Család / Életmód

Jó baba? és társai – az 5 legidegesítőbb kérdés újdonsült anyukáknak

Jó baba? és társai – az 5 legidegesítőbb kérdés újdonsült anyukáknak

Az anyukák többsége valószínűleg tapasztalta már, hogy amint megérkezik a kisbaba a családba, a teljesen értelmes ismerősök is hajlamosak idegesítő és felesleges kérdésekkel bombázni a szülőket. Persze a kérdezősködés legtöbbször jóindulatból fakad, ám attól még bosszantó lehet az általában a szokásosnál amúgy is érzékenyebb, újdonsült édesanya számára. 

És jó baba?

Eddigi tapasztalataim – és más anyukák egybehangzó véleménye – alapján merem állítani, hogy ez az abszolút befutó kérdés, melyet szinte kivétel nélkül minden ismerős – vagy akár ismeretlen is – feltesz. Feltételezem, a többség azért, mert már maga is hallotta, hogy ezt szokták kérdezni, más magyarázatot egyszerűen nem találok rá.

Nem tudom, létezik-e anya, aki nemmel felelne, ugyanakkor meglehetősen furcsa, hogy tulajdonképpen minősíteni kell egy pár hetes, hónapos csöppséget, aki ideális esetben szülei számára a legnagyobb csoda a világon, erre megkérdezik, hogy jó-e.

Természetesen eszembe jutott már mindenféle frappáns válasz, amelyeket persze csak gondolatban sütöttem el, mivel azt hiszem, ez a kérdés nagyjából megfeleltethető a felnőtteknél szokásos „Mi újság, hogy vagy?” frázisnak, tehát nincs túl nagy jelentősége. Persze századszor is hallani ettől függetlenül még elég idegtépő.

Átalussza már az éjszakát?

Bizonyos vélekedések szerint a „jó babaság” és az éjszaka átalvása között egyenes arányosság van – mindenesetre, ha így volna, kevés anyuka vághatná rá az előbbi kérdésre az igen. Vajon miért is teszi fel valaki ezt a kérdést egyáltalán? Mert azt hallotta tévében vagy a szomszédasszonytól, hogy 1-2-3-x hónapos csecsemők bizony már át szokták aludni az éjszakát, és ezt feltétlen a tudtunkra akarja hozni?

Inkább legyünk jóindulatúak, és feltételezzük, hogy valóban kíváncsi, a mi csemeténk hogy felel meg ennek az elvárásnak… Persze, ilyenkor lehet magyarázni, hogy nem alussza át, mivel még kicsi, és éjszaka is szüksége van rá, hogy egyen.

De általában ez az okfejtés már kevésbé hatja meg a kérdezőt, hiszen ez a válasz nála valószínűleg egy egyszerű nem, ami ráadásul ellent mond a korábbi állításunknak, mely szerint a mi babánk bizony jó.

Szóval ez egy paradox helyzet, amit én a következő, szintén paradox válasszal szoktam megoldani: „Igen, átalussza az éjszakát, csak szopizni kel fel, vagy ha valami baja van.”

Van tejed?

“És neked van orgazmusod?” – lehetne visszakérdezni, ezt a témát ugyanis az anyukák többsége hasonlóan intim területnek véli, bár a kérdező valószínűleg nem tartja annak – vagy csak egyszerűen bele sem gondol –, különben nem hozná szóba.

Ez a nem túl tapintatos kérdés ugyanis különösen érzékenyen érintheti azokat az anyukákat, akiknek valamilyen oknál fogva gondjaik vannak a szoptatással vagy egyáltalán nem is tudják anyatejjel táplálni kisbabájukat. Ilyenkor legtöbbször amúgy is megvan a lelkiismeret-furdalás, melyet csak fokozhat az erre irányuló kíváncsiskodás, jobb tehát nem direktben rákérdezni a dologra.

Fiú vagy lány?

Az ember nem gondolná, hogy egy kék babakocsiban talpig fiús színekbe és mintákba öltöztetett babánál egyáltalán felmerülhet ez a kérdés, de valamiért mégis újra és újra előkerül. Persze egy kisfiú esetében kevésbé kellemetlen az érdeklődés, hiszen el lehet intézni annyival a szituációt, hogy annyira szép a baba, hogy elmenne lánynak is (aki valószínűleg a bátyjától örökölte a ruháit).

Lányos anyukáknál viszont kellemetlenebb, ha az édesanyja számára minden bizonnyal leggyönyörűbb kis hercegnőt látva valakinek nem egyértelmű azonnal, hogy kislány, netán még le is fiúzzák a pinkbe és fodrokba öltöztetett csöppséget.

Szóval, ha nem világos a baba neme, inkább a neve felöl érdemes érdeklődni – mondjuk én jártam már úgy, hogy a teljesen egyszerű magyar férfinév elhangzása után is rákérdeztek, hogy kisfiú-e vagy kislány – biztosra ment azt illető.

Mikor jön a kistesó?

Hihetetlen, de tényleg léteznek olyanok, akik egy alig pár hónapos csöppség anyukáját is képesek megkérdezni, mikor jön az utánpótlás, noha a szülők figyelme ilyenkor 100%-ban a már meglévő kisbabára irányul, ráadásul a gyermekágyi időszak amúgy sem éppen sétagalopp.

Persze, a legtöbb nő már kislány kora óta álmodozik róla, hogy hány és milyen nemű gyerekei lesznek, ám az első baba születése után a realitás gyakran felülírja a korábbi ábrándokat. A szülők véleménye folyamatosan változhat pro és kontra kistesó ügyben, de ez csak is kettejükre tartozik, egyszerűen nem illik feltenni ezt a kérdést, mely önmagában is sürgető. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást