A cukor tényleg mumus? Tények és tévhitek a fogápolásról

A cukor tényleg mumus? Tények és tévhitek a fogápolásról

Címlap / Életmód / Egészség / A cukor tényleg mumus? Tények és tévhitek a fogápolásról

„Ne egyél sok cukrot, rágcsálj zöldeket, és használj naponta többször szájvizet!” – olvashatod sok helyen a tökéletes mosoly alapszabályait. Igen ám, de ezek vajon igazak? Íme, a leggyakoribb tények és tévhitek a fogápolással kapcsolatban!

„Minél több cukrot eszel, annál több lepedék képződik a fogaidon.”

Tévhit. Nem az elfogyasztott cukor mennyisége mérvadó a lepedékképződés szempontjából, hanem az, hogy a vegyület mennyi ideig érintkezik a fogfelülettel.

A cukor ugyanis olyan savak termelődéséhez vezet a szájban, amely roncsolja a fogzománcot. 

Minél tovább marad a szádban a cukor, vagy minél később mosol fogat a csokoládéevés után, annál több ilyen sav képződik, s annál nagyobb az esélye a lepedék miatti károsodásnak.

„A cukormentes üdítő nem árthat a fogaidnak.”

Tévhit. A szénsavas üdítőkben nem a cukor az egyetlen olyan anyag, ami árt a fogaidnak.

Sokkal inkább az italok savtartalmával van probléma, ami bizony a light vagy diétás változatokban is ugyanolyan mennyiségben fordul elő.
Ezek a savak még erőteljesebben roncsolják a fogzománcot, mint a cukor. Mindenképpen érdemes tehát inkább vizet – sőt, ha lehet, fluoriddal dúsítottat – választanod a szomjoltásra.

„Zöldeket kell rágcsálni a szép mosolyért.”

Tény. A rendszeres fogmosás mellett valóban sokat tehetsz a fogaid (sz)épségéért, ha zellert, petrezselymet vagy más zöldséget rágcsálsz nyersen. 

Ezek a növények rendkívül gazdagok rostban és vízben, amivel azonnal tisztítják a fogaidat és az ínyedet, a fogyasztásuk során termelődő bőséges nyál pedig hozzájárul a lepedékképződéshez vezető baktériumok távol tartásához.

„Az orvosi fogfehérítés erőteljesebb a bolti szetteknél.”

Tény. A fogorvosok által használt fehérítő vegyületek általában 5-14x erősebbek a vény nélkül kapható változatoknál. Persze, ez fokozott hatékonysággal és hosszabban tartó eredménnyel jár

További lényeges különbség azonban, hogy az orvosi fehérítés akár százezrekbe is kerülhet, otthoni készleteket akár már egy-kétezer forintért is vehetsz.

(Akad egyébként olyan doktor, aki egyiknek a használatát sem javasolja a fogzománcra gyakorolt hatás miatt.)

„Egy év, egy fogkefe.”

Tévhit. Amennyiben nincs olyan akut vagy krónikus betegséged, ami gyakoribb cserét indokolna, 3-4 havonta érdemes új fogkefét venned. Ennyi idő alatt ugyanis megkopnak a sörték, amely negatívan befolyásolja a fogmosás hatékonyságát.

Ha erre csak legyintesz, mert a te fogkeféd még 4 hónap után is szinte frissnek néz ki, van egy rossz hírünk: valószínűleg túl gyors vagy túl gyenge a tisztítási technikád, aminek a fogaid láthatják kárát.

„Mindenkinek szájvizet kell használni.”

Tévhit. Te talán a szájvizek nyújtotta üdeség szerelmese vagy, ez azonban messze nem jelenti azt, hogy másnak is javasolnod kell a használatát. 

Tény, hogy az öblögetőkben lévő fluorid védi a fogzománcot, és olyan helyekről is segít kimosni a szennyeződést, ahová a kefe nem ér el. 

Friss kutatások szerint azonban a túl gyakori szájvizezés a száj természetes és jótékony baktériumflóráját is kiirtja, tehát érdemes csínján bánni vele, ami naponta egy alkalmat jelent.

„Bizonyos betegségek fogvesztést okozhatnak.”

Tény. A cukorbetegeknél sajnos nagyobb a súlyos ínyproblémák kockázata, melyek során az ínyszövet visszahúzódik a fogról, így annak gyökere védtelenné válik, s meglazulhat vagy kieshet.

A csontritkulás pedig hátrányosan érinti az állkapocscsont sűrűségét, tehát a fogak gyökere meglazulhat. Amennyiben az említett betegségek valamelyikében szenvedsz, mindenképpen konzultálj a fogorvosoddal a lehetséges megelőzési módokról!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!