Mi a hosszú élet kulcsa? Így élnek az Okinawa-szigetcsoport lakói

Mi a hosszú élet kulcsa? Így élnek az Okinawa-szigetcsoport lakói

Címlap / Kikapcsolódás / Mi a hosszú élet kulcsa? Így élnek az Okinawa-szigetcsoport lakói

Dan Buettner, a National Geographic szerzője és kutatója, ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy megállapította a világ kék zónáit, valamint aktívan kutatja az ott élők mindennapjait. A világutazó újságíró a kék zónákba olyan területeket sorolt, ahol az átlagélettartam nagyon magas. Dan azonban nem csak a statisztikákat figyelte, alapvetően fontosnak tartotta, hogy olyan embereket vizsgáljon, akik gyakorlatilag egészen a halálukig aktívak maradtak, tevékenyen élték mindennapjaikat.

Az egyik ilyen zóna Japánban, az Okinawa-szigetcsoportokon található. Lehet, hogy zsigerből rávágod, mindez genetika kérdése, különösen a zártabb csoportokban. Dan Buettner és sok más kutató szerint ez egyáltalán nincs így. Akárcsak a testalkatot illetően, úgy az életkort tekintve is úgy vélik, mindössze 10-20% az, ami a genetikára fogható. A többi az életmód kérdése. Dan egyébként nagyon összetetten vizsgálta a kék zóna lakóit, és számomra ezért is olyan hiteles.

Nem csak arra volt kíváncsi, mit esznek, mennyit mozognak az itt élő emberek, azt is kutatta, hogyan ápolják a lelküket és mitől boldogok.

Az életmódunkat nagyban befolyásolja a hozzáállásunk, ez megkérdőjelezhetetlen, azonban az, mi kerül nap, mint nap a tányérunkra és mennyit, milyen formában mozgunk, ugyancsak létfontosságú. 

Okinawa
istockphoto

Sokan kutatják az örök élet titkát, ám legalább ennyien vannak azok, akik úgy vélik, az emberek valójában nem arra születtek, hogy sokáig éljenek. Az evolúció lehetővé teszi számunkra a szaporodást, ehhez kétségtelenül eleget élünk manapság a bolygó bármelyik részét vesszük is górcső alá. Vannak olyan kezelések, műtétek, melyek látszólag megállíthatják vagy megfordíthatják az öregedést.

Ahogy viszont haladnak az évek, sejtjeink nem tudnak reprodukálódni, károsodás halmozódik fel a szervezetünkben. Sajnos, vagy nem sajnos, testünk korlátok közé szorul az öregedést tekintve. Az átlagos amerikai életkor 78 év, de a szakértők úgy vélik, nagyjából 90 évet élhetnénk egészségesen, ha megfelelő életmódot folytatnánk. 12 évet kaphatnánk ajándékba, minimális életminőség-romlással, ami azért egyáltalán nem kevés. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást