosszabb alvás 30%-kal növeli a hirtelen halál és 34%-kal a szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésének esélyét. Különösen veszélyeztetett kategóriába estek azok, akik 6 óránál többet aludtak éjszaka és ezt a mennyiséget egészítették ki a nappali szundítással. Ők szignifikánsan magasabb kockázattal számolhattak a bármilyen okból eredő, természetes halálozás miatt.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»