Egy különleges és finom banános desszert az édesszájúaknak.
Hozzávalók egy kb. 22 cm átmérőjű tortához
A tésztájához:
– 1 1/2 pohár egész pekándió
– csipetnyi durvasó
– 1 1/2 pohár kimagozott datolya
– 2 evőkanál juharfa szirup
A töltelékhez:
– 1 pohár nyers kesudió, éjjelre beáztatva és teljesen lecsorgatva
– 1/2 pohár víz
– 2 evőkanál plusz 2 kiskanál juharfa szirup, és még egy kevés az íz miatt
– 1 vanília rúd, felhasítva és a közepe kikaparva
– 3/4 pohár szárított kókuszdió
– 3 vagy 4 érett, de kemény banán
Elkészítés
– A tészta elkészítéséhez aprítsd fel a pekándiót és szórd bele a konyhai robotba. Add hozzá a datolyát és folytasd a keverést, amíg teljesen egynemű lesz (15-20 másodperc). Add hozzá a szirupot is, keverd míg teljesen össze nem áll a keverék. Egy 22 cm átmérőjű sütőformába töltsd bele a keveréket, nedves ujjaiddal nyomkodd bele, hogy egyenletesen helyezkedjen el benne. Tedd félre.
– A töltelék elkészítéséhez daráld meg a diót, amíg egy durvább pasztát nem kapsz. Add hozzá a vizet, a szirupot és a vaníliát, keverd amíg sima lesz, körülbelül 5 percig. A keveréknek legalább olyan sűrűnek kell lennie, mint az amerikai palacsinta (pancake) állagának. Tegyél félre 2 evőkanál kókuszt, a többit pedig tedd bele a konyhai robotba és keverd el jól. Majd egyenletesen kend a sütőformában lévő tésztára.
– A banánokat szeld vékonyra átlósan, a tészta szélétől kiindulva rakd őket szépen sorba úgy, hogy egymáshoz is érjenek. Szórd meg a félretett kókuszdió reszelékkel és már kínálhatod is.
Jó étvágyat kívánunk!