Életmód / Táplálkozás

Ártalmatlannak tűnő, mégis kalóriadús finomságok

Akadnak olyan finomságok a konyhában, amikre gyakorlatilag csak egyfajta kiegészítőként, íz pótlóként tekintünk, pedig valójában ezek az ételek hihetetlenül megdobják az adott mennyiség kalóriaértékét, tehát egyáltalán nem segítik a diétát.

Olívaolaj és társai

Eszünkben sincs megkérdőjelezni, hogy a szív-és érrendszerre mennyire fontos hatást fejtenek ki a vitaminokban és ásványi anyagokban dúskáló olajok.

Nem csupán támogatják a szervezetet, hanem a zöldségek társaságában fogyasztva még azt is elősegítik, hogy a tápanyagok hatékonyabban felszívódjanak
Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a hasznos kiegészítők valójában olajok, ennélfogva magas a kalóriatartalmuk
Nem is akármennyire: az olívaolajban 100 milliliterként 830 kalória van, ami azt jelenti, hogy egy evőkanálban is 90 kcal. Úgyhogy csak óvatosan a locsolgatással!

Szószok és öntetek

A házilag összeállított, olajos alapú szószokat most nem vesszük közelebbről górcső alá, lehet rájuk következtetni az előbbi pontból. 

Annál fontosabb, hogy a hasonlóképpen gyakran használt ízesítőkre, a ketchupra, majonézre és persze a mustárra is gondoljunk. 
Ezekkel ugyancsak az a probléma, hogy bár kismértékben nem tartalmaznak túl sok kalóriát, gyakorlatilag a legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk őket, márpedig így jelentős mértékben hozzájárulhatnak a bevitelhez. 
100 gramm ketchupban és mustárban 100 kalória található, ami elhanyagolható a majonéz 537 kalóriájához képest.

Olajos magvak

Szintén úgy tekintünk az olajos magvakra, mint egészségünk megalapozóira, ami helytálló megállapítás, feltéve, ha frissen bontjuk őket, és a sózatlan változatok mellett voksolunk.

Ellenkező esetben sajnos nem mondhatjuk, hogy nagymértékben támogatnák a szervezetünket, főleg nem akkor, ha diétázunk. 100 grammokat tekintve a tökmagban 574 kcal, a fenyőmagban 673 kcal, a kesudióban 574 kcal, a mandulában 575 kcal, a napraforgómagban 582 kcal, a mogyoróban pedig 567 kcal van. 
Nassolás formájában tehát mindenképpen óvatosan kell bánni ezekkel a finomságokkal, de a diétás salátánkat is csak vigyázva szórjuk meg a felaprított, pirított magvakkal.

Ízesített üdítők

Azt már bizonyára te is tudod, hogy a szénsavas üdítők többségükben jelentősen megdobják a napi kalóriabevitelt, ezért (és káros egészségügyi hatásaik miatt) valószínűleg mellőzöd is őket. 

Akadnak azonban ennél sokkal jobban elrejtett, mégis hasonlóan veszélyes extra kalóriabombák. Ilyen például a limonádé, ami decinként 20 kalóriát tartalmaz, tehát egy három decis pohár máris 60 kalóriával növeli a napi bevitelt. 
Hasonló a helyzet a teával is, ami cukorral dúsítva ugyancsak nem kalóriaszegény, decinként 24 kalóriát jelent. 
Még ennél is veszélyesebb lehet a kávé, ami tejjel és cukorral párosítva valódi kalóriabomba, már 100 milliliterben is kb. 80 kalória van, márpedig csak igen kevesen elégszenek meg csupán 1 deciliterrel.

Tejtermékek

Megint csak egy létfontosságú tápanyagforráshoz érkeztünk, amiből mindennap fogyasztanunk kellene, csak nem mindegy hogyan, és mennyit.
Jó magyar szokás gyakorlatilag az összes ételt tejföllel dúsítani, a mediterrán vidékről pedig átvettük, hogy minden falatot sajtreszelékkel gazdagítunk. 
Nos, ezek a praktikák kiválóak azok számára, akik hízni szeretnének, a diétázóknak azonban csínján kell bánniuk velük. A 12%-os tejfölben 142 kalória van 100 grammonként, és a legtöbb joghurt is becsapós az akár 100-140-es kalóriaértékével. 
Mindezeknél is veszélyesebbek a sajtok, amikből az ajánlottnál jóval többet fogyasztunk. Ez nem csupán a magas sótartalom miatt veszélyes, hanem azért is, mert minél zsírosabb, annál ízletesebb a finomság. 
A sajtok kalóriaérték szempontjából igen széles skálán mozognak: a népszerű parmezán 392 kalóriát, a Camembert és a füstölt sajtok átlagosan 300 kalóriát, míg a Trappista 341 kalóriát tartalmaz. 

Gyümölcsök

Valószínűleg nem számítottál rá, hogy a gyümölcsök felkerülnek erre a listára, pedig az az igazság, hogy ezek a finomságok sem feltétlenül kalóriaszegények. 
Az a gond velük, hogy úgy tekintünk rájuk, mintha egyáltalán nem hizlalnának, pedig attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy kalóriaszegény
Fő probléma a fogyasztásukkal, hogy nagyon alábecsüljük a mennyiségüket, a 100 grammnak pillanatok alatt a többszörösét fogyasztjuk el – gondolj csak arra, mekkora mennyiség fél kg barack, szőlő, vagy éppen körte, szilva. 
Egyáltalán nem tűnik soknak, pedig ötször annyi kalória van bennük, mint amit 100 grammra levetíthetünk. Így lehet a fél kg szőlőben 380, a körtében 350, az őszibarackban 280, a szilvában pedig 285 kalória. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást