Cukros babaételek? 6 „gonosz” étel és ital, amiket ne adj a gyereknek

Cukros babaételek? 6 „gonosz” étel és ital, amiket ne adj a gyereknek

Címlap / Életmód / Család / Cukros babaételek? 6 „gonosz” étel és ital, amiket ne adj a gyereknek

A csecsemőgondozás egyik alaptétele, hogy minden babának a saját anyjának teje a legmegfelelőbb, hiszen az anyatej összetétele nem azonos, hanem minden anyatej kicsit más. Speciális, saját gyerekre tervezett. Természetes, hogy a későbbiekben is a legjobbat akarja az anya a gyermekének, így mindent, amiről elterjed az, hogy jó, megadnak a gyermeknek. De valóban jó az, amire azt mondják?

A legkisebbek

A gyermektápszer szuper… azoknak a babáknak, akik valamilyen oknál fogva nem jutnak anyatejhez. Aztán jönnek a tejpépek, melyek már nem annyira „szuperek”. Egyrészt, mert por állagúak, másrészt, mert tele vannak cukorral

Ez utóbbi azért „botorság”, mert az egészen picik még nem ismerik az ízeket, zamatokat. Tehát bármihez, amit ebben a korban adunk nekik, hozzá szokik. Nem sokkal több idő otthon elkészíteni darából, zabpehelyből és gyümölcsből a sokkal egészségesebb tejpépet.
A bébiételekkel ugyan ez a helyzet. Nézz rá az üvegre, és tedd fel magadnak a kérdést: miért áll el oly sokáig a bébiétel, és nagyüzemi módszerekkel lehet-e teljesen tartósítómentesen vagy ártalmatlan módszerekkel ennyi ideig tartósítani bármit is…

Primőr zöldség és gyümölcs

Mindennek megvan a maga ideje. A szüretnek és betakarításnak is. Tudtad, hogy az sem mindegy, hogy egy gyümölcsöt mely napszakban szedsz le? Ne erőltessük a primőr és nem őshonos zöldséget, gyümölcsöt, ha nem feltétlenül szükséges. 

Messze nincs benne annyi vitamin, mint ahogy azt gondolnánk, és az íze is más. Tudtad például, hogy a boltban kapható nagyüzemi paradicsom komoly génkezelés eredménye – immár húsz éve –, hogy sokáig elálljon, és hogy héja ellenálló legyen a mechanikai hatásoknak?

Trópusi gyümölcsök

A kivi tele van C-vitaminnal… igen, sok van benne, mely nagy része le is bomlik tárolás során. Arról nem is beszélve, hogy idő előtt leszedik, és útközben érik meg…

A banánnal is vigyázni kell. A gondos háziasszonyok mindenből a tökéleteset választják, így ebből a gyümölcsből is többnyire azt, amelyik makulátlan – és melynek töve többnyire még zöldes. A zöld, éretlen banán nem véletlenül okoz hasfájást a kicsiknél.
Alapvetően figyelni kell arra, minden zöldségnél és gyümölcsnél, hogy ne legyen éretlen, félig érett, mert olyan anyagot – szolanint – tartalmaznak egyes részei, mely méreg.

Túrót, joghurtot tartalmazó konzervált édességek

A túró könnyen romlandó. Tehát, tartósítani szükséges. A bolti, csomagolt túró sem ideális, de talán egy fokkal jobb, hiszen azok szavatossága egy-két hét.

Ám a gyerekeknek „kifejlesztett” túrós, joghurtos csodák szavatossága kicsivel hosszabb – amiből logikusan következik, hogy vagy modern, nem kiszámítható technológiával, vagy tartósítószerrel vannak konzerválva.
Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a gombás, túrós, mákos ételeket nem szerencsés az elkészítés után több mint 24 órával megenni, mert ezek azok, melyekben gyorsan keletkeznek mérgek.

Párizsi, virsli és felvágottak

A párizsiban, virsliben és az ilyen jellegű élelmiszerekben szója van, ami a génkezelt szójababból készül. A ma termelt szójáról rengeteg cikk jelent meg, miszerint többet árt, mint használ, sőt, egyesek azt is állítják, hogy komoly rizikófaktor. 

Alapvetően a felvágottakban nitrátok és nitritek vannak. Ez a kettő műtrágya alapanyag, de már annak sem túl korszerű, sőt. Ezen felül számos ízfokozót és egyéb rosszaságot tartalmaz.

Gumicukor és ivólé

Alapvetően a cukor, gumicukor, nyalóka mint édesség, egy rémálom. És nem feltétlenül a fogak épsége miatt, bár ez is nagyon fontos. A gumicukor például vágóhídi melléktermékekből készül…
Alapvetően a finomított cukor okoz rengeteg problémát, betegséget. Ám van, ami még ettől is rosszabb, ez pedig az édesítőszeres ivólevek. Valódi vitamint nem tartalmaznak – csak mesterségeset.
Szinte minden ivólé tartalmaz cukorpótló, mesterséges szereket. Cukorpótlót tilos adni a gyermeknek, mert az egészséges gyermek szervezetében generálja a cukorbetegséget, mely lehet, hogy felnőtt korában éri utol, de ez sem mindegy…

Mit igen?

Felvetődik a kérdés, hogy ezek után mit adjunk enni a gyereknek. A legjobb, ha piacon vásárolunk, kistermelőtől, és magunk készítjük el a gyermek ételét, joghurtját. 

Nem kell túlgondolni a dolgot, hiszen nem háromfogásos, „csodás ízvilágú és zamatú” ételre vágyik a gyerek, hanem minőségi, friss táplálékra, aminek elkészítéséhez elég egy villa, vagy egy turmixgép…
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást