Áttörés a fogyókúrák terén: kilélegezhetnénk a felesleges kilóinkat

Áttörés a fogyókúrák terén: kilélegezhetnénk a felesleges kilóinkat

Címlap / Életmód / Egészség / Áttörés a fogyókúrák terén: kilélegezhetnénk a felesleges kilóinkat

Egy új tanulmány szerint a zsírsejteket akár ki is lélegezheted. Egyszerűnek hangzik, nemde?

Már próbáltad az Atkins diétát, a South beach diétát, az egyhetes diétát, de semmi sem működött? Mi lenne, ha a felesleges zsírt egyszerűen csak kilélegeznéd a szén-dioxiddal együtt?

A Cell Metabolism lapban megjelent kutatás, amelyet James Liao, az emberi genetika és gyermekgyógyászat docense és kutatócsoportja végzett az UCLA egyetemen, kimutatta, hogy a genetikai eltérések lehetővé tették az egereknél a zsír átalakítását szén-dioxiddá. Ha ezt az emberekre is kifejlesztenék, akkor soványak is maradhatnának étrendtől függetlenül, ezáltal elkerülné őket számtalan civilizációs betegség.

Az elhízás már világszintű problémává vált. A TV reklámok sem könnyítik meg a helyzetünket. Annyira kívánatosak azok a magas hamburgerek és sültburgonya hasábok, igaz? Leginkább a szegényebb embereket és gyorsétterem-függőket sújtja a hamburger-bűvölet, pedig ezeknek az ételeknek a fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezet, mint például a cukorbetegség.

Remek bizonyíték erre Morgan Spurlock 2004-ben készített dokumentumfilmje is (Super Size Me), amely bemutatja, amint egy ember 30 napon keresztül csak fast food étrenden él. Az eredmény a hónap végére +10 kg, szexuális diszfunkciók és májkárosodás. A hízás és tápanyagszegény táplálkozás tehát végzetes károkat tehet bennünk.

Ezért is aztán világszerte hatalmas piaca van a diétáknak. Ahelyett viszont, hogy kipróbálnánk a legújabb fogyókúra-őrületet, majd bűntudatot éreznénk bűnözéseink miatt, az új UCLA tanulmánya más oldalról közelíti meg a problémát.

„Egy rendhagyó ötlettel álltunk elő, amit a növényektől és baktériumoktól kölcsönöztünk” mondta Jason Dean, Liao tanár végzős hallgatója, aki részt vett a kutatásban.

„Tudjuk, hogy a növények és a baktériumok megemésztik a zsírt, az emberektől és emlősöktől eltérően. A növények általában sok zsírt tárolnak. Amikor csíráznak, akkor a zsírt cukorrá alakítják, így segítik növekedésüket. Azért tudják megemészteni a zsírt, mert sok egyedülálló enziumjük van, az úgynevezett „glyoxylate sönt”-ök, amelyek hiányoznak az emlősökből.

A MIT Technology Review beszámolója szerint a kutatók a coli-bacilus enzimjeinek génjeit bevezették emberi sejtekbe és megállapították, hogy nőtt a zsírok anyagcseréje a sejtekben.

Ahelyett, hogy a zsír cukorrá konvertálódott volna, mint a baktériumoknál, a zsír széndioxiddá vált.

Ez a tanulmány áttörést jelenthet a fogyókúrák terén. Liao professzor és csapata elemezték a génexpressziót a sejtekben, és megállapította, hogy a sejtek új biokémiai úton válaszolnak a zsírok cukorrá való lebontására.

A kutatócsoport ezután egerek májára végezte a kísérletet. Míg a normál egerek híztak a zsíros étrendtől, a kísérleti egerek soványak maradtak annak ellenére, hogy körülbelül ugyanannyit és azonos ételt fogyasztottak a többivel, ráadásul ugyanolyan aktívak maradtak mint azelőtt, a májuknak megmaradt az alacsony zsírtartalma és a koleszterinszintjük is csökkent.

Csakúgy, mint az emberi sejtek, az egerek sejtjei is a zsírt cukorrá alakítják, ez pedig helytelen étrend esetén magas vércukorszinthez és cukorbetegséghez vezet. A kísérleti egerek sejtjei viszont a felesleges zsírt szó szerint kilélegezték. Az egereken nem mutatkozott látható mellékhatás, de azért részletesebb vizsgálatok is szükségesek a kísérlet igazolására.

istockphoto

„A tanulmány igazán izgalmas aspektusa, hogy bizonyítja, hogyan van hatással a májra egy egyedi metabolikus reakció, és hogyan óvja ez meg a testet az elhízástól”, mondja Karen Reue, az UCLA professora.

„Ez lehet a kulcs az emberi elhízások potenciális kezelésére, és az ehhez kapcsolódó betegségek elkerülésére.”

A kutatásnak viszont van egy fontos buktatója: ha majd ez a módszer meg is óv az elhízástól, attól még ugyanolyan fontos marad a kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás, mert a szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége az életben maradáshoz. Nézd meg a világ 20 legegészségesebb ételét itt.

A kilégzős diéta segítségével talán egy napon sokan megszabadulhatnak feleslegünktől és megelőzhetjük a súlyos betegségeket, amelyek az elhízással járnak.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!