Így ápold a bútoraidat, hogy frissek és szépek maradjanak

Így ápold a bútoraidat, hogy frissek és szépek maradjanak

Címlap / Otthon / Háztartás / Így ápold a bútoraidat, hogy frissek és szépek maradjanak

Bútorainkat évekre, sőt, évtizedekre választjuk. Hogy sokáig jó állapotban maradjanak, érdemes őket tisztán tartani, ápolni. Cikkünkben ehhez szedtünk össze néhány ötletet.

Fényezett bútorok

Az ilyen bútorokon könnyen nyomot hagynak a vízfoltok, például amikor a polcon vagy a szekrény tetején levő szobanövényeket öntözzük. Ezeket a régi vízfoltokat tiszta vízzel lehetetlen eltüntetni. Öntsünk a vízhez sót és étolajat, és ezzel a keverékkel dörzsöljük be a foltokat.
Pár percig hagyjuk így, majd töröljük a szekrényt szárazra és fényesre. Friss polírozásúnak látszó szekrényt kapunk. Ha nincsenek vízfoltok, csak egyszerűen szeretnénk a fényezett bútorunkat felfrissíteni, akkor is alkalmazhatjuk ezt az eljárást.

Fa-, furnér- és rattanbútor frissítése

Színben harmonizáló cipőápolóval dörzsöljük át óvatosan a szekrényünket. A legkisebb karcolásokat is eltüntethetjük így. Ha a fabútor sötét színű, kenjük át tea és étolaj keverékével: főzzünk fél liter erős fekete teát, és keverjük össze 5 evőkanál olívaolajjal vagy étolajjal.
Furnér bútorok megújításához keverjünk el 2 dl étolajban vagy olívaolajban 1 evőkanál citromlevet, és jól rázzuk össze. Puha ronggyal vagy vattával kenjük át. A kiszáradt rattanbútorra kenjünk ronggyal vagy vattával olívaolajat, és alaposan dörzsöljük be vele.

Fenyőbútorok, kárpitos fabútorok

A fenyőbútor könnyen kifakul, főleg ha erős természetes fény éri. Ne tegyük olyan helyre, ahol közvetlenül süt rá a nap, de fűtőtest közelébe se, mert hő hatására megrepedhet.
A kárpitos fabútor kárpitját sós vizes ronggyal töröljük át, majd száradás után porszívóval távolítsuk el belőle a sót. Ecetes vizes kefével is átkefélhetjük, a sós eljárás helyett.

Matricák és egyéb ragasztott papírok eltávolítása

Régi matricákat úgy lehet levenni, ha vattával, kozmetikai koronggal vagy ronggyal ecetet viszünk fel rá. Hagyjuk így 20 percig, hogy felázzon, majd puha ronggyal töröljük át.
Egyéb ráragasztott papírt úgy tüntethetünk el, ha az előző módszert használva, de ecet helyett étolajjal dörzsöljük át a papírt. Mindkét esetre vonatkozik, hogy ha a papír nem válik le könnyen, akkor az eljárást többször is meg lehet ismételni.

Benyomódások a linóleumban

Ha a szoba átrendezésekor vagy költözéskor azt látjuk, hogy a bútor mély nyomokat hagyott a linóleum borítású padlón, akkor a következőképpen tüntethetjük el a benyomódásokat: kenjünk rájuk vastagon olajat, majd tegyünk rájuk egy vastagabb textilt, és meleg vasalóval nyomkodjuk le óvatosan.
A burkolat egy kicsit megolvad a melegtől, de csak annyira, hogy a bemélyedt rész visszasimuljon a helyére.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást