Egészség / Életmód / Lélek

Így befolyásolja a személyiségedet a születési sorrended

Így befolyásolja a személyiségedet a születési sorrended

A legidősebb nagytesó, a középső gyerek, a legfiatalabb kistestvér – az, hogy hányadikként születtél a családba, jelentősen befolyásolja azt is, milyen személyiséggé fejlődsz az évek során. Szakértők már rengeteget foglalkoztak a témával, mi pedig elhoztunk néhány állítást, ami megmutatja, hogyan formál téged a születési sorrended.

1. Az elsőszülött jó vezető

Nagyon sok esetben a főnöki székbe az elsőszülött gyerekek kerülnek. Nem meglepő, hiszen nekik megvannak a képességeik arra, hogy másokat irányítsanak, elvégre gyerekkorukban ezt elég sokat gyakorolták kisebb testvéreiken.

Általánosságban ők mindig egy kicsit jobban teljesítenek a fiatalabbaknál, részben azért is, mert elsőszülöttként a szülők is több figyelmet fordítottak rá és a tanulásra, magasabb elvárásokkal együtt. A Vistage International kutatásai szerint ők nagyobb eséllyel válnak főnökké, szemben testvéreikkel.

2. Az elsőszülöttek szorongósabbak

Általánosságban elmondható viszont, hogy aki elsőnek születik a családba, élete során sokkal több stresszel és aggodalommal találja szemben magát. Ők ugyanis hajlamosabbak mindent túlaggódni, és a legapróbb dolgokon is képesek órákig idegeskedni.

Ez szakértők szerint abból fakadhat, hogy fiatal korban átveszik a szüleik aggodalmát, akik lényegesen idegesebbek egy első gyermek születésekor.

Ők is félnek az esetleges hibáktól, amiket elkövethetnek, ismeretlen számukra ekkor még a helyzet, viszont ezt a gyerekek rögtön észlelik. A másodiknál már van tapasztalatuk, így addigra a félelmek elmúlnak, ezért válnak a kiesbb testvérek sokkal nyugodtabb természetté.

3. A középső gyerekek keresik a figyelmet

A középső gyermekek sokszor elhanyagolva érzik magukat, ebből kifolyólag pedig állandóan próbálják valamivel felhívni magukra a szülők figyelmét. Ők kicsit mindig a nagytestvér cipőjében kénytelenek járni, épp ezért kezdenek el lázadni, és ragaszkodnak ahhoz, hogy saját utat járhassanak be.

Ebből kifolyólag megeshet, hogy míg egy elsőszülött szorgalmasan tanul az iskolában, addig a második elhanyagolja a tanulást, vagy meg sem próbál jobb jegyeket szerezni. Megtanulják, milyen más módokon hívhatják fel magukra a figyelmet, és ezt később, felnőtt életük során is tudják kamatoztatni. Ezzel érik el azt, hogy mély benyomást tegyenek másokra!

Omar Lopez/unsplash.com

4. A középső gyerekek elveszettek

Vagy legalábbis annak érzik magukat. A személyiségük az idő előrehaladtával egészen más irányba fejlődik, mint a másik két testvéré, és emiatt sokszor azt gondolhatják, hogy ők a család fekete bárányának szerepét töltik be, mert nem hasonlítanak a többiekre.

Ebből kifolyólag sokkal nehezebben találják meg a helyüket, legyen az továbbtanulás vagy munkakeresés, mert bizonytalanok abban, kik ők és mit akarnak az életüktől. Segítséget viszont csak ritkán, vagy egyáltalán nem akarnak kérni, ezért ezekről az érzésekről nem beszélnek.

5. A legkisebb gyerekek nyugodtabbak

Míg a legidősebb tesó felnőttként sokkal szorongósabb lesz, addig a legkisebbnél ennek nyoma sincs. Általában ő rendkívül függetlenné válik, bátran mer kockáztatni, és az apróságokon sosem aggodalmaskodik. Minderről az tehet, hogy a szülőknek bőven volt már tapasztalatuk a legkisebb tesó érkezésekor, nyugodtabbak, kevésbé idegeskednek a felesleges részleteken (például egy rossz jegyen), és előbb engednek meg bizonyos dolgokat neki, mint idősebb testvérének.

6. A legkisebb tesó szociálisabb

Mivel a legkisebb gyermek állandó figyelmet kapott szüleitől, hozzászokott ehhez, és idősebb korában is keresi a többiek figyelmét.

Arról nem is beszélve, hogy testvérek révén hamarabb megtanulta, hogyan kell megfelelően kommunikálni.

Ebből kifolyólag szociálisabbá válnak ezek a gyerekek, több barátjuk lesz, és a társasági eseményeken is hamar megtalálják a helyüket. Remek érzékük van ahhoz, hogyan nyerjenek meg maguknak másokat, és felnőttként sok esetben a kommunikáció világában futnak be karriert!

6. Az egykék imádják a figyelmet

Mivel gyerekként sem kellett osztozkodniuk a szülők figyelmén, ehhez életük során hozzá is szoknak az egykék. Így idősebb korukban is igénylik, hogy ők kerüljenek a középpontba, és lehetőleg mindenki velük foglalkozzon, baráti és munkahelyi közegben egyaránt. Imádnak vicceket mesélni, szórakoztató természetüknek köszönhetően pedig az emberek keresik is a társaságukat, és hatalmas baráti körrel rendelkeznek. Azt viszont elég nehezen viselik, ha ezt az általuk elvárt figyelmet mégsem kapják meg, ilyenkor pedig hajlamosabbak ellenségessé is válni a többiekkel szemben.

7. Az egykék érettebbek

Mivel nem a testvéreire tekintett példaképként, hanem a szüleire, így az egyke gyermek általában érettebbé válik saját korosztályánál.

Ebből kifolyólag sokszor az elsőszülöttekhez hasonlítják őket, hiszen ők is tökéletességre törekszenek, intelligensek, és jól tudják kezelni a kritikát is.

A szülők elvárásának próbálnak megfelelni, ezért igyekeznek mindent a legjobban elvégezni, és már fiatalabb korban megtanulnak például olvasni, még azelőtt, hogy azt akár az iskolában tanítanák. De ugyanakkor ez tehet arról, hogy ők is szorongósabb felnőttek lesznek, akárcsak az elsőszülöttek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást