A nők civilizációs betegsége: az endometriózis

A nők civilizációs betegsége: az endometriózis

Címlap / Életmód / Egészség / A nők civilizációs betegsége: az endometriózis

Az orvosoknak még viszonylagosan pontos adatuk sincs, hogy a nők hány százaléka szenved – szó szerint – ebben a betegségben. Tünetei többnyire általánosak, következménye pedig lesújtó: a meddőség egyik oka.

Titokzatos betegség?

Igen is és nem is. Mivel mostanra szaporodott fel a diagnosztizált endometriózisok száma, csak nemrég kezdték el kutatni az okát. Különböző népcsoportoknál vizsgálták a betegség gyakoriságát, és lehetséges okait. Felfigyeltek arra, hogy a nyugati nők körében gyakoribb ez a betegség, ahogy a nemi hormonok mennyisége is másképp alakul, mint más népcsoportoknál.
Sok mellékvágány után összefüggést találtak a női nemi hormonok és a betegség kialakulásának gyakorisága között. Nem, vagy alig gyógyítható. Két dolog viszont megnyugtató: nem rosszindulatú betegségről van szó, és van esély arra, hogy kellő odafigyelés és kezelés esetén szülhetnek ezek a nők.

Az endometriózis tünetei

Fontos, hogy aki ebben a betegségben szenved, minél hamarabb diagnosztizálva és kezelve legyen, így a meddőség lehetősége kisebb. Sok nő nem is tudja, hogy ebben a betegségben szenved. Az erősebb menstruációs görcs, a kismedencei fájdalom az egyik jellemző tünet. Másik tünet lehet a fokozott, vagy a menstruációk közötti vérzés.
A fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezhet, hanem az ovuláció időszakában is, vagy székelésnél, vizelésnél. A gyulladások miatt a méh fala hegesedik, emiatt okozhat meddőséget. Erről laporoscopiás vizsgálattal tud meggyőződni az orvos.

A hajlam

Bármely korban kialakulhat, de a megfigyelések azt mutatják, hogy a gyermektelen nőknél nagyobb az esély erre. Úgy vélik, a betegségre való hajlamot örökölni is lehet. Általában az első menstruáció után néhány évvel, fiatal felnőttkorban kezdődik a betegség. Egy esetleges terhesség ideje alatt a tünetek megszűnnek, de a szülés után újra jelentkeznek.
A betegség tünetei csak a menopauza után szűnnek meg végleg. Bizonyos kismedencei betegségek is hajlamosító tényezők lehetnek. Túl sok dolog játszhat közre – a kutatások szerint – ahhoz, hogy egyértelmű legyen az ok, ám az már szinte biztos, hogy leginkább a nemi hormonok szintje a ludas a dologban.

A zsírok

Mivel civilizációs betegségről van szó, el kell azon gondolkozni, hogy mi az, ami megváltozott körülöttünk, és ami ilyen erősen, betegséget okozva hat ránk. Egyértelmű, hogy a táplálkozással van probléma.
Kutatások szerint, a transzzsírok (hidrogénezéskor keletkeznek, mesterséges anyagok) segítik a betegség kialakulását, míg a többi zsírféle fogyasztása csökkenti(!) az endometriózis kialakulását – ez azért érdekes, mert régebben volt olyan feltételezés, hogy a túlsúllyal rendelkező nők körében gyakoribb ez a betegség, ám ez az elmélet mára megdőlt. Az omega-3 zsírsav fogyasztása is nagy százalékban csökkenti a kockázatot.

Glutén

Azért fontos a gluténről beszélni, mert az endometriózis rémisztő tünete lehet a bél vérzése is. Emiatt sokszor felmerül a glutén érzékenység, mint alapbetegség, és első körben nem gondolnak az endometriózisra.
Úgy vélik, azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségű gabonát fogyasztanak, ez étrendjük alapja, nagyobb eséllyel alakul ki a betegség. A tej és alkohol fogyasztása is ellenjavallt.
Alapvetően a paleolit diéta az, ami komoly segítséget nyújthat. Tehát kerülni kell a glutént, a tejtermékeket, a hüvelyeseket és a transzzsírokat – margarint, étolajat.

A csapdák

Mivel a női nemi hormonok összefüggésben vannak a betegséggel, minden olyan anyagot kerülni kell, ami ösztrogén típusú, hatású vegyületet tartalmaz. Az ösztrogén típusú, hatású vegyületekre jellemző, hogy a szervezetbe jutva, ösztrogénként, tehát hormonként működnek, beépülnek.
Ezek a vegyületek sav és lúg hatására kioldódnak például a műanyag palackokból (sportoláskor sokszor használt ásványvizes palack!), de még a cumisüvegek műanyagában, az élelmiszeripari csomagolóanyagokban is ott vannak. Érdemes odafigyelni a mosópor összetételére (ftalátok) és a kozmetikai szerekre (paraben) is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást