Biztonságos vezetés szürkületkor és sötétben: tippek a jobb látás érdekében

Biztonságos vezetés szürkületkor és sötétben: tippek a jobb látás érdekében

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Biztonságos vezetés szürkületkor és sötétben: tippek a jobb látás érdekében

Számos közlekedési baleset azért történik, mert nem lát elég jól, aki a volánnál ül. A szemünk nehezen alkalmazkodik az éjszakai korlázott látási viszonyokhoz. 

Rossz fényviszonyok

Szürkületben vagy sötétségben a közlekedési útvonalakat fényszórók világítják meg, amelyek a szemet elvakítják, ezért csak árnyékszerű körvonalak látszanak. Elég, ha éppen csak belepillantunk a szembe jövő autó fényszórójába, már ettől is percekre elvakulunk.

Aki ragyogó napsütéses időben hajtott már be sötét alagútba, tudja, hogy az ember ilyenkor eleinte nem lát, és csak nehezen képes uralni a helyzetet. Az éjszakai vezetés során ez az adaptációs folyamat még lassabban megy végbe. 

A pupilla rugalmassága, alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor után fokozatosan romlik. A rövidlátás, a szürkehályog és a cukorbetegség miatt létrejött retinakárosodás is hozzájárul a látás romlásához. 

Megelőzés

A szélvédőt tartsuk tisztán, hogy ne rontsa tovább az amúgy is rossz látási viszonyokat.

Amikor betegség van a háttérben, a látással kapcsolatos gondokra nem elég a szemüveg, magát a betegséget is kezelni kell. Éjszakai vezetéshez olyan szemüveget viseljünk, amelynek a lencséje nem csillog.

Ne nézzünk a szembejövő fényszórók fényébe, tekintetünkkel az úttestet és az úttest szélét pásztázzuk.

Tanácsok kontaktlencsét viselőknek

A kontaktlencse jó alternatívát jelent a szemüveg mellett. De ha túl sokáig viseljük, vagy a tisztítását elhanyagoljuk, illetve a tisztításhoz vezetékes vizet használunk speciális folyadék helyett, akkor szaruhártya-gyulladás alakulhat ki egy akant amőba nevű parazita hatására, amely pusztítja a nyálkahártyát.

Ez a kórokozó a legtöbb élővízben előfordul, és a szembe kerülve fertőzést okoz, amely annyira súlyossá válhat, hogy vaksághoz vezethet. A betegség tünetei a vörös, nedvedző szemek és a felső szemhéj megdagadása. A kontaktlencse ápolására vonatkozó utasítások betartásával általában megelőzhető a probléma. 

Látásjavító élelmiszerek

Aki sokat vezet, annak bizonyára fontosak lesznek a következő információk. A látást egészséges táplálkozással élesíteni lehet.

Az interneten komplex látásjavító kúrát is találunk, amely 3-4 dioptriányi javulást is hozhat. A sárga gyümölcsökben (narancs, mandarin, sárgadinnye, barack) levő lutein alkalmas a látás javítására.

A sárgarépában levő béta-karotint a szervezetünk A-vitaminná alakítja át, amely szintén táplálja a szemet. Az édesvízi és a tengeri halakban levő omega-3 zsírsav a látást is kedvezően befolyásolja.

A dió, a földimogyoró, a napraforgómag és a mandula rengeteg E-vitamint tartalmaz, amely szintén jól hat a látás képességére. A ginkgo nevű növény erőteljes antioxidáns, amely serkenti a retina felé tartó véráramlást, és csökkenti az elváltozásokat, ami a látás élesedéséhez vezet. 

8 szuper sminktipp szemüvegeseknek
Galéria / 8 szuper sminktipp szemüvegeseknek

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!