Biztos jelek, hogy mániákus gyűjtögető vagy

Biztos jelek, hogy mániákus gyűjtögető vagy

Címlap / Életmód / Egészség / Biztos jelek, hogy mániákus gyűjtögető vagy

Még mindig megvan a nagyitól  tíz éve kapott ronda pulcsid, pedig soha nem hordtad? Halmokban állnak a szobádban a régi katalógusok, mert egyszer majd biztos átfutod őket? Jegyzetek, papírfecnik, füzetek lepik el a lakásodat, vagy nem tudsz megmozdulni a különböző lim-lomoktól, amiket mégsem tudsz kidobni? Rossz hírünk van: valószínűleg ösztönös gyűjtögető vagy!

A költözés nem egyszerű dolog

Nem olyan régen egy kis albérletből egy még kisebb, de végre saját albérletbe költöztem, a pakolás éjszakáján azonban rá kellett döbbennem a szomorú igazságra: annyi cuccom van, hogy még a költöztető is beszólt, hogy igazán rendelhettem volna nagyobb kocsit, több emberrel.

Pedig mindent megtettem, hogy a számomra felesleges dolgok a kukában landoljanak, viszont arra is rájöttem, hogy nekem csak az a felesleges, amit tényleg soha nem használok semmire (vagy nagyon csúnya, és nem illik a lakásomba). Tudom, hogy a tárgyakhoz való túlzott ragaszkodással nem vagyok egyedül, ezért sorba vettem azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak: ideje lenne kicsit szortírozni a cuccaid között!

A szekrényed mélye tele van kábelekkel

Sztereotípia vagy sem, mi nők kevésbé ismerjük ki magunkat a műszaki cikkek terén. Éppen ezért hajlamosak vagyunk bármit, aminek dugója vagy huzala van, eltenni későbbre, még akkor is, ha fogalmunk nincs, mire jó, vagy jó-e valamire egyáltalán. Ugyanez vonatkozik a régi mobiltelefonokra is

De azért gondolj bele: tényleg kelleni fog öt év múlva az a rozsdás nyomógombos csoda, ami a bekapcsolás után háromszor újraindul, a képernyője össze van törve, és fél órát bír ki az aksija? Na ugye, hogy nem!

Érdemes minden olyan limlomot a kukába dobni, pontosabban leadni egy elektronikai hulladék átvételi ponton.

Plüssállat plüssállat hátán

A plüssállataidat az ágyadon felsorakoztatni nagyon cuki – ha nem múltál még el 18 éves.

Persze nem azt mondjuk, hogy minden egyes kis szőröstől szabadulj meg azonnal, de gondolkodj el rajta, hogy nem lenne-e a rég elfeledett barátnődtől kapott ronda macskának jobb dolga egy rászoruló kisgyereknél, mint nálad, aki gyakorlatilag már csak porfogónak használja.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a legtöbb srácot elriasztja, ha a lány teljesen megszállottja a plüssöknek!

Tele vagy termékmintákkal

Minden termékmintát elteszel, mondván jó lesz az még későbbre?

Persze, ez alapvetően teljesen jó hozzáállás (főleg, ha sokat utazol, mert a repülőgépekre ezeket a kis tasakokat könnyebb felvinni), viszont ha a gyűjteményedben három évnél régebbi darabok is szerepelnek, nézz szembe a tényekkel: soha nem fogod őket felhasználni – és már valószínűleg le is jártak.

Ugyanez vonatkozik az éttermekben található sóra, borsra, ketchupra és édesítőre is, persze, gazdaságos néha-néha eltenni néhányat, de ha nem használod fel őket, csak a helyet foglalják!

Egy egész fiókod van zacskókból

Tudod, hogy van otthon.

Tudod, hogy szükséged lesz rá. Mégsem viszed magaddal, ha bevásárolni indulsz, ezért mindig újabbat és újabbat veszel, a fiók tartalma pedig csak nő és nő. Ideje kidobni őket, lehetőleg szelektív hulladékgyűjtőbe!

Vegyél inkább magadnak olyan szövetszatyrot, amelyet magadnál tudsz hordani, kicsire össze lehet gyűrni, és sok minden elfér benne, és ezzel indulj bevásárolni.

A nejlonzacskók felhalmozása környezetbarát dolognak tűnhet, de ez csak akkor van így, ha valóban használod is őket, ha folyton újakat gyűjtesz, ugyanúgy szennyezed a környezetedet.

Képtelen vagy cipőket és ruhákat kidobni

Nem számít, hogy az ing nem volt már rajtad öt éve, vagy a cipőnek lejött a fél talpa – képtelen vagy fogni, és kidobni a szemétbe, hogy örökre megszabadulj tőle.

Ez a „jó lesz az majd valamire” és a „majd megcsináltatom” klasszikus két esete – az első garantáltan nem lesz jó már soha semmire, a másodikat pedig lassan többe kerülne megcsináltatni, mint venni egy újat.

Jobban jársz, ha az ilyeneket vagy kidobod, vagy ha még nem sérültek, eladod – utóbbi nagyon jó opció akkor, ha sajnálnád a teljesen jó ruhákat a kukában látni, de biztos vagy benne, hogy többet nem fogod őket hordani. Így még pénzt is kereshetsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást