Büntetlen élvezet: 7 ötlet a kalóriaszegényebb sütéshez

Büntetlen élvezet: 7 ötlet a kalóriaszegényebb sütéshez

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Büntetlen élvezet: 7 ötlet a kalóriaszegényebb sütéshez

Folyton édességet ennél, imádsz sütni, ugyanakkor tartasz a plusz kilóktól? A legínycsiklandóbb receptek gyakran ijesztően egészségtelen összetevő-listával kezdődnek. De nem kell aggódnod, hiszen néhány ésszerű tanács alkalmazásával okosabban is elkészítheted a diétás desszerteket!

Használj kevesebb cukrot!

A diétabarát sütemény elkészítésének legegyszerűbb módja, ha önkényesen szűkebbre szabod a cukortartalmat, vagy pedig kalóriamentes édesítővel helyettesíted azt.
Így legalább fölfedezheted a többi hozzávaló igazi ízét – a gyümölcsök például egyenesen életre kelnek, ha nem nyomja el őket az édesség. A mesterséges édesítőkkel ugyanakkor nem árt mértékletesen bánni.

Használj kevesebb zsírt!

Minden egyes grammnyi zsiradék 9 kalóriával növeli a süteményed kalóriatartalmát. Egyetlen teáskanál körülbelül 15 grammot jelent, és némely recept rögtön negyed vagy fél kilóval operál…
Még szerencse, hogy az előírt mennyiséget jócskán kispórolhatod. Ne feledd, hogy más folyadéktartalmú összetevővel kell pótolnod: például tejszínnel, almaszósszal, krémsajttal vagy narancslével.

Egyél kisebb adagot!

Semmilyen sütési praktikát nem kell bevetned, ha ügyes vagy tálaláskor, és mértékletes a fogyasztáskor.
Kiadósabb, mégis egészségesebb porciókat tehetsz az asztalra, ha teljes kiőrlésű lisztet alkalmazol, mert az rosttartalma révén hosszabb teltségérzetet garantál. A kistányér és a kiskanál mindenképpen nagyobbnak láttatja az elkészült műremeket.

Figyeld a „light” alapanyagokat!

Tejszínből, joghurtból, krémsajtból, lekvárból és számos hozzávalóból vehetsz egészségesebb változatot, amely kevesebb zsírt vagy cukrot tartalmaz.
Mindig nézd meg azonban a címkét, mert a csökkentett zsírtartalomnak olykor több szénhidrát az ára, esetleg fordítva!

Hagyd ki az extrákat!

Léteznek olyan sütemények, amelyeknél a csokibevonat fölösleges extrát jelent, csakúgy, mint a tetejére nyomott tejszínhab.
Ha úgy gondolod, hogy kalóriadús díszítés nélkül is ütős a desszerted, ne akarj mindenáron engedelmeskedni a receptnek – nyugodtan tálald úgy, ahogy van!

A kakaó a barátod!

A hagyományos, keserű főzőkakaó csodás csokoládéízt kölcsönös a süteménytésztának anélkül, hogy az olvasztott táblás változatra jellemző zsír-, cukor- és kalóriamennyiséget belecsempésznéd a masszába.
Hat evőkanál kakaó egy evőkanál zsírszegény tejszínnel keverve általában elég egy tipikus recepthez.

A bevonatos edény kincset ér!

A speciális bevonatú edények – legyen szó teflonról, kerámiáról, vagy ezeknél is frissebb technológiáról – segítenek benne, hogy a sütemény alja ne égjen meg, emellett pedig kevesebb zsiradék mellett garantálják a mennyei ízeket.
Megvételük néha kicsit nagyobb kiadást igényel, de gondolj csak bele: mennyi fölösleges kalóriától megóvhatod velük a szervezeted!

Desszertek

Az egészséges süteményfogyasztás egyik legnagyobb titka, hogy érdemes meghatároznod egy napi maximum mennyiséget, és beépíteni azt az étrendedbe.
Ha például elhatározod, hogy napi 200 kalóriánál több nem származhat desszertből, a fogadalom betartásának esetén biztosan nem kell súlygyarapodástól tartanod.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!