Így csökkentheted minimálisra a megfázás tüneteit

Így csökkentheted minimálisra a megfázás tüneteit

Címlap / Életmód / Egészség / Így csökkentheted minimálisra a megfázás tüneteit

Alig vannak, akiknek sikerül megúszniuk a telet megfázás nélkül. Ha a kellemetlen betegség már megtalált, akkor az alábbi hasznos tanácsok legalább segíthetnek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel átvészeld a bajt.

Pótold a folyadékot!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen fontos a folyadék pótlása egy megfázás idején. És nem csak azért, mert a kellemetlen orrfújással, köhögéssel, esetleg lázzal és izzadással egyébként is sok folyadékot veszítesz, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a test méregtelenítő funkcióihoz is. Ha elegendő folyadékot iszol, gyorsabban tudja kimosni a tested a vírusokat, és gyorsabban eshetsz túl a kellemetlen tüneteken is. Természetesen a hideg, szénsavas, cukros üdítők helyett érdemes előnyben részesíteni a gyümölcsleveket, a szénsavmentes, szobahőmérsékletű ásványvizet, és persze a teát, amiből naponta legfeljebb egy csésze zöldet érdemes fogyasztani, a többi adag inkább gyümölcsből vagy gyógynövényből készüljön. A mézet és a citromot bátran használhatod, de egy kevés mézes teába reszelt gyömbér is csodát tesz. Elég belőle egy egészen kevés, mert rendkívül intenzív íze van!

Ápold a torkodat!

A rekedtséget, torokfájást is sokan elszenvedik ebben az időszakban. Természetesen egy meleg sál ilyenkor alapfeltétel, de ennél is fontosabb, hogy ha tényleg begyullad a torkod, berekedsz, akkor ne próbálj beszélni, még suttogni sem, mert ez nagyon komoly károsodást okozhat a gyulladt hangszálakon. Ezek a hangképző szervek tulajdonképpen izomkötegek, és ha sérülten használod őket, az éppen olyan, mintha egy sportsérüléssel emelgetnél súlyzókat.

Hagyd inkább pihenni őket, és esetleg egyél egy-egy kanál mézet, ami antiszeptikus hatásának köszönhetően segít megszüntetni a gyulladást, és szopogass gyógynövényes cukorkákat. Ezekből ma már kaphatóak cukormentes változatok is, és a megfelelő gyógynövénnyel enyhítheted a megfázás többi panaszát is, legyen szó köhögésről, vagy éppen orrdugulásról.

Merj pihenni!

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy döntenek, kihordják lábon a megfázást. Főleg az ünnepek előtti időszakban, mikor amúgy is sok a teendő, sokan sajnálják magukra fordítani azt a néhány napot, amíg otthon, betegen lábadoznak. Pedig lehet, hogy ha bebújsz a takaró alá, mézes teát kortyolsz, és pihengetsz egy kicsit a kedvenc sorozatod előtt ülve, akkor egy-két nap alatt túl leszel azon a betegségen, amit egyébként 2-3 hétig is elhúzhatsz.

Ne sajnáld magadtól a gyógyulásra, regenerálódásra fordított időt! Nyugodtan maradj ágyban, ha úgy érzed, erre van szükséged. Arra ügyelj mindössze, hogy a betegszobádat rendszeresen kiszellőztesd, és az ágyneműd huzatát is jóval gyakrabban érdemes ilyenkor cserélned. Ha pedig végre jobban érzed magad, zuhanyozz le, moss hajat, és vágj neki ismét teljes lendülettel a teendőidnek!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!