Némi változatosságra vágytam a párolt zöldség és saláta köretek tekintetében, ezért elkezdtem pürésíteni. Egyszerű, alapvető clean hozzávalókból, hol fűszerrel, hol kókuszkrémmel bolondítva szuper alternatívákat kísérleteztem ki, melyek közül most a három kedvencemet mutatom be nektek.
Ezek nem mások, mint a répapüré, a brokkolipüré és a batáta, avagy édesburgonya-püré.
Répapüré
Hozzávalók:
- 6-8 szál friss sárgarépa (új répából a legfinomabb),
- Himalája só,
- tárkony.
A dolog innentől kezdve végtelenül egyszerű…
- Párold meg a répát (nem főzzük, hanem pároljuk, hogy a zamata megmaradjon).
- Botmixerrel pürésítsd le.
- Ekkor jöhetízlés szerint a só és a tárkony. Utóbbi olyan sokat dob a répa amúgy is édeskés ízén, hogy magam sem hittem volna.
Gyors, egyszerű, ízletes, és jóval intenzívebb az ízhatás, mint egy sima párolt zöldséges köret esetén.
Brokkolipüré
Hozzávalók:
- Egy fej brokkoli (500g),
- 1 dl kókuszkrém,
- só,
- 50 g light mozzarella (elhagyható).
Elkészítés:
- Párold meg a brokkolit (itt is fontos, hogy párolva legyen és ne főzve).
- Ha megpuhult, botmixer segítségével pürésítsd le.
- Adj hozzá ízlés szerint sót, illetve a kókuszkrémet.
- Végül reszelj bele nagyjából 50 g light mozzarella sajtot, és jól keverd össze, hogy megolvadjon benne.
Édesburgonya-püré
Hozzávalók:
- Két közepes édesburgonya,
- egy közepes gránátalma,
- 3-4 ek kókusztejszín,
- limelé.
Elkészítés:
- Az édesburgonyákat héjastól süsd meg kb. 40 perc alatt 200 fokos sütőben.
- Ha megsült, hámozd meg és tedd egy nagyobb edénybe.
- Vagy villával, vagy aprítógéppel törd össze krémesre az édesburgonyát.
- Adj hozzá 3-4 evőkanál kókusztejszínt. Ízlés dolga, hogy mennyire szeretnénk kiérezni belőle, de fontos, hogy ne legyen túl híg. Akkor jó az arány, ha éppen érződik benne a tejszín, de nem dominál.
- Egy-két evőkanál limelével bolondítsd meg, de itt is érvényes az előbbi szabály – jó, ha érződik, de ne vidd túlzásba.
- Végül szórd meg a gránátalma magjaival.
Bármelyiket is próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! 😉