Dalos pacsirta vagy varjú? Meglepő tények a hangodról

Dalos pacsirta vagy varjú? Meglepő tények a hangodról

Címlap / Életmód / Egészség / Dalos pacsirta vagy varjú? Meglepő tények a hangodról

Csak akkor gondolsz bele, mekkora kincs a hangod, amikor bosszantó módon berekedsz, vagy megszólalni sem tudsz. A légúti panaszok mellett sajnos kifejezetten a hangszálakat fenyegető betegségek is léteznek. Elárulunk néhány érdekes összefüggést, amelyek tudatában akár meg is előzheted ezeket.

Ahány ember, annyi hangerő

Rengeteg oka lehet annak, hogy folyton suttogsz vagy kiabálsz – értenek egyet a fül-orr-gégészek.

Az azonban szinte biztos, hogy a fokozatosan kialakuló vagy egyik pillanatról a másikra jelentkező kiabálás halláskárosodásnak az eredménye.

Másoknak viszont nem a hallóidegeik, hanem a hangszálaik fáradnak el, ennélfogva képtelenek a megfelelő hangerő elérésére.

Vannak, akik valamilyen anatómiai sajátosság miatt hajlamosabbak a gégegyulladásra – nekik általában kiegészítő terápiára van szükségük a légúti fertőzést követő felépüléshez.

Azok, akik izommerevséget vagy gyakoribb összehúzódásokat produkálnak, sajnos nagyobb eséllyel intenek egy időre búcsút a hangjuknak, amikor megfáznak.

Szakképzett terapeuta segíthet rájönni, megfelelően használod-e a hangszálaidat.

A túlsúly a hangodra is hat

A pluszkilók nemcsak az alakodat befolyásolják, hanem a hangodat is megváltoztathatják.

A nyaktájéki zsír ugyanis összeszűkíti azt a helyet a gégében, amelyen belül a hangszálak megfeszülnek és elernyednek, tehát rezonálnak.

A jelentős mennyiségű túlsúly a légcső átmérőjét is szűkítheti, rontva ezáltal a hang minőségét.

Jellegzetes, hogy az elhízottak beszéde fáradtnak, elgyötörtnek tűnik. Emellett mélyebbé is válhat, hiszen a hangnak több szöveten kell átszűrődnie, mielőtt kijut a külvilágba.

Már írtunk róla, hogy akár 2-3 kg hasi zsír is növelheti a vérnyomásodat – hát most itt egy újabb bizonyíték arra, milyen károsak lehetnek az egyes helyeken lerakódott zsírraktárak.

Fontos, hogy amennyiben az érintettek közé tartozol, havi mínusz 2-4 kg-os tempóban haladj, különben fennáll a jojó-effektus kockázata.

A curry rekedtté tehet

Ha látszólag ok nélküli rekedtséggel küszködsz, vedd szemügyre az étrendedet!

Bizonyos ételek növelik a savas reflux kockázatát, amelynek során a gyomor „visszalöki” a savat a nyelőcsőbe.

Ez a torokig feljutva gyulladást idézhet elő a hangszálakban, aminek a rekedtség az egyik legjellegzetesebb panasza.

A fűszeres ételek, a fehérbor és a szénsavas italok egytől egyig refluxra hajlamosítanak, ám a szakértők szerint a túl sok tea vagy kávé is árthat a hangodnak – mégpedig a vízhajtó-szárító hatás miatt.

Ha ugyanis nincs elég vizes nyák a gégédben, a hangszálak nem tudnak megfelelően rezonálni.

Ám a felsoroltak egyike sem jelent akkora katasztrófát a hangodra nézve, mint a dohányzás, ami folyamatosan irritálja a torkodat.

A torokköszörülés ártalmas

Bizonyára úgy gondolod, hogy a torokköszörülés megszabadítja a hangszálaid környékét az odaragadt nyáktól, így érthetőbbé varázsolja a mondandódat.

Mértékkel bevetve ez igaz is, ám ha túl gyakran csinálod – mint Sarah Jessica Parker a Kőkemény család című filmben –, akkor sajnos csak még rekedtebb leszel tőle.

Az effajta köhécselésszerű reflex ugyanis nem feszültségoldásra vagy rutinszerű alkalmazásra való, hanem arra, hogy tényleg gyorssegélyként szolgáljon, amikor például torokgyulladásod van.

Mivel ugye a gyakori torokköszörülés súlyosbítja a rekedtséget, sajnos ördögi körbe kerülhetsz.

Ha le szeretnél állni ezzel a kellemetlen szokással, eleinte mentolos rágógumi vagy cukorba segíthet benne, hogy jobb legyen a közérzeted.

Ébredés után komolyabban cseng

Fontos telefonhívást kell elintézned? Lehet, hogy ébredés után még várnál néhány órácskát, hogy egészen biztosan kitisztuljon a fejed.

A hangod szempontjából azonban mégsem ez a legjobb ötlet.

Reggel mélyebben, komolyabban és megbízhatóbban cseng, mert a fekvés hatására folyadék gyűlhetett össze a hangszálaid környékén, ami a rezonálás mozgásterét csökkentve a végzet asszonyává tesz.

Felkelés után a gravitációnak köszönhetően hamarosan megszűnik ez az állapot.

Sokan enyhe rekedtségről is beszámolnak ilyenkor, hiszen az arcüregből lecsorgó nyák is felhalmozódhatott a gégében, aminek egy bögre gőzölgő tea elkortyolása után már nyoma se lesz.

Te szereted a saját hangodat? Mit teszel meg a védelmében?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást